Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Notaris Huitsing, ‘Even naar Bram toe voor levensbestendig notariaat!’

Bram, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat zal ik in het kort even vertellen over mijzelf? Eerst maar eens met het belangrijkste beginnen. Ik ben gelukkig getrouwd met Marieke Scheffers en we hebben 2 dochters: Babette en Maud. Marieke is arbeids- en organisatiepsycholoog en heeft met HR Coaching een eigen praktijk die ook hier in het pand gevestigd is.

Ik ben 58 jaar en geboren in Hilversum. Daar mijn moeder oorspronkelijk uit Ulrum komt en mijn vader uit de stad Groningen, heb ik dus wel degelijk Groninger roots. Toen ik 5 jaar was, verhuisden mijn ouders terug naar Groningen, de stad waar ik ook opgegroeid ben en gestudeerd heb.

Aanvankelijk vond ik werk als kandidaat-notaris in het Friese Buitenpost en verhuisde naar Zuidhorn. Na notaris te zijn geworden in Middelstum hebben we hier bijna 10 jaar gewoond, boven het kantoor. Inmiddels wonen we al weer 7 jaar in Groningen maar het is geruststellend om te weten dat ik bij nood hier ook zo kan overnachten. Middelstum voelt voor ons als een veilige haven dus.

En misschien kun je notariskantoor Huitsing ook even kort voorstellen?

Ik ben in 1997 in Middelstum begonnen en nam het kantoor van Tonko ten Have over. Ik ben gestart als interim notaris in februari 1997 en dat was best wel een spannende tijd want het was nog maar de vraag of ik ook daadwerkelijk zou worden benoemd. In die tijd werd ik benaderd door de president van de rechtbank Groningen met de vraag of ik interim wilde worden. Ik had een vaste baan en heb deze hiervoor op moeten zeggen.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en ben ik door de Kroon benoemd. Dit is nog een hele procedure hoor. Je wordt door de kamer van toezicht voorgedragen en dan heb je ook nog een gesprek met de staatssecretaris. ‘Durft u het aan om notaris in Middelstum te worden?’, zo vroeg zij aan mij. Ik kon kiezen tussen het Gelderse dorpje Hengelo en Middelstum en omdat mijn roots hier liggen, kon ik dan ook met een gerust hart zeggen dat Middelstum mijn voorkeur genoot.

Toen ik als notaris benoemd werd, heb ik dit pand aan de Heerestraat gekocht. De mensen die er toen al werkten, bleven gewoon in dienst. Dat was voor die mensen ook best wel spannend dus want het is altijd maar afwachten hoe het klikt. Er volgde een hevige verbouwing want ik het begin deelde ik het pand met de Rabobank die hier jarenlang zitting had. Zelf gingen we boven de zaak wonen.

We maakten in het begin een aardige groei door, van 3 medewerkers groeiden we door naar 9. Door de crisis moesten we een pas op de plaats maken. Inmiddels zit ik al weer bijna 20 jaar in het notariaat. In het begin vrij regionaal maar door de zich uitbreidende techniek en de invloed van social media komen de klanten steeds verder weg.

Gelukkig werd ik snel opgenomen in de Middelstumer gemeenschap. Je bent als notaris zijnde ook een beetje publiek eigendom hé, haha. Wanneer ik door de Plus liep, werd ik regelmatig aangeschoten door de mensen. Maar dat vind ik een teken dat je toegankelijk bent en dat beschouw ik als een pluspunt. Het is de charme van een dorp om ingebed te raken in een omgeving waar veel mensen je kennen en waar je veel mensen kent.

Ik zie mezelf niet alleen als notaris maar ben ook een beetje een maatschappelijk werker, een vraagbaak en probleemoplosser. Doordat ik veel mensen ken, zijn de lijntjes kort waardoor je mensen ook weer met elkaar in contact kunt brengen. Soms zie ik mijzelf als een Haarlemmeroliemannetje met een luisterend oor. Dat vind ik ook het leuke aan het vak, je kunt wat voor de mensen betekenen! Het is niet alleen maar aktes opstellen, ik probeer de mensen meer mee te geven.

Notaris worden was geen jongensdroom?

Ik zal je een bijzonder verhaal vertellen. Heel lang geleden, toen ik nog een jongetje van 7 was en in Helpman woonde, was er een serie op televisie. ‘Ja zuster, nee zuster’, zo heette dit programma. In deze serie liep een ingenieur rond met een lange, stoffen jas. Voor mij een reden om te zeggen dat ik ingenieur wilde worden, haha. Het technische zat er eigenlijk al vrij jong in, ik wilde dan ook de technische kant op.

Mijn leraar natuurkunde moedigde mij aan om natuurkunde te gaan studeren. Zelf wilde ik geneeskunde doen. Helaas werd ik voor deze studie 2 keer uitgeloot. Tussen het uitloten door heb ik nog een jaar biologie gestudeerd als een soort van parkeerstudie. Na de 2e uitloting besloot ik nederlands recht te gaan studeren.

Na deze studie te hebben afgerond, kwam ik een vacature tegen in het Friese Buitenpost waar ze een kandidaat-notaris zochten. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en solliciteerde zonder dat ik ervaring had in het notariaat. Ondanks dit gebrek aan kennis zagen ze het toch in mij zitten en ik werd aangenomen. Een drukke tijd volgde want ik combineerde het werken met een avondstudie notarieel recht. Een studie die ik in sneltreinvaart in 2 jaar heb afgerond. Het werk stimuleerde de studie en andersom.

Zo ben ik dus min of meer toevallig notaris geworden. Maar spijt heb ik hiervan nooit gehad hoor, het is een vak waarin ik mijn ei helemaal kwijt kan. Het feit dat ik in het begin en passant ook nog Fries moest leren verstaan nam ik op de koop toe, haha…

Hoe ben je in Middelstum terechtgekomen en bevalt het?

Ik ben destijds dus hiervoor gevraagd. En hoewel het best wel een spannende tijd geweest is, heb ik er nooit spijt van gehad!

Reageer eens op de stelling: ‘Even naar Bram toe’?

Ik probeer laagdrempelig te zijn en ieder mens gelijk te behandelen. De klanten moeten zich bij mij op hