Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Roely van Leeuwen, trouw fan van zoon Wim in SBS programma Utopia

Roely, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Roely van Leeuwen, 56 jaar, getrouwd met Harry van Leeuwen. Ik ben geboren in Groningen en woon sinds 1978 samen met Harry in Huizinge. We zijn in het rijke bezit van 3 kinderen en 3 kleinkinderen. Ook zijn we wijs met onze schoonzoon en-dochter. Onze jongste zoon Wim zit sinds juni in het spraakmakende SBS6 programma Utopia.

Zit je dagelijks rond 19.30 uur voor de televisie?

Ik volgde Utopia af en toe maar nu Wim deelneemt probeer ik wel elke dag te kijken. Een volmondig ja dus. Maar ook volg ik overdag wel de livestream hoor. Straks begint het gewone leven weer dus dan gaat dit minderen. Wij hebben natuurlijk ook onze eigen dingen.

Het is inderdaad raar om je zoon zo op televisie te zien. Ik heb met heel veel spanning de stemmingen gevolgd waarin bepaald werd of Wim tot het Utopia-complex toegelaten zou worden. Toen dit lukte, stond ik er wel met een dubbel gevoel in. Hij is nu wel enige tijd weg natuurlijk maar aan de andere kant gun ik hem deze deelname van harte! Ik vind dat hij netjes in het programma neergezet wordt. Wim begint bijvoorbeeld dagelijks rond 07.00 uur te werken maar sluit na het avondeten even de ogen voor een kort tukje. Voor hetzelfde geld hadden ze alleen deze powernapjes uitgezonden wat natuurlijk een heel verkeerd beeld zou geven.

Kun je iets over het programma Utopia vertellen?

(Bericht afkomstig van de website van Utopia)

Een groep van vijftien zeer diverse mensen, de pioniers van onze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap en ze zijn begonnen met bijna niets!

Alles wat ze hadden, was een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en om de eerste maanden te overleven. Vanaf het allereerste moment kwamen de inwoners van Utopia er ook achter dat de weg naar hun ideale leven begint met overleven. Er is tenslotte nog vrijwel niets! Hoe gaan ze slapen? Er zijn geen bedden. Wat gaan ze eten? En hoe gaan ze überhaupt eten klaar maken, want er is geen keuken. Moet er geen WC komen en hoe gaan ze zich wassen? En: hoe blijven ze warm? Allemaal essentiële vragen waar direct antwoord op moet komen. Geen regels en wetten.

Een nieuwe ideale samenleving opbouwen gaat niet zonder slag of stoot. Hiervoor zullen veel keuzes gemaakt moeten worden die flinke consequenties hebben voor de toekomst en bepalend zijn voor het verloop van Utopia. Keuzes die in onderling overleg gemaakt zullen moeten worden. En dat is nog best lastig op een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn. Het is aan de inwoners om daar samen uit te komen.

Wijzen ze een leider aan? Gaan ze een lijst met huisregels opstellen of mag je gewoon doen waar je zelf zin in hebt? De inwoners bepalen het zelf, maar niet iedereen denkt hier ongetwijfeld hetzelfde over. Utopianen, idealisten, wereldverbeteraars, doorzetters en andere fans van Utopia kunnen zich aansluiten bij de inwoners om samen hun grenzen te verleggen. Zij kunnen Utopiaan worden. Zij stappen de grens over door een paspoort aan te vragen om samen met de deelnemers van Utopia te bouwen aan een nieuwe ideale samenleving en 24/7 op de hoogte te blijven van alles wat zich binnen Utopia afspeelt.

Utopianen hebben een belangrijke rol tijdens de eliminatierondes omdat ze gezamenlijk mogen bepalen welke toekomstige deelnemers een visum krijgen om Utopia tijdelijk te mogen betreden en maken met hun activiteit op de website, de app en social media kanalen kans om zich op te werken tot de Elite. Deze Elite is een exclusieve groep met bijzondere privileges, bestaande uit de meest actieve Utopianen die tijdens de eliminaties mee mogen stemmen op de inwoner die Utopia moet verlaten.

