Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jeanette Rozema-Groefsema, Kadootje!

Eerst even netjes voorstellen, zo hoort dat. Mijn naam is Jeanette Rozema-Groefsema, getrouwd met Henk en we wonen in het mooie Bedum. Sinds 1991 werk ik bij de bakker in Bedum. Eerst was het nog bakkerij (Harry en Janny) Oudman en vanaf 1993 is de bakkerij overgenomen door Klaes en Margreet (zij is inmiddels helaas overleden) Hoekstra. Sinds maart dit jaar is de bakkerij opnieuw overgenomen door Wouter en Femke Jakobs. Wanneer je inmiddels aan je derde werkgever toe bent dan werk je er al wel héél lang maar ik heb het er nog steeds ontzettend naar mijn zin. Daarnaast volleybal ik bij DIO Bedum en zing ik in een popkoor.

Na de geboorte van onze dochter (Sacha in 2002) ben ik minder gaan werken, 12 uur per week. Vaak mag ik extra werken voor een collega die ziek of vrij is en daar ben ik heel blij mee. Maar het gebeurde ook vaak dat ik dinsdag, woensdag en donderdag niet hoefde te werken. Daar werd ik niet gelukkig van, thuiszitten is niet mijn sterkste punt. Bovendien haal ik mijn voldoening niet uit het huishouden dus ik wilde er iets anders bij gaan doen.

Ik heb een heleboel sollicitaties verstuurd maar ik kreeg vaak als reactie : “In het kader van de aanpak van de jeugdwerkloosheid…” Met mijn 43 jaar kom ik daarvoor helaas niet in aanmerking. Tóch wilde ik iets doen. Toen bedacht ik mij dat vrijwilligerswerk een goed alternatief zou zijn. Vrijwel direct las ik een bericht van Jannes Klaassen op Twitter met de oproep voor een vrijwilliger bij ’s Heeren Loo Opmaat in Bedum. Ik heb een bericht teruggestuurd en al gauw zat ik bij Jannes aan tafel. Zijn vraag aan mij was: “Is Kadootje Opmaat ook iets voor jou, jij werkt tenslotte al in een winkel?” Dat klonk als een “kadootje” in mijn oren.

Kadootje Opmaat is een cadeauwinkel middenin het centrum van Bedum met een breed assortiment aan originele, mooie en vaak handgemaakte geschenken. Veel van de artikelen zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking die wonen en/of werken bij ’s Heeren Loo. Denk hierbij aan kaarsen, keramiek, houtwerk en bloemstukken. Ook bieden ze producten aan van collega-organisaties zoals letterzeepjes, creaties van papier-maché en rietwerk. Verder kunt je er terecht voor cadeaupakketten met een thema zoals geboorte, moeder-/vaderdag, traktaties en originele kerstpakketten.

Sinds april 2014 ben ik daar elke dinsdagmorgen werkzaam als assistent dagbesteding. Met een groep vrijwilligers staan we op zaterdag in de winkel zodat mensen in het weekend hier ook terecht kunnen.

In het begin moesten de cliënten en ik elkaar leren kennen maar al gauw was het ijs gebroken en nu voel ik mij daar als een vis in het water. Ze wilden natuurlijk van alles van mij weten: Ben je getrouwd, en met wie ? Heb je kinderen, hoeveel, jongen/meisje, hoe oud? Heb je ook huisdieren? Enz. enz.. Ik heb alles zo goed mogelijk beantwoord, hoop ik.

Ik begin om 9.30 uur met koffiedrinken, hoe leuk is dat? Aan tafel mag iedereen eerst zijn of haar verhaal vertellen, daarna gaan we aan het werk. Om 10.00 uur loop ik vaak met een aantal cliënten door het dorp om de was, koffie, melk etc. op te halen. Onderweg hebben we de grootste lol (heel hard liedjes zingen etc.). Wanneer we terug zijn help ik bij de activiteiten en als er een klant is ga ik samen met een cliënt die kassadienst heeft helpen in de winkel.

Daarnaast ben ik ook als vrijwilliger actief bij andere activiteiten van Opmaat. Onlangs heb ik meegeholpen bij het jaarfeest en heb ik de hele middag in cowboyoutfit popcorn gebakken, super leuk!

Ik ben erg blij met dit werk als vrijwilliger. Het geeft mij een goed gevoel om een ander te helpen. Kom gerust eens een kijkje nemen in de winkel “Kadootje Opmaat” in de Grotestraat in Bedum.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69