Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een historische augustusmaand

In sommige gevallen is het best lastig om een column te schrijven over alle gebeurtenissen in Middelstum. Je wilt er ook weer niet te veel een hapsnap verhaal van maken met allerlei onsamenhangende feitjes. Augustus 2015 heeft hier absoluut geen last van. Het is een maand die nog lang in het geheugen van de Middelstumers zal blijven hangen. Net zoals augustus 2013 een historische maand was. Toen Middelstum liet zien dat het tot één van de leukste dorpen van Groningen behoort.

En dat moet Wiebe Klijnstra nog geweten hebben toen hij met zijn RTV-crew en redactie op zoek ging naar een unieke locatie voor zijn Vrijstaat Noord. Een Vrijstaat van waaruit dagelijks radio- en televisie-uitzendingen de ether ingeslingerd zouden worden. Wiebe moet best wel zenuwachtig geweest zijn toen hij op een maandagmorgen in het op het oog nagenoeg uitgestorven Middelstumer bos de Groningse vlag in de grond plantte. Zou het idee aanslaan en hem 2 weken aan Middelstum gekluisterd houden? Of zou het project floppen waardoor hij na enige dagen gedesillusioneerd weer naar moeders de vrouw in Winschoten af zou kunnen taaien…

(Jan)Gastvrij Middelstum liet Wiebe niet in de steek. Vanaf het begin werd hem van alle kanten hulp aangeboden. Je zou kunnen stellen dat ‘El Presidente’ maar met zijn vingers hoefde te knippen en zijn Middelstumer onderdanen regelden het voor hem. En niet alleen de Middelstumers hoor, vele Groningers volgden ons goede voorbeeld. En Wiebe gaf ons er veel voor terug. Hij praatte ons niet de onafhankelijkheid in maar liet ons zien hoe trots wij op onze provincie mogen wezen en eigenlijk ook zijn. En hij leerde ons als Middelstumers de schoonheid van het dorp en de unieke mogelijkheden van het Middelstumer bos kennen. Vooral langs de wandelroute richting het prachtige en statige Borgterrein Ewsum.

We konden genieten van gezellige avonden bij het kampvuur waar we regelmatig getrakteerd werden op geweldige liveoptredens. Van plaatselijke cracks (Magwel en misschien ook wel een beetje Harry Niehof) tot regionale toppers (Lucas en Gea). Van aanstormend talent Robin Stuitje, eh sorry dat is ook een aanstormend talent natuurlijk maar ik bedoelde Robin IJzerman, tot gearriveerde landelijke heros als Imca Marina en good old Henkie Wijngaard. Het Middelstumer bos barstte soms uit haar voegen en ook de inwoners van het Hippolytushoes mochten meegenieten…

En dus was het lastig afscheid nemen. Menig Groninger denkt met weemoed terug aan die bijzondere 2 weken. Wiebe heeft misschien stiekem nog wel een traantje weggepinkt toen hij ’s avonds weer in zijn eigen bed lag. Overladen met cadeaus, toegezongen met een door Marten de Vries knap geïmproviseerd afscheidslied en dankzij Haarsalon Marthi glad geschoren volgens oude tradities. Dank Wiebe voor 2 bijzondere weken!

Wat mag nog meer niet ontbreken in deze historische augustuscombicolumn? De speelweek was weer een succes zo las ik. En dat doet mij deugd. Het is soms lastig vrijwilligers te vinden, er zit veel voorbereidingstijd in maar dan heb je ook wat. En wanneer het je in de zomer lukt om de Olympische Winterspelen succesvol na te bootsen dan kun je ook wel wat hoor. En wat is dan zo’n spooktocht door het Middelstumer bos griezelig. Dat mocht ik zelf ervaren toen ik in het pikkedonker nog even de honden uitliet.

In deze column toch ook nog even aandacht voor nog serieuzerer zaken. Want wanneer we het over historische augustusmaanden hebben dan schaar ik die van 2012 gemakshalve ook maar even in dit rijtje. De maand dat de grond in Huizinge en omstreken ons hevig wakker schudde met een gigantische aardschok. Dit werd door Schokkend Groningen herdacht met een herdenkingsbijeenkomst bij de NAM locatie in Zeerijp. De gemoederen raakten zo verhit dat er zelfs een gewonde te betreuren viel. Het valt soms inderdaad niet mee om het hoofd in alle aardbevingsellende koel te houden. Ook al kunnen we voorzichtig constateren dat de bodem zich in onze omgeving toch aardig rustig houdt de laatste tijd. Maar blijf oppassen voor vallende schoorstenen! Gelukkig is men wel druk doende met de inspectie van deze rookkanalen.

Augustus is ook de maand dat alles weer begint. De Golden Hippies beginnen weer te zingen, de VV Middelstum wint al haar wedstrijden in de voorbereiding en de bouw van de sporthal vordert gestaag. Zou dit imposant sportgebouw begin oktober opgeleverd kunnen worden? We wachten gespannen af. Dat zou wederom een mooi hoogtepunt voor Middelstum zijn. Maar eerst nog even nagenieten hoor van prachtige Vrijstaat Noord herinneringen…

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Middelstum-info.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69