Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Dorien Herder: Géén idee welk boek je in je koffer moet stoppen deze zomer? Hier een paar tips!

De zomervakantie komt eraan, sterker nog: op het moment dat deze gastcolumn verschijnt zit ik al in Griekenland. Ik houd ervan om tijdens de vakantie mooie stadjes te bezoeken, rond te toeren door de omgeving en een duik in de zee te nemen. Maar voor mij is de vakantie ook een perfect moment om een hele stapel boeken te lezen. Ik ben gelukkig niet de enige en heel vaak krijg ik de vraag: ‘Welk boek moet ik deze zomer absoluut in mijn koffer stoppen en echt nog lezen?’ Daarom in deze gastcolumn: (iets meer dan) tien boekentips voor deze zomer!

Lievelingsboeken

Laten we beginnen met een paar van mijn absolute lievelingsboeken. Allereerst: De waarheid over de zaak Harry Quebert. Een enorm dikke pil, maar een absolute pageturner! De hoofdpersoon is de jonge schrijver Harry Quebert die zich er maar niet toe kan zetten aan zijn tweede boek te beginnen. Daarom vertrekt hij naar een klein stadje. Niet lang nadat hij daar aankomt wordt er in de tuin van het huis waar hij logeert het lijk gevonden van een meisje dat al dertig jaar wordt vermist. Loeispannend en ik kon geen moment ophouden met lezen! Schrijver van het boek is Joël Dicker. In een interview las ik dat hij niet van plan is om nog een boek te schrijven, maar tóch kijk ik regelmatig even op zijn twitteraccount of hij zich toevallig niet heeft bedacht…

Een andere favoriet is De Engelenmaker van Stefan Brijs. Een heel bizar, meeslepend en schitterend boek waar je eigenlijk niet te veel over moet vertellen anders verklap je te veel. Een tipje van de sluier: de huisarts Victor Hoppe komt in een klein dorpje wonen samen met een drieling die echt precies op elkaar lijken. Als die kinderen vervolgens nauwelijks te zien zijn, ontstaan er geruchten in het dorp…

Van Groningse bodem

Er gaat natuurlijk niets boven Groningen en dat geldt wat mij betreft ook voor een paar Groningse schrijvers. Arjen Lubach is nu vooral bekend door zijn programma Zondag met Lubach en de meesten zullen hem ook kennen van zijn hitje Jelle dat hij samen met Janine Abbring jaren geleden maakte. En schrijven kan hij ook nog! Hij heeft inmiddels vier boeken geschreven en vooral Magnus vond ik heel gaaf. De hoofdpersoon wordt door de bank gebeld dat er veel geld is opgenomen van zijn creditcard in een pretpark in Stockholm. In plaats van het aan de bank over te laten gaat hij zelf op onderzoek uit. Aanrader!

Kinderen van het ruige land van Auke Hulst speelt zich af op het Groningse platteland. Samen met zijn broer en zussen groeit Kai op in een gigantisch huis waar werkelijk alles kan en mag. Maar zo leuk als dat misschien klinkt is het absoluut niet, want zijn moeder kan het eigenlijk allemaal niet aan. Vooral als Kai ouder wordt, wordt hij zich daar steeds meer van bewust. Het verhaal is voor een groot deel gebaseerd op de jeugd van Auke Hulst. Ook Jij en ik en alles daar tussenin van hem is prachtig.

Pageturners

Een heleboel vriendinnen hebben inmiddels het boek Het Rosie Project in de kast staan want een tijdlang gaf ik dit boek op vrijwel iedere verjaardag cadeau. Waar gaat ie over? De autistische Don is op zoek naar een vriendin. En omdat die vriendin aan behoorlijk veel eisen moet voldoen, heeft hij een vragenlijst van zestien pagina’s gemaakt. Alleen de vrouw die alle antwoorden goed heeft, mag met Don op date. Maar dan komt Rosie om de hoek kijken en dat terwijl zij volgens de vragenlijst totaal niet in aanmerking zou komen voor een afspraakje met Don… Een heel grappig en lief boek!

Dan: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Een knettergek en grappig boek. De titel zegt al veel over het verhaal: op zijn 100ste verjaardag klimt Allan uit het raam van het verzorgingstehuis waar hij woont. Als hij bij het busstation aankomt krijgt hij op de een of andere manier een koffer vol met maffiageld in handen. Vervolgens ontmoet hij een paar heel schimmige figuren. Verder verklap ik niks, gewoon lezen dit boek! De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van dezelfde schrijver (Jonas Jonasson) is trouwens ook fantastisch.

Sinds een paar maanden is de Vlaamse Griet op de Beeck een van mijn lievelingsschrijvers. De romans Vele Hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus heb ik allebei in een paar dagen uitgelezen. Die eerste gaat over vijf personen waarvan je langzaam maar zeker te weten komt wat ze met elkaar te maken hebben. Die tweede gaat over het meisje Mona dat opgroeit en langzaam haar verleden achter zich probeert te laten. Het boek bestaat uit drie delen en in elk deel wordt Mona weer wat ouder. Het mooie aan beide boeken vind ik dat je echt het idee hebt dat je de hoofdpersonen leert kennen. Knap geschreven en ik was tot tranen toe geroerd.

Sportboeken

Ik ben ook dol op sportboeken en dan met name over voetbal. Vorige maand kwam het boek Topshow uit over tv-programma Voetbal International. Heb ‘m gelijk gekocht en voor iedere kijker van VI is het een aanrader! Je krijg een mooi kijkje hoe het er daar achter de schermen aan toe gaan en dat is niet altijd even gezellig.. Het boek is geschreven door Jan Hillenius en Michel van Egmond. Die laatste is ook de auteur van de bestsellers Gijp en Kieft. Ook allebei aanraders!

Vorig jaar vlak voor het WK in Brazilië las ik het boek O, Louis van Hugo Borst. Borst heeft al 35 jaar een haat-liefdeverhouding met de coach van Manchester United. In dit boek doet hij er alles aan om Van Gaal beter te leren kennen. Je leest niet alleen zijn eigen ervaringen met de voormalig bondscoach en leuke anekdotes van mensen die hem goed kennen, maar Hugo Borst gaat bijvoorbeeld ook naar psychologen toe om te vragen of zij een analyse kunnen geven van de persoon Van Gaal. Een vlot boek met humor!

Nog een leuk dingetje

Sinds een jaar heb ik de app GoodReads op m’n telefoon staan. Het werkt als volgt: je kunt precies bijhouden welke boeken je hebt gelezen (en die beoordelen) en welke boeken je nog wilt lezen. Eerder krabbelde ik boekentips wel eens op losse blaadjes, nu zet ik ze gelijk in GoodReads en heb ik het altijd bij de hand. Daarnaast is het een soort Facebook voor boeken, want je kunt vrienden toevoegen en zo precies zien wat zij aan het lezen zijn en hoe zij boeken beoordelen. Mocht je te weinig hebben aan de boekentips hierboven, dan kun je me dus altijd toevoegen op GoodReads en precies zien welke boeken ik nog meer heel tof vind.

Iedereen een fijne vakantie en veel leesplezier!

(Dorien Herder komt oorspronkelijk uit Westeremden en voetbalde een tijdje bij de VV Middelstum. Nu woont ze in Amsterdam waar ze werkt als redacteur van het dagelijks nieuwsprogramma Vandaag de Dag op Nederland.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69