Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Een roerige week in Vrijstaat Noord

In de week voor de coupe van Wiebe Klijnstra in het Middelstumer bos had ik vanuit betrouwbare bron al signalen doorgekregen dat er wat bijzonders stond te gebeuren in Middelstum. Maar de hints waren summier en in raadsels gehuld en voor mij niet te doorgronden. Totdat de tipgever mij attendeerde op het persbericht zoals vermeld op de website van RTV Noord. Wiebe Klijnstra had in het Middelstumer bos, vlakbij het prachtige borgterrein Ewsum, de Vrijstaat Noord uitgeroepen…

Geen flauw idee wat deze sympathieke presentator van onder andere ‘Dam op’ en het beruchte Klouk hiermee wilde bereiken. Zou hij daadwerkelijk de pleuris in ons doorgaans rustig Hoogeland uit willen laten breken? Niets voor Wiebe lijkt mij zo. Gaandeweg de week kwamen we wat meer achter de bedoelingen van de Vrijstaat Noord. Wij Groningers zeggen soms wel eens dat we ons af moeten scheiden. Maar kan dit zo maar? Wat komt hierbij kijken? Wat zijn de gevolgen op economisch, politiek en sociaal gebied?

Maar bovenal kwamen we er achter dat veel Groningers trots zijn op hun provincie en dat ook graag willen ventileren. En dat is misschien wel de belangrijkste les van de Vrijstaat. Dat we trots kunnen zijn op Groningen en zijn bevolking. En daar het hele gebeuren bijna in mijn achtertuin plaatsvindt kan ik nu dagelijks even een kijkje nemen op het terrein waar per dag meer leven en reuring ontstaat. Dagelijks kunnen we Wiebes escapades zien en horen via RTV Noord. Gelukkig staat hij er niet alleen voor want gastvrij Middelstum laat hem niet aan zijn lot over.

Hij zal hier van te voren vast over nagedacht hebben. Om Middelstum als locatie voor de Vrijstaat te kiezen. Natuurlijk is het Middelstumer bos een pracht locatie en het statige borgterrein dichtbij. Een mooie doorgangsroute ook waar veel wandelaars en fietsers langskomen en waar menig hond uitgelaten uitgelaten wordt. Maar hij kent het gebied en de mensen natuurlijk ook al door het programma ‘Het Leukste Dorp van Groningen’. Middelstum en haar inwoners moeten hem van te voren bekoord hebben. Het gevoel van een unieke chemie voorvoelt…

En zo kon het maar zo gebeuren dat we op een mooie zomeravond konden genieten van Henk Wijngaard en Sproakwoater. Of op een andere avond van onze regionale favorieten van Magwel. Vrijdagavond kwam Robin IJzerman maar zo langs. Wiebe en zijn crew konden genieten van diverse kookkunsten, zoals van de medewerkers van Bistro ‘In de Valk’. Ook werd het programma ‘Dam op’ in de nieuwe vrijstaat opgenomen. Het was en is momenteel zeer gezellig in het Middelstumer bos.

En wanneer President Wiebe je via een Facebookberichtje uitnodigt om een bezoekje aan zijn kersvers imperium te brengen dan heb je maar één keus: gaan! En zo mocht ik uitgerekend op de weerskundig gezien minste dag van de week aanschuiven aan tafel bij de man die het inmiddels zover gebracht heeft dat hij over een eigen postzegel beschikt. Zachtjes tikte het regen op de partytent toen we aanschoven in de uitzending. Het was voor mij sowieso een feestelijke dag want net ervoor had ik het bericht de lucht in geslingerd dat de website inmiddels een kwart miljoen bezoekers getrokken heeft…

En daar konden we in de Vrijstaat mooi even over voortborduren. Het was niet de enige verrassing die mij vorige week overkwam. Op woensdagmorgen werd ik blij verrast door een heerlijke taart van bakker Klaes Hoekstra uit Bedum. Hij had de column over een kwart miljoen bezoekers ook gelezen en besloot om zijn nieuwe werkdag maar eens te beginnen met het maken van een mooie en lekkere taart. Bijzonder eigenlijk maar wat een mooi gebaar. En zo zaten we, alvorens naar Henk Wijngaard te gaan, met de buurt aan de taart.

Inmiddels zijn we de 2e week in gegaan van de Vrijstaat. Ook deze week kunt u nog een kijkje nemen in het prachtige Middelstum om u te vergapen aan een schitterend stukje Hoogeland. En die trots kunt u eventueel uiten bij Wiebe in het Middelstumer bos. Het gastenboek staat voor u klaar om enige mooie woorden aan toe te vertrouwen. Vanavond komt spraakwaterval Jobke Nainhoes langs, morgen Harry Niehof en overmorgen Imca Marina. De optredens beginnen om 20.00 uur. Toch bijzonder dat RTV Noord Middelstum in de komkommertijd in de schijnwerpers zet. Geniet er van, nu het nog kan zou ik zo zeggen!

(Foto’s o.a. afkomstig van de Facebookpagina van Vrijstaat Noord)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69