Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Stefan Pool gaat backpacken in Australië

Stefan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Stefan Pool, 28 jaar, en al jaren met veel plezier wonend in Middelstum. Ik zie mijzelf als een levensgenieter en een avontuurlijk type. Onlangs heb ik mijn studie afgerond en ik ben toe aan een nieuwe uitdaging.

Net klaar met de studie dus?

Klopt, ik heb onlangs de opleiding sociaal juridische dienstverlening afgerond aan de Hanzehogeschool in Groningen. Wat ik met deze opleiding zou kunnen doen? Ik zou bijvoorbeeld een functie kunnen vervullen bij een instantie als het Centrum voor Veilig Wonen. Een luisterend oor bieden aan mensen die hun (schade)verhaal kwijt moeten en hiermee aan de slag gaan. Ik heb mijn afstudeeropdracht bij het Waterschap Noorderzijlvest gedaan en hier een prachtige tijd beleefd met gezellige collega’s.

En nu lekker backpacken, zin in?

Heel veel zin, ik leef er al een paar maanden naar toe. Lekker het avontuur tegemoet gaan, nieuwe mensen leren kennen, cultuur snuiven, wat van de wereld zien, op eigen benen staan. Wil je nog meer drijfveren? Nu ja, je zou kunnen stellen dat ik graag drempels overwin en deze uitdaging graag aan wil gaan. Een wijde blik verruimt het denken!

Wat is precies de bedoeling?

Ik heb gelukkig net mijn working-holiday visum binnen. Dat was nog niet zo eenvoudig. Graag zou ik het rondtrekken door Australië willen combineren met het werken op het platteland. Werken in Outback Australië dus wat mij betreft. In regio’s ver weg van de bewoonde wereld. Hier hoop ik een mooie afwisseling in te kunnen vinden. Zo veel mogelijk zien en beleven dus, dat vind ik het belangrijkste van deze trip.

Ik vertrek op 8 september a.s.. Na een overnachting in Taiwan volgt hopelijk een zachte landing in Sydney. Daar heb ik voor de eerste 3 nachten een hostel geboekt. Dit is redelijk goedkoop en je slaapt met 6 tot 10 personen op een kamer. Daarna zie ik het wel verder want ik ben niet zo’n planner. ‘Geen plan is het beste plan’, was in eerste instantie het motto. Maar daar ben ik wel een beetje op teruggekomen hoor.

Waarschijnlijk blijf ik de eerste dagen in Sydney want ik heb een ticket voor Defqon 1, dit is een groot dancefestival. Daarna ga ik richting Melbourne waar op 16 oktober de Motor GP plaatsvindt. Eens kijken of mijn grote favoriet Rossi kan winnen! Ook wil ik sowieso graag Brisbane aandoen. En in februari 2016 vertrek ik voor 5 weken naar Nieuw Zeeland.

Naast werken ook lekker genieten dus. Om één en ander mogelijk te maken heb ik een buspas gekocht. Hiermee kan ik 7500 kilometer reizen door Australië, voor Nieuw Zeeland heb ik ook een dergelijke pas aangeschaft. Of ik al last van zenuwen heb? Dat valt best mee. Wat dat betreft ben ik wel een relaxt type. Misschien ben ik wel meer bezig met het leven na het backpacken want aankomend jaar zal vast voorbij vliegen.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Toen ik nog op het Noorderpoortcollege zat, zag ik flyers liggen met informatie over het backpacken. Toen begon het al licht te kriebelen. Maar dat was 8, 9 jaar geleden. Vorig jaar kwam ik een oud-klasgenoot tegen die ook aan het backpacken geweest was. Hij kwam thuis met prachtige, enthousiaste verhalen. Toen werd de droom een wereldreis te gaan maken al concreter. Na in januari enige informatieavonden te hebben bezocht was ik helemaal om.

Waarom Australië en wat weet je van het land?

Hoewel ik er geen familie heb en er verder niemand ken, trekt dit land mij toch enorm. Misschien omdat het zo’n groot land aan de andere kant van de wereld is waar heel wat te zien en te beleven valt. Naar mijn idee heerst er ook een Westerse cultuur en daar gedij ik goed in. Ondanks het ontbreken van een strakke planning, heb ik mij wel verdiept in de mooie uitstapjes die je in dit land kunt maken. En naar mijn beleving is Australië toch een beetje het land van de backpackers.