Om de twee maanden vindt er een nieuwe eliminatieronde plaats in Utopia. De inwoners bepalen samen met de Utopianen wie Utopia moet verlaten. Maar voordat één van de inwoners de aftocht blaast, zijn er nog twee potentiële inwoners vanuit de buitenwereld die een visum krijgen om Utopia te betreden. Tijdelijk, want één van hen moet aan het einde van deze proefperiode z’n visum weer inleveren en Utopia verlaten. De overgebleven nieuwe inwoner neemt uiteindelijk de plek in van de oude inwoner die wordt verbannen uit Utopia. Deze nieuwe tijdelijke inwoners worden, na een flinke lobby van de potentiële inwoners zelf, gekozen door de Utopianen die 24/7 op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt in Utopia.

Hoe vind je dat Wim het doet?

Natuurlijk zijn we hartstikke trots op hem. Hij heeft het heel druk, helpt iedereen waar hij kan (soms ook wel eens niet) en meestal is hij druk in de weer. Er staat, als ik de streams mag geloven, nog heel wat productiewerk op hem te wachten. Wim is namelijk in zijn dagelijks leven timmerman.

Mensen van buiten Utopia mogen opdrachten aan hem geven om producten voor hen te maken. Hiermee verdient Wim dan geld voor de B.V. van Utopia en als het goed is verdient hij hier zelf ook een klein beetje aan. Zo heeft hij bijvoorbeeld al een loungeset verkocht, een paar nachtkastjes, een tafel en een vrachtauto (ook van hout) en kan hij binnenkort aan de slag met een product van hardhout. Maar ook goede doelen worden in het programma gesteund.

Wat waren zijn drijfveren om aan het programma deel te nemen?

Hij wil zichzelf profileren, zowel als timmerman als persoon, en dit is natuurlijk een kans die je maar één keer in je leven krijgt. Verder is hij zeer nieuwsgierig hoe zoiets uitpakt in een gesloten gemeenschap, voor zover van toepassing.

Maar het was voor hem wel een hele stap hoor. Hij oogde in het begin best wel zenuwachtig. Dat kon ik aan zijn manier van doen wel merken. Het kostte hem enige dagen om zijn draai te vinden. Dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk want je komt als buitenstaander binnen in een gesloten gemeenschap die elkaar al lange tijd kent. Daarbij weet je dat de camera’s op je gericht zijn en iedereen dus mee kan kijken met wat je doet en zegt.

Hoe schat je zijn kansen in om het lang vol te houden?

Best wel redelijk goed! Er moet nog van alles worden gemaakt waar al een offerte voor is aangevraagd. Wim ligt goed in de groep en staat voor iedereen klaar. Ik denk dat hij voorlopig nog wel even een poosje in Utopia verblijft. Hij heeft net zijn eerste stemmingsronde overleefd en blijft dus minimaal tot oktober deelnemer aan dit bijzondere project. Hij is ook nog niet voorgedragen om weggestemd te worden. Allemaal positieve signalen dus.

Heb je nog wel contact met hem?

Niet via de mail of telefoon. Wel is er via de ouderwetse briefwisseling contact. Bij hele ernstige zaken waarbij hij dringend nodig is, kan er contact zijn, maar in principe wordt contact zoveel mogelijk vermeden. Wij houden hem op de hoogte van ons wel en wee via een nieuwsbrief. Deze bestaat voor het volgend postmoment zeker uit 15 pagina’s. De nieuwsbrief mag iedereen lezen.

Daarnaast schrijf ik ook nog een brief welke persoonlijk is, deze deelt hij natuurlijk niet met de inwoners, tenminste dat denk ik. Naast mij schrijft Harry natuurlijk ook een brief en z’n broer Anne en zus Laura. Zijn vriendengroep sturen hem ook trouw elke maand een brief of kaart. Twee keer per jaar mag hij bezoek vragen en dan kunnen we drie uur het terrein op. 11 september a.s. is het zo ver en dan gaan wij naar Laren. Naar de locatie dus waar Utopia zich bevindt.

