Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Duiker Bas Buikema geniet op paradijselijk Bonaire

Bas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Bas Buikema en ik ben geboren en getogen in Loppersum. Inderdaad de oudste zoon van trainer Henk en zijn vrouw, mijn moeder dus, Janet Buikema-Buitenkamp. Loppersum 1 voetballer Rik is mijn jongere broertje. Ik ben nu 23 jaar en (tijdelijk) inwoner van het paradijselijke eiland Bonaire waar ik sinds kort werk als duikinstructeur.

Hoe bevalt het leven op Bonaire?

Bonaire is een paradijs! Het is hier heerlijk rustig en wat nog belangrijker voor mij is: de zee is goed op temperatuur en heerlijk lichtblauw. Je kunt het een beetje vergelijken met wanneer je je ogen dichtdoet en aan een onbewoond eiland denkt. Zo ziet het er hier dus uit. Dit is niet bedoeld om jullie jaloers te maken hoor, haha….

Het enige verschil is dan dat het landschap op Bonaire er uit ziet als een oude cowboyfilm. Het is hier niet zoals op Curaçao of Aruba waar je tot in de late uurtjes op stap kunt. Bonaire is een eiland waar je tot rust komt en waar toch verrassend veel te doen is.

Hoe ben je hier zo terechtgekomen?

Om een heel lang verhaal toch iets korter te maken het volgende. Het begon allemaal 5 jaar geleden toen ik startte met duiken. In die 5 jaar ben ik van, zoals wij duikers het noemen, een openwater-duiker (het eerste duikbrevet wat je kunt halen) opgeleid tot duikinstructeur. In maart 2014 was ik op Bonaire om vakantie te vieren en toen kwam ik in gesprek met mijn huidige baas.

Hij vertelde dat hij een binnenkort met een duikschool ging beginnen en eigenlijk nog een instructeur nodig had. Ik was toen net instructeur geworden en dan is het niet moeilijk meer dus. In dit geval was 1 plus 1 2 en ik zei dat ik wel graag bij hem wilde werken op Bonaire.

Duiken is een passie van jou?

Dat kun je wel zeggen ja. Toen ik 5 jaar geleden begon, was ik direct verslaafd aan het duiken en ik doe het nu nog steeds met zo veel plezier dat ik er mijn werk van gemaakt heb. Ook werkt het zeer verslavend op andere mensen. Zo duikt mijn moeder nu 3 jaar, broertje Rik één jaar en ook mijn vader heft het duikvirus inmiddels 2 jaar te pakken.

Hoe lang blijf je op Bonaire?

Dat vind ik een moeilijke vraag waar ik geen passend antwoord op heb. Op dit moment weet ik het echt nog niet hoe lang ik op Bonaire blijf. Het bevalt mij hier uitstekend maar er zijn nog natuurlijk nog veel meer mooie plekken op de wereld om te duiken.

Je ouders zijn ook leven langs geweest?

Wat denk jezelf haha… Ze wilden natuurlijk graag even zien hoe het mij op Bonaire vergaat. Geen straf voor ze inderdaad. Pa is twee weekjes geweest om vervolgens door te vliegen naar de USA. Hij organiseert in Amerika al enige jaren voetbalkampen en kon dit mooi combineren met dit tripje. Mijn moeder blijft 2 maanden . Dit geeft mij de tijd om haar op te leiden voor een nieuwe duikcursus.

Hoe is het met Bonne en Nathalie Zijlstra?

Volgens mij wel goed. Ik spreek Bonne wat vaker dan Nathalie maar ze zijn druk bezig met van alles en nog wat. Bonne verkoopt huizen en werkt bij een makelaarskantoor terwijl Nathalie erg leuke kajaktours doet door de mangrove bossen hier op het eiland.

Kun je al iets zeggen over de hoogte- en dieptepunten op Bonaire?

Nee, daarvoor vind ik de tijd dat ik hier ben eigenlijk nog te kort om dit aan te geven. Maar je kunt je voorstellen dat ik aanzienlijk meer hoogte- als dieptepunten kan benoemen, haha…

Nog leuke anekdotes over je leven op dit paradijselijk eiland?

Jawel, want in Nederland doet iedereen zo moeilijk over Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten. Hier op Bonaire trekken ze zich daar niets van aan. De mensen hier schminken zich juist nog donkerder en Sinterklaas wordt wit geschminkt.

Mis je Loppersum en het Hoogeland?

Soms wel. Ik mis dan voornamelijk mijn vrienden en familie. Maar ja als je aan het werk bent, ben je toch druk bezig. Voor een duikinstructeur is het hier geweldig om te werken en als je dat tegen elkaar afweegt ben ik toch blij dat ik hier ben. Ook al mis ik iedereen wel.

Wat zijn je hobby’s?

Daar hoef ik niet zo uitgebreid over uit te wijden want ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. En dat is misschien wel het mooiste wat is.

Waar mogen ze je ‘s nachts voor wakker maken?

Vrienden en familie mogen mij ‘s nacht altijd wakker maken. Alleen wanneer ze vragen of ik kan komen dan wordt het wat lastiger, haha.

Waar staat Bas Buikema over 10 jaar?

Een lastige vraag die ik niet kan beantwoorden maar zeker ergens onder water op een mooie plek op deze wereld!

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil jou bedanken Bert dat je mij gevraagd hebt om een stukje te schrijven. Zo kan ik iedereen in Nederland laten weten dat het goed met mij gaat. Liever had ik natuurlijk gezien dat je zelf de antwoorden op de vragen genoteerd had maar ik begrijp dat dit een lastig verhaal is. Maar je bent natuurlijk van harte welkom om eens langs te komen. Iets wat natuurlijk voor alle bekenden geldt in Nederland! Want hoe heet dat programma ook al weer? ‘Het is hier fantastisch!’, toch…?!

(Foto’s afkomstig van de Facebookprofielen van de familie Buikema.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69