Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bedumer Robert Smit verheugt zich al weer op het bedrijvenvoetbal

Robert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Natuurlijk Bert! Mijn naam is Robert Smit, 38 jaar jong, woonachtig aan de mooiste laan van Bedum. Ondertussen al bijna 10 jaar getrouwd met Loes en vader van 2 zoons, Koen en Thijs. Ik ben werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen als Projectmanager ICT.

Hoe en wanneer ben je bij de Stichting Bedrijvenvoetbal Bedum terechtgekomen?

Zoals jij wel weet probeer ik op de zaterdagmiddag tegen een bal aan te trappen om zo wat ontspanning en plezier te maken. Na de welbekende 3e helft werd ik door Kor Noorlag en Hans Gras aangesproken of een bestuursfunctie bij bedrijvenvoetbal mij wel wat zou lijken. Verstandig als altijd heb ik toen aangegeven dat wij hierover maar een keer moesten praten onder het genot van een kop koffie met de andere bestuursleden. Dit jaar wordt mijn 3e bedrijvenvoetbaltoernooi als bestuurslid.

Een tijdrovende bezigheid?

Binnen het bestuur bekleed ik de functie van secretaris. Gedurende het jaar vergaderen wij 1x per maand en wanneer wij dichter bij een toernooi komen (zaal- of veldeditie) wordt de frequentie opgevoerd. Is dit tijdrovend? Tja, ik weet het niet. Ik (en mijn medebestuursleden Peter van Dijken, Martijn Roorda, Kor Noorlag, Hans Gras, Rob van der Werf en Vincent Tinga) doen dit met veel plezier en enthousiasme, dan vergeet je de tijd weleens.

Gedurende het jaar houd ik mij bezig met alle uitingen op de website en social media. Dat is ook net wat voor mij, ik ben niet voor niets bijna dag en nacht met het ICT-gebeuren bezig. Wist je trouwens dat onze website net vernieuwd is? Zie: Bedrijvenvoetbal Bedum

Communicatie met de deelnemende teams, uitnodigingen versturen, opzetten en bijhouden draaiboeken e.d.. En op de wedstrijddagen ben ik in principe een manusje van alles die veel wedstrijdzaken in en rond de bestuurskamer zaken regelt. Het bijwerken van uitslagen en standen gaat bij ons real time. Onze nieuwe website is nu ook schaalbaar te bekijken op je mobiel of tablet.

Bedrijvenvoetbal Bedum is op een bijzondere manier ontstaan?

Jazeker, het is dit jaar al weer 26 jaar gelden dat Kroegbaas Gerrit Koning en Henk Steenhuis het idee opvatten om voor de raddraaiers in het dorp een voetbalwedstrijd te organiseren tussen hen en de Rijkspolitie. En zo ontstond in 1989 het bedrijvenvoetbal. Bij de 2e editie speelden de gemeente, DOMO, Fame en de rijkspolitie tegen elkaar. En vanaf het 3e jaar kwam het eerste programmaboekje uit.

Het evenement is in de loop der jaren behoorlijk doorgegroeid?

Dat kan je wel zeggen, van 2 teams in 1989 tot 30 teams in 2015 en 10 7-tegen-7 teams. Op het sportpark in Bedum begroeten wij in een weekend tussen de 500 a 600 voetballers. Je kunt je er vast wel een voorstelling van maken hoeveel publiek hier op af komt.

Dit jaar proberen wij ook de generatie van weleer weer mee te laten voetballen. Op een half veld wordt op de zaterdagmiddag het 7-tegen-7 “old stars” toernooi afgewerkt. Als het gewone veld iets te groot wordt en de tegenstander iets te jong dan is dit een mooie gelegenheid om alsnog je voetbalkunsten te vertonen. Alle 7-tegen-7 wedstrijden worden op een half veld gespeeld en de minimumleeftijd is 40. Om aan dit nieuwe fenomeen extra glans te geven worden al deze wedstrijden op het hoofdveld gespeeld.

Door de enthousiaste uitstraling kunnen wij de Bedumer ondernemers ook iets bieden. Ook dit jaar organiseren wij, samen met de Bedrijvenvereniging Bedum, op de donderdagavond voorafgaande aan ons toernooi weer een sponsoravond. De beker komt naar Bedum en Hans Nijland krijg je erbij. Als bedrijvenvoetbal heb je niet alleen de taak om geld op te halen bij de bedrijven en vervolgens een feestje aan te bieden. Wij willen de bedrijven ook een platform bieden om met elkaar te kunnen praten.

En nu zo groot en bekend dat het zelfs ‘kleintje Eurovoetbal’ genoemd wordt?

Haha, kleintje eurovoetbal. Volgens mij komt dit zelfs nog uit de mond van Hans Nijland. Op het (inmiddels ter ziele gegaan) Eurovoetbal hadden ze geen 30 deelnemende teams. Waar in de omgeving vind je 600 voetballers die van heinde en verre komen om hun voetbalkunsten 2 dagen lang namens een bedrijf te vertonen, vervolgens gezamenlijk kunnen eten van het buffet en zo de feesttent in kunnen om deze avond fantastisch af te kunnen sluiten? Ik weet het niet.

