Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Mark Willem en Evelien nemen afscheid van Bistro ‘In de Valk’

Jullie hebben roerige weken achter de rug?

Eigenlijk één roerige week waar heel veel zaken in een stroomversnelling terecht kwamen. Vorige week donderdag begon heel positief maar eindigde met een kater van jewelste.

Achter de schermen waren jullie met grote dingen bezig?

Klopt helemaal. Na 2 jaar Bistro ‘In de Valk’ gehuurd te hebben van Bob en Albertien van Dijk, waren we serieus bezig met de aankoop van Herberg ‘In de Valk’. We hadden al bij het eerste huurcontract bedongen, dat we het eerste recht tot aankoop van dit prachtige pand zouden krijgen. Voor de zomervakantie hebben we onze ideeën bij de bank ingediend. Vorige week bleek dat de bank positief was over de ingediende voorstellen en ons financieel wilde helpen. Voor ons hele positieve ontwikkelingen dus.

Maar toen spatte de droom uiteen?

Ja, aan deze plannen kwam donderdagavond abrupt een einde. Al onze bistroplannen waren vanaf het begin geschreven rondom topkok Robin Stuitje. Voor we met hem in zee gingen, wisten we al heel goed welke mogelijkheden hij in zich had. Hij had al eens een keer voor onze gasten gekookt en we hadden al een aantal keren over zijn schouder mee kunnen kijken.

Mede dankzij de kookkunsten van Robin heeft de bistro in zijn eerste 2 jaar een mooie groei laten zien. We timmerden als startend bedrijf behoorlijk aan de weg. Wat we echter niet wisten was dat de verantwoordelijkheid en de tijdsdruk aan Robin begonnen te knagen. Door alle weekenden vol aan de bak te moeten, kwam zijn sociaal leven in het gedrang en dat ging hem steeds meer tegenstaan.

En toen hij een mooie aanbieding voor een andere baan kreeg, is ook bij hem een denkproces gestart. Hij wist niets van onze plannen tot aankoop van het pand af. Donderdag gaf hij ons te kennen dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie gekomen was dat doorgaan met de bistro voor hem op dit moment een te beklemmend gevoel gaf en dat hij daarom toe was aan een andere uitdaging.

Achteraf kun je wel stellen dat dit bericht bij ons insloeg als een bom en dat hij erg geschrokken is van de impact van zijn beslissing. Hij had nooit verwacht dat zijn keuze zulke grote consequenties voor de bistro zou hebben. Waarbij wij direct willen verklaren dat we zijn keus voor 100% accepteren en respecteren!

Inmiddels een beetje bekomen van de schrik?

Donderdag en vrijdag waren behoorlijk emotionele dagen voor ons. Mark Willem: “Ik moet bekennen dat ik er donderdagavond even helemaal doorheen zat”. We wilden het avontuur van aankoop van het pand alleen met Robin aangaan. We hebben nog een huurcontract van 4 maanden en zouden dus één dezer dagen een beslissing moeten nemen om het pand te kopen. De financiële risico’s zijn voor ons veel te groot om dit plan met een onbekende kok aan te gaan waarbij het altijd maar de vraag is of hij net zo veel potentie heeft als Robin.

Natuurlijk ben je eerst bezig met het bedenken van allerlei noodscenario’s. En uiteraard hebben we Robin gevraagd of we hem nog op andere ideeën konden brengen. Maar we merkten wel dat Robin voor zichzelf een weloverwogen keuze had gemaakt en dat dit hele avontuur voor hem achteraf te vroeg gekomen is. Als het hele gebeuren nu eens 5 jaar later was langsgekomen dan was het verhaaltje heel anders geweest.

Door er veel over te praten maar ook door veel zaken te moeten regelen (medewerkers bistro en Vita Nova inlichten, ouders van leerlingen inlichten die een stageplek bij ons hebben, leveranciers, Bob en Albertien enz. enz.) die inherent zijn aan de sluiting, krijgt het bij ons ook langzaam maar zeker een plaatsje.

Topkok Robin heeft een andere baan gekregen?

Robin is inderdaad onlangs benaderd door een restauranthouder die via via op de hoogte was gekomen van Robin zijn werkzaamheden. Hij heeft hem toen voor een gesprek uitgenodigd. Daar is Robin in eerste instantie niet op in gegaan. Maar het heeft hem wel aan het denken gezet. Hij krijgt door deze nieuwe baan meer vrije tijd in het weekend, is minder reistijd kwijt, hij gaat werken onder een chef kok waardoor hij minder verantwoordelijkheid krijgt en tegelijkertijd ook van hem het nodige kan leren. En dat is weer heel goed voor zijn eigen ontwikkeling.

Robin kan eind oktober bij zijn nieuwe baas beginnen maar zal tot het eind bij ons werkzaam blijven. Ook hij zat even helemaal stuk toen hij er achter kwam dat zijn beslissing ook het einde van de bistro zou betekenen. Hij was graag met ons op zoek gegaan naar een nieuwe kok om deze vervolgens in te werken. Dit had hij ook bij zijn nieuwe baas aangeven, dat hij de bistro graag goed achter zou willen laten.

Nogmaals, wij staan volledig achter zijn beslissing en kunnen het goed voorstellen dat hij hem genomen heeft. Uit eigen ervaring weten wij, wat het allemaal inhoudt om een startende onderneming te laten groeien.

Ook Herberg ‘In de Valk’ moet op zoek naar een nieuwe invulling?

Bob en Albertien hebben al tijdens de eerste gesprekken aangegeven dat ze nog steeds ondernemend zijn en open staan voor nieuwe uitdagingen. Vandaar dat we bij het huurcontract ook het recht van 1e koop op heb laten nemen. Ze toonden alle begrip voor onze beslissing en ook voor die van Robin. Ze weten als geen ander de financiële risico’s die we zouden lopen bij aankoop van het pand. Ze zijn vanaf het begin heel enthousiast geweest over onze ontwikkelingen en hebben ons geholpen waar mogelijk.

Het beheer van het pand ligt straks weer volledig in handen van Bob en Albertien. Het is voor ons gissen wat hun plannen met het pand zijn. Daar ze momenteel op vakantie zijn, hebben we ook nog niet de tijd gehad om uitgebreid met hen te praten. Door onze goede verstandhouding sluiten wij het echter niet uit dat we in de toekomst weer nader tot elkaar komen.

Tot hoe lang is Bistro ‘In de Valk’ nog open?

Vrijdag 16 oktober hebben we nog een bruiloftsdiner en ook zaterdag 17 oktober zijn we nog geopend. Vanaf 18 oktober zijn de deuren van bistro ‘In de Valk’ definitief gesloten. Een rare gewaarwording inderdaad.

Hoe kijken jullie terug op 2 jaar bistrotijd?

We hebben het ervaren als een hele drukke maar ook hele prettige tijd. Middelstum en omstreken heeft heel positief gereageerd op ons concept. We hebben in korte tijd iets moois neer kunnen zetten en heel veel geleerd. We hebben veel plezier beleefd met onze medewerkers en nieuwe mensen ontmoet. Daarbij zijn we weer een stukje gegroeid in onze horeca-ervaring.

Wat waren de hoogtepunten?

Dat zijn er zoveel geweest. Koning Willem Alexander die een bezoek aan ons bracht of topavonden waarbij we helemaal vol zaten. Niet alleen met gasten maar ook met de nodige adrenaline om iedereen een topavond te bezorgen. Na die tijd waren we dan kapot. De schitterende gerechten die Robin wist te maken. De aanblik van een vol terras waarbij de mensen genoten van lekker eten vanuit een prachtig pand. En niet te vergeten het koken voor de medewerkers van Vrijstaat Noord.

Eigenlijk hebben we zoveel hoogtepunten beleefd in korte tijd. Mark Willem: “Om de 3 maanden brachten we een nieuwe kaart uit. We prikten dan een avond waarbij we onder het genot van een goede fles rode wijn de kookboeken bij de hand namen. Drie uur later hadden we dan de nieuwe kaart in concept klaar.” Evelien vervolgt: “En dan kwam Mark Willem weer enthousiast met de nodige kladjes binnen met de vraag of het wat was. Uit de nieuwe menu’s bleek ook altijd de mooie ontwikkeling die Robin in korte tijd heeft doorgemaakt.”

Jullie lijken mij niet de types die bij de pakken gaan neerzitten?

Nee! We vinden altijd wel weer een uitdaging die we vol overtuiging aangaan. We hebben aan het restaurantgebeuren geproefd en het smaakt naar meer. Er komt vast wel een nieuwe gelegenheid om iets moois te beginnen. Inmiddels is het ons gelukt om alle bistromedewerkers binnen Vita Nova een baan aan te bieden. Het doet ons goed dat ze graag bij ons willen blijven werken.

Nu wel weer alle tijd voor Zalencentrum Vita Nova?

Vita Nova groeit na 8 jaar nog steeds, mede namens een grote groep betrokken medewerkers die ons vanaf het begin hebben gesteund. Veel energie is de laatste 2 jaar in de bistro gestoken en daardoor zijn veel goede Vita Nova ideeën op de plank blijven liggen. Misschien kunnen we Middelstum op uitgaansgebied nog meer bieden want we willen graag de jeugd een plek geven waar ze zich in het weekend uit kunnen leven.

Ook hebben we dit jaar een hele mooie groei doorgemaakt op het gebied van bruiloftfeesten en partijen. We zijn er van overtuigd dat hier nog meer uit te halen valt. En omdat elk nadeel een voordeel heeft, hebben we nu ook wat meer tijd voor onszelf.

Waar staan jullie over 10 jaar?

Sowieso zijn we dan nog actief in de horeca. En het zal ons niet verbazen wanneer we dan een restaurant runnen, misschien wel een gelegenheid inclusief logies en ontbijt. Maar eerst moeten we deze teleurstelling even laten bezinken. Misschien heeft het wel zo moeten zijn en stelt dit ons in de gelegenheid om binnenkort prachtige dingen te gaan doen die anders op de plank waren blijven liggen.

Wil jullie verder nog iets kwijt?

Wij willen langs deze weg Robin, Bob en Albertien, alle bistromedewerkers, alle medewerkers van Vita Nova die altijd klaar stonden om ook even in de bistro bij te springen en uiteraard al onze gasten hartelijk bedanken voor 2 geweldige jaren. We zijn trots op wat we in 2 jaar tijd hebben neergezet en dat is zeker ook de verdienste geweest van Robin.

Uiteraard nodigen we iedereen die geïnteresseerd is in onze kookkunsten van harte uit om nog een keer langs te komen of om een ontvangen dinerbon te verzilveren nu het nog kan. Dit is voor ons ook de gelegenheid om Robin heel veel succes te wensen met zijn nieuwe baan en hem te bedanken voor alles wat hij voor ons heeft gedaan. Mark Willem: “We hadden een goede klik. De chemie was er, ik zal hem zeker gaan missen. De vriendschap die de afgelopen 2 jaar is ontstaan gaat hierdoor niet kapot. Wie weet wat de toekomst ons nog gaat brengen.”

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69