Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De beker was in Bedum, Hans Nijland kwam mee….

Mooi is dat eigenlijk hé. Dat wanneer je schrijft dat de beker in Bedum was bijna iedereen ook weet om welke beker het gaat. Ik bedoel, er zijn zoveel bekers. Maar er is maar één KNVB-beker. En deze is ‘toevallig’ dit jaar gewonnen door FC Groningen. Een enorme stunt en drive voor Stad en Ommelanden. En dankzij Stichting Bedrijvenvoetbal Bedum, in nauwe samenwerking met de Bedrijvenvereniging Bedum, was de beker gisteravond in Bedum. Als heerlijk voorafje van het bedrijvenvoetbal dat vandaag begint. Naast de beker kwam gisteren en passant de directeur van de FC Groningen ook nog even mee…

En dat was smullen geblazen in een afgeladen volle kantine van de plaatselijke voetbalvereniging. Want Hans Nijland en praten voelt als een eeneiige tweeling. Spreekstalmeester Bernard van der Vinne drukte er middels een openingsvraag een kwartje in en er kwam voor €20,- aan anekdotes voor terug. Tussendoor zette Nijland enige laatkomers nog even messcherp op hun nummer. Van der Werf sr., de vader van voorzitter Rob, kon hem nog vrij eenvoudig passeren. Maar de volgende binnenkomer kreeg de vraag voorgeschoteld of hij nog iets voor de rondvraag had…

Het tekende de losse en ontspannen sfeer in de Bedumer voetbalkantine. De zaal hing aan Hans zijn lippen. Uiteraard begon de directeur met het relaas hoe hij het hele bekergebeuren beleefd had. De wedstrijd tegen Vitesse had hij door ziekte moeten missen, het was zijn eerste gemiste wedstrijd sinds zijn aantreden bij de club. Vanuit zijn ziekbed (die hij al na 1 minuut hyper verliet) zag hij zijn ploeg de eerste helft zwijnen. Het bleek de voorbode te zijn van enige prachtige maanden.

De halve finale tegen Excelsior, de laatste training, de weg naar Rotterdam, de gang met de lift naar beneden tijdens de laatste 5 minuten, de ontlading op het veld, de caperiolen in de Poelestraat diep in de nacht, niets bleef onbesproken. In vogelvlucht werden we nog even meegezogen door het fantastische seizoen. En om het opportunisme in de voetbalwereld nog even aan te tonen: toen trainer Erwin van de Looi zijn contract verlengde in de winterstop klonk er her en der nog het nodige gemor. En dat is inmiddels wel verstomd natuurlijk…

Prachtige dromen heeft hij ook, mr. Ganz. Een bijnaam die hij heeft overgehouden na keiharde onderhandelingen onder het genot van heel veel whisky waarmee uiteindelijk supertalent Suarez voor een prikkie werd binnengehaald. Zo droomt hij bijvoorbeeld dat Manchester United uitgeschakeld wordt in de voorrondes van de Champions League. En dat Groningen in september zijn eerste thuiswedstrijd tegen de ploeg van Louis van Gaal met 2-1 wint. En dat hij dan weer richting veld loopt om Louis te troosten: “Verliezen in de Euroborg is absoluut geen schande hoor, meneer Van Gaal!” Heerlijk ook die pretoogjes wanneer hij dit vertelt…

En zo passeerden een uur lang allerlei anekdotes, schijnbaar achterloos uit de mouw geschud. Over Chery en Botteghin bijvoorbeeld en of ze behouden kunnen blijven voor de club. Hans had begin deze week nog even met Tjaronn gebeld die nu van een vakantie geniet op Ibiza. Hij had genoten van zijn week bij Oranje maar had ook kennis genomen van het salarispeil bij de topclubs. “Hans, wat ik hier bij Groningen in een jaar verdien, verdient iemand anders in een maand.” Maar Nijland gunt de perfecte prof Chery zijn droomtransfer van harte.

De vrouw van Hans had genoten toen Johan Derksen hem tijden de Voetbal International-talkshow fileerde n.a.v. zijn gedrag na de bekerfinale. Volgens eigen zeggen kijken ze nooit naar dit programma maar hadden ze deze uitzending toevallig gezien. Hans schijnt er niet mee te zitten, want een paar dagen later moest hij al weer met Johan op komen draven in een of ander forum. Hij vindt Johan een aardige man in het echt. Johan zelf maakt zich ook niet zo druk: “Ik ben miljonair geworden door mensen af te branden en te beledigen, wie doet mij wat?”

Het topsportcentrum Groningen kwam nog even ter sprake. Iets wat de FC nog een extra impuls moet geven en dat geleid gaat worden door Gerard Kemkers. De begroting die voor het eerst boven de 20 miljoen euro uitkomt en de doelstelling om veel meer spelers uit de eigen jeugd door te laten stromen, werd nog even aangestipt. Maar ook weer prachtige anekdotes over Tim Matavz, Marcus Berg, de dure aankoop Femi en natuurlijk het heerlijke verhaal over Suarez. En de trots die Hans voelde toen de NOS-verslaggever tijdens de Champions League finale fijntjes aanstipte dat Suarez al de 3e speler van de FC Groningen was die een finale beslist had. Eerder gingen Ronald Koeman en Arjen Robben Suarez voor…

Wat een heerlijke verhalen eigenlijk. Ook de anekdote hoe hij directeur van de FC was geworden ging er in als Knol Koek. Hans kreeg haast een hartverzakking toen zijn voorgangers Van der Wal en Everards hem naar voren wilden schuiven als opvolger. Nijland vroeg om 2 weken bedenktijd want dit moest hij eerst met zijn (toenmalige) vrouw bespreken. “Dat kan niet want het staat morgen al in de krant!”, was het antwoord van beide heren. Die nacht sliep Hans thuis op de bank…

En zo vloog de avond voorbij. De zeer toegankelijke directeur van de FC schudde na afloop menig bekende Bedumer de hand en bleef nog enige tijd hangen. Graag bedank ik de Stichting Bedrijvenvoetbal voor de invitatie. Want zo was ik getuige van een fantastische avond. Heel veel succes dit weekend met de verdere afwerking van het programma!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69