Op sociaal gebied moet hij veel inleveren. Zo gaan in september 2 vrienden van hem trouwen. Deze bruiloften moet hij dus missen. En daarbij de eerste verjaardag van zijn nichtje. Maar tijdens het project worden ook nieuwe vriendschappen gesloten en wie weet houdt hij er nog goede contacten aan over.

Wat vind je het hoogte- en het dieptepunt van zijn deelname?

Het hoogtepunt is wel dat hij zich ten opzichte van de groep heeft gekwalificeerd om gekozen te worden terwijl zijn gezondheid hem op dat moment vreselijk parten speelde. Hij was namelijk herstellende van een zware longontsteking die hem enige weken uit de roulatie hield. Toen hij tijdens het verblijf een soort van hindernisbaan af moest leggen, had ik vreselijk met hem te doen. Je kon namelijk zien dat dit conditioneel enorm veel van hem vergde.

Een kortstondig dieptepunt was toen Wim even brak door een gevoel van heimwee na een zware dag en een stevige borrel. Hij miste zijn familie en vrienden en was daardoor even helemaal van de leg. Dat is natuurlijk moeilijk om naar te kijken. Wij waren toen net op vakantie op Ameland en werden telefonisch op de hoogte gesteld door onze dochter die het moment al op de livestream meegekregen had. Daar wij een hecht gezin zijn, was dit voor ons ook moeilijk.

Hetzelfde gold toen Wim door Patricia Paay afgekraakt werd als Groninger door zijn ‘boerenafkomst’. Dat vonden wij ook niet fijn om te horen.

Al leuke Utopia anekdotes?

Genoeg! In het eerste weekend van zijn verblijf is hij zittend in slaap gevallen en zo heel vreemd wakker geworden. Vermakelijk om te zien. In verband met een challenge moest hij dansen met Bas, dat was een aardig filmpje. Ook nog wel op muziek uit de film ‘Dirty Dancing, dan weet je het wel…

Op een morgen bleek dat er koeien ontsnapt waren. Wim dirigeerde samen met Cees de koeien terug. Wim was in de veronderstelling dat Cees het hek wel weer dicht zou doen maar dit was een misverstand. En zo ontsnapten de koeien weer, voor ons als thuisfront erg grappig om te zien.

Tijdens zijn ontgroening moest hij handmatig een koe melken. En dat was best zwaar hoor om dat beest van 15 a 16 liter melk te ontdoen wanneer je dit niet gewend bent. En laatst maakte hij een opmerking dat hij zo’n zin had in DE bakje koffie. Ik dacht eerst dat hij zich vergiste in zijn uitspraak maar DE staat voor Douwe Egberts koffie en hij mag in de uitzending natuurlijk geen reclame maken, haha…

Ik maak trouwens een compleet boekwerk voor hem waarin ik dagelijks wat schrijf n.a.v. de uitzendingen, inclusief foto’s. Dit zal wel een enorm document worden, schat ik zo in.

Word je regelmatig aangesproken over de verrichtingen van Wim?

Jazeker. Er wordt regelmatig gevraagd of Wim nog in Utopia zit. De meesten zeggen zelf niet te kijken maar weten wel allemaal haarfijn te vertellen waar het programma over gaat en wat er is gebeurd. Dat vind ik dan wel weer grappig om te vernemen.

Wat zijn je eigen hobby’s?

Teveel om op te noemen. Ik word wel de creabea van de familie genoemd. Op dit moment is het breien en haken bij mij helemaal in. Daarnaast mag ik graag lezen, wandelen en fotograferen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een bak kippensoep, mmmmmm.

Waar staat Wim over 1 jaar?

Ik hoop dat hij dan eindelijk eens een vast contract aangeboden krijgt door een aannemer die potentie in hem ziet en met Wim in zee wil gaan. Het uitzendbureau waar hij werkte voor hij in Utopia kwam, sprak vol lof over hem en vindt hem een uitstekende vakman!

Wil je verder nog iets kwijt?

Wim is nog steeds vrijgezel. Ik gun hem zo graag een lieve vriendin……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69