Je blijft maximaal een jaar?

Mijn broer Matthijs zei laatst gekscherend: “Stefan ontmoet in Australië zijn ideale vrouw en komt nooit meer terug!” Zelf ga ik uit van een jaar. Mijn huidige ticket loopt tot april en deze moet ik daar tot begin september 2016 verlengen. Ook heb ik een reisverzekering voor een jaar afgesloten. Ik laat het verder wel op mij afkomen. Het moet raar lopen, wil ik eerder terugkomen. Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven. De visum die ik heb, geldt bijvoorbeeld niet meer naar je 30e.

Al voorbereidingsanekdotes?

Och, ik heb al genoeg meegemaakt, tijdens informatieavonden bijvoorbeeld. Mensen hebben soms hele verhalen over wat allemaal te regelen. Ze willen je hele starterspakketen aansmeren, terwijl ik meer zoiets heb van dat regel ik zelf wel.

Wel is het misschien leuk om te vertellen dat ik zaterdag a.s. een afscheidsfeestje vier. Een jaar backpacken leek mij wel een leuke aanleiding om een groot feest te geven. Twee keer heb ik hiervoor een locatie gereserveerd, twee keer bleek achteraf dat deze dubbel geboekt was. Gelukkig was dit de tweede keer niet zo’n groot probleem. Creatief Middelstum blijkt altijd wel weer een oplossing te kunnen vinden. ‘Ach, en anders waren de andere gasten moar bliev’n zitt’n. Tien man meer of minder, wat kan’t schelen. Doar wil ik ook gain drukte om hebb’n!’

Wat zal je het meeste gaan missen?

De gezelligheid bij het voetballen, biljarten en het klaverjassen. Het met zijn allen iets ondernemen, lekker op stap gaan. En ik mag natuurlijk graag voetballen en tennissen met mijn pa. Ze zeggen wel eens dat mijn vader en ik vaak 2 handen op één buik zijn. Inderdaad, mijn ouders, familie en vrienden zijn mij dierbaar. En Middelstum kent de nodige excentrieke types, bepaalde mensen en uitspraken zal ik dan ook best gaan missen.

Wat zijn de reacties van vrienden/familie?

Heel verschillend eigenlijk. Sommige zijn heel positief. “Wat leuk dat je dat doet, dat is een mooie manier om te ontdekken wat er op de wereld te koop is!” En het is voor mij een goede manier om mijn Engels verder te ontwikkelen. Anderen zijn wat terughoudender: “Doe dat nou niet, is het niet beter om een baan of huisje te zoeken?”

Heb je veel hobby’s?

Het voetballen en tennissen weet je inmiddels maar ik vind het ook leuk om te bowlen, te biljarten en te duiken. Wat dat betreft ben ik een echte doener. Wist je dat ik ook een duikbrevet heb? Lekker duiken is ook nog één van de dingen die ik graag in Australië wil gaan doen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik kan er niets aan doen maar het eerste wat er bij mij bovenkomt n.a.v. deze vraag is een lekker potje seks.

Waar staat Stefan Pool over 10 jaar?

Vaste banen zijn tegenwoordig lastig te krijgen, je rouleert vaker van werk dan vroeger. En zover denk ik vaak ook niet vooruit. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik mijn HBO diploma nog zou halen. Daar ben ik dan best wel trots op. Zoals eerder gezegd ben ik ook niet zo’n planner. ‘Ik laat het leven wel op mij afkomen!’

Wil je verder nog iets kwijt?

Geen bericht is misschien wel goed bericht. Ik ben ook niet zo van de social media. Maar misschien stuur ik je nog wel een blog toe over mijn avonturen en hoe het met me gaat. Ik zal Middelstum, de Middelstumers en de mooie kerktoren best wel gaan missen. Maar als ik deze avontuurlijke trip niet zou maken dan weet ik zeker dat ik er spijt van krijg!

(Stefan zijn oude baas, boer Kees, stuurde nog een mooie foto op voor bij dit verslag met als bijschrift: Stefan zijn rugzak! Hopelijk is deze bedoeld voor zijn terugreis en zit ie vol met prachtige herinneringen aan mooie avonturen. Want ik zie Stefan nog niet met zo’n uitgebreide garderobe afreizen…)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69