Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

René Zuidema, een breed georiënteerde ondernemer uit Kantens

René, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is René Zuidema, 44 jaar, getrouwd met Marthi en we hebben 3 kinderen. Ik kom oorspronkelijk uit Oldehove maar ik woon inmiddels al weer dik 20 jaar met veel plezier in Kantens.

En misschien René Zuidema Keuken-, Badkamermontage & Tegelwerken ook?

Ik ben in 1995 voor mijzelf begonnen. Mijn toenmalige baas ging failliet en ik stond dus op straat. Lang ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten want vrij snel hierna startte ik mijn eigen onderneming. Aanvankelijk richtte ik mij vooral op de keukens, later kwamen de badkamers er bij. Uiteraard hoort bij deze werkzaamheden ook het tegelwerk en zo ontstond in de loop der jaren René Zuidema Keuken-, Badkamermontage & Tegelwerken.

Ik werk voor diverse landelijk bekende keuken- en badkamerleveranciers maar ook voor de particulier. Dit beperkt zich niet alleen tot het installeren en monteren van complete keukens en badkamers. Ik sta mijn klanten ook graag met adviezen bij om de juiste keuzes te maken.

Eind 2012 is mijn zoon Mark van 19 fulltime bij de zaak gekomen als tegelzetter. Sinds 2 weken ben ik met een 3e werknemer bezig die zich bezig gaat houden met het voor- en nawerk middels installatiewerk en afmonteren. Ik heb absoluut geen spijt gehad van mijn keuze om voor mijzelf te beginnen. Ik houd van de vrijheid en heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Was je eigen onderneming een lang gekoesterde droom?

Ik heb er vroeger nooit over nagedacht, het kwam door de faillissement van mijn laatste baas op mijn pad. Ik heb het ook niet als spannend en een grote stap ervaren. Gelukkig had ik al vrij snel de eerste opdrachten te pakken, dat scheelt ook natuurlijk. Voornamelijk keukenklussen dus, van simpele blokken tot zeer exclusieve exemplaren.

Wat zijn je specialiteiten?

Het mooiste vind ik wanneer ik de wensen van een klant kan uitwerken tot iets moois in de werkelijkheid. Mensen hebben vaak prachtige ideeën en zien het eindresultaat dan al voor zich. De kunst is dan natuurlijk om met het juiste materiaal de inrichting zo te maken dat de realiteit niet tegenvalt. Gelukkig zijn de klanten eigenlijk altijd tevreden en daar doe je het natuurlijk voor.

Ik doe alle administratieve handelingen zelf, dat vind ik leuk om te doen, zoals facturen opstellen en inboeken, offertes maken enz. enz.. En niet alleen voor mijzelf maar ik heb ook de (personeels)administratie van de kapsalon onder beheer. Gelukkig vind ik dit leuk om te doen. Dat moet ook wel want ik ben er toch 3 a 4 avonden in de week mee bezig.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Ik kan niet 1,2, 3 het meest bijzondere project er uit pikken. Elk project heeft wel iets bijzonders of unieks. Het is ook elke keer weer leuk om te vernemen dat de klant tevreden is met het eindresultaat. Maar nu ik er eens goed over nadenk vind ik het wel bijzonder dat ik 5 weken intensief bezig geweest ben in het bedrijfspand van mijn vrouw.

Zoon Mark helpt je tegenwoordig mee?

Dat klopt inderdaad en dat gaat wederzijds tot volle tevredenheid. Hij is inmiddels een allround medewerker die dagelijks alleen op pad gaat voor het tegelzetwerk. Net als ikzelf ook een echt praktijkmens die de fijne kneepjes al doende onder de knie heeft gekregen.

Het echtpaar Zuidema is een echt ondernemersechtpaar?

Mijn vrouw Marthi heeft inderdaad al jarenlang een eigen haarsalon. Aanvankelijk werkte ze vanuit huis maar door een alsmaar groeiende klantenkring werd dit uiteindelijk te gek. En zo kon het gebeuren dat ik in de zomer van 2013 5 weken intensief bezig geweest ben om een voormalig bankgebouw om te toveren tot een prachtige haarsalon met heel veel ruimte. Ik vind dat het een mooi pand geworden is dat sfeer en rust uitademt. Gelukkig weten Marthi haar klanten dit ook te waarderen.

Wat kun je vertellen over Foundation Roza?

Dat is een heel bijzonder verhaal, heb je nog een uurtje? In 2010 ging mijn dochter Renate met een groepje mensen vrijwilligerswerk, een soort van werkvakantie, doen voor een stichting in het Servische Kosovo. Teruggekeerd in Nederland pakte ze het dagelijks leven weer op maar ze onderhield nog wel contact met een jongen die ze daar had leren kennen.

Een jaar later wilde ze weer die kant op. Ik vond het maar niets om haar daar alleen heen te laten gaan, ze was net 17. En zo hebben we er een soort van vaderdochter vakantie van gemaakt. Eenmaal daar aangekomen was ik getuige van schrijnende verhalen en gebeurtenissen die diepe indruk op mij gemaakt hebben.

Ndue, de vriend van mijn dochter, is afkomstig uit een gezin van 10 kinderen. De vader is vermoord tijdens de burgeroorlog. Moeder woont nog met 5 kinderen in een oud, klein huisje. Ik had nog niet eerder zoveel armoede gezien en hoorde vol afgrijzen de verhalen over de burgeroorlog aan. Terug in Nederland besloot ik om samen met Marthi de stichting Foundation Roza op te richten. Een officiële stichting die in stand gehouden wordt door giften van bedrijven, particulieren en instellingen.

En zo keren we jaarlijks één of meerdere keren terug naar Kosovo om huizen op te knappen, boodschappen te halen, bedden te kopen en in elkaar te zetten, met mensen naar het ziekenhuis te gaan enz. enz.. Er is daar zoveel armoede, daar kun je geen voorstelling van maken. De moeder van Ndue krijgt helemaal geen inkomen. Wanneer je naar een ziekenhuis toe gaat dan moet je contant afrekenen, dat geld is er dus niet. Via de stichting kunnen we zo toch mensen helpen die pijn hebben. Zo leeft in het huis ook nog een dochter van 35 die net na de burgeroorlog door een boobytrap (die verstopt zat in de waterput en daardoor over het hoofd gezien) geraakt is en niets meer kan.

Eén jaar ben ik er 6 keer geweest om te onderzoeken of ik een soort van familiebedrijf op kon zetten zodat de kinderen van het gezin hier aan het werk zouden kunnen maar dit is er vooralsnog bij gebleven. Wel hebben we voor een dochter een ruimte gehuurd en verbouwd tot een kapsalon waardoor ze een eigen leven op kan bouwen. Voor een andere dochter hebben we de studie betaald en voor weer een andere dochter de kinderkamer in orde gemaakt.

Veertien maanden geleden kreeg ik telefoon van Ndue vanuit München. Of ik hem op kon pikken. Hij was Kosovo ontvlucht nadat eerdere verzoeken tot uitwijzing waren afgewezen. Drie maand geleden zijn we met hem naar Ter Apel gegaan om te kijken of het juridisch mogelijk is dat hij legaal bij ons kan verblijven. Over een week of 6 volgt de uitspraak van de rechtszitting, we hebben goede hoop dat hij hier in Nederland een bestaan op kan bouwen. Zijn broer probeert hetzelfde in Italië, zijn zuster in Duitsland.

In oktober gaan Mark en ik weer een week die kant op. Dan gaan we de doucheruimte van Moeder Roza totaal renoveren. Eén van de laatste projecten die nog voor dit gezin op stapel staat en dan is het huis klaar. Een klus inderdaad waarbij het bedrijf en de Stichting elkaar vinden. Je moet niet de illusie hebben dat je iedereen in het land kunt helpen. Maar het geeft een goed gevoel wanneer je het leven van een aantal mensen wat kunt veraangenamen! Meer weten over Foundation Roza?: www.foundationroza.nl

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je onderneming?

Hoogtepunten zijn de mooie opdrachten die je binnensleept en de goede verstandhouding die ik met zoon Mark heb, ook binnen het bedrijf. Dat moet natuurlijk ook net even klikken. Soms denk ik wel eens dat we ons een economische depressie hebben aangepraat maar deze tijd hadden we het inderdaad wat rustiger. Wel heb ik een financiële aderlating moeten ondergaan toen een bedrijf waar ik veel zaken voor deed failliet ging. Zo werd hun leed ook deels mijn leed.

Nog leuke ondernemersverhalen?

Laatst heb ik een nieuwe keuken geplaatst bij een oud mannetje in Uithuizermeeden. Tijdens het koffiedrinken vertelde hij mij dat de nieuwe keuken net zo duur was als het hele huis toen hij hem gekocht had in een ver verleden. Maar hij was uiteindelijk zeer tevreden hoor met het eindresultaat, haha. Dat vind ik ook het mooie van dit vak, je krijgt vele verhalen van mensen te horen wanneer je bij ze aan het werk bent.

Nog tijd voor hobby’s?

Nee, het is bij ons 6 dagen in de week volle bak. Gelukkig vind ik het werk heel leuk, inclusief het administratieve gedeelte.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

’s Nachts slaap ik en dat wil ik ook heel graag zo houden!

Waar staat René Zuidema over 10 jaar?

Ik wil bij de dag leven en heb geen langetermijnvisie. Wat mij betreft gaan we lekker zo door. Mochten we nog wat extra omzet kunnen genereren dan is er op termijn misschien nog wel plaats voor een extra mannetje. Dat zou inderdaad niet verkeerd zijn.

Wil je verder nog iets kwijt?

Nee, ik vind het goed zo en zie het verhaal binnenkort wel tegemoet! Mocht je meer over ons willen weten, neem dan eens een kijkje op onze website: www.renezuidema.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69