Inmiddels is een keur van bekende artiesten langs geweest?

Ook hier proberen wij elk jaar de lat een beetje hoger te leggen. Door de jaren heen zijn talloze bekende artiesten in Bedum geweest. Om er een paar op te noemen: De Dijk, De Kast, Do, Guus Meeuwis, Jeroen van den Boom, Ali B en dit jaar kom Xander de Buisonjé naar Bedum.

Hoeveel teams doen er mee en wie tip jij als grootste kanshebber?

Dit jaar doen er 30 teams mee en gezien de uitslagen van de afgelopen jaren is er met regelmaat een andere winnaar. De winnaar van het afgelopen jaar is al jaren deelnemer en heeft het evenement vorig jaar pas voor het eerst gewonnen. Elftalleider/teammanager/eigenaar Hans Setz was tot tranen geroerd. Met zijn opmerking dat je één keer in je leven het bedrijvenvoetbaltoernooi gewonnen moet hebben spreekt al voor zich. Of zij dit jaar ook de grootste kanshebber zijn? We zullen het zien…

Dit jaar is er voor het eerst 7 x7 voetbal?

Inderdaad, dit jaar is er voor het eerst een 7-tegen7 toernooi voor de “oudere” voetballer. Deelnemers mogen niet jonger zijn dan 40 jaar en spelen op een half veld. Om dit in de schijnwerpers te zetten, wordt dit toernooi afgewerkt op het kunstgrashoofdveld. Het begint om 14.00 uur, de finale van het 7 x7 toernooi wordt voor de grote finale afgewerkt.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van het bedrijvenvoetbal?

Hoogtepunt is dat wij in 2015 ons 25-jarig jubileum mochten vieren en dat in dat jaar zich een nieuwe hoofdsponsor heeft aangediend. “Van Dijk keukens en interieurbouw” wilde graag het stokje overnemen van “Van Bruggen Bestratingen” die al had aangegeven er mee te willen stoppen. Van Dijk bood zich bijna spontaan aan. Als bestuur zijn wij hier zeer trots op.

Die trots geldt ook voor de samenwerking tussen de Bedumer bedrijven die mede door dit evenement tot stand komt en versterkt wordt. We halen alle materialen zoveel mogelijk uit het eigen dorp, op de feesttent na. Het bedrijvenvoetbal is een evenement van, voor en door Bedumers waar ook veel mensen uit de omgeving op af komen. We maken een mooie ontwikkeling door en worden elk jaar ietsjes groter. Afgezien van wat vervelende blessures kennen wij gelukkig geen dieptepunten.

Nog leuke anekdotes?

Het organiseren van het bedrijvenvoetbal is best wel vermoeiend. Toch is het even nazitten als het evenement is afgelopen heerlijk. Hoewel het dan al 03.00 uur is en we zondagmorgen rond 09.00 uur de boel weer moeten opruimen. Voorzitter Van der Werf is een echte moppentopper en weet ons, hoe vermoeid we ook zijn, altijd slap van het lachen te krijgen. Ik kijk er nu al weer naar uit.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind het leuk en gezellig om op de zaterdagmiddag een balletje te trappen. En dit bestuurswerk voor het bedrijvenvoetbal met de enthousiaste medebestuurders bevalt ook prima.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik zou haast zeggen: laat me maar lekker met rust, ook al omdat ik moeilijk wakker te krijgen ben. Maar tegen een speciaal biertje met huisgemaakte bitterballen zeg ik geen nee…

Waar staat het bedrijvenvoetbal in Bedum over 10 jaar?

Dit jaar wordt voor ons een graadmeter. Beide feestavonden worden in een tent gehouden. Een tent is toch wat gezelliger en sfeervoller dan een sporthal. Rondom de tent komt een horecaplein waar men ook buiten de tent kan genieten van een hapje en een drankje. Bedrijvenvoetbal blijft de komende jaren een evenement wat mensen en de middenstand verbindt. Zonder sponsoren en vrijwilligers is er geen bedrijvenvoetbal.

Dit jaar proberen wij een 7 x 7 toernooi uit. Het damesvoetbal in Bedum en omgeving groeit als kool. Wellicht kan het in de komende jaren een optie zijn om ook hiervoor een poule op te zetten. Ook vind ik het leuk om te vermelden dat het vorig jaar opgerichte G-elftal van FC LEO het tijdens deze editie opneemt tegen Kids United.

Wil je verder nog iets kwijt?

Komt allen op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni naar het Sportcomplex in Bedum om te genieten van het voetbal en de feestavonden. Als je nog geen kaart hebt, kun je deze kopen bij Primera de Gele klap in Bedum. We proberen het 7 x 7 voetbal extra in de picture te zetten zodat oud-voetballers weer zin krijgen om tegen een balletje aan te trappen. We hopen dat het bedrijvenvoetbal een lekker toetje wordt van de Sportweek Bedum. Want voor een lekker toetje laat je altijd ruimte over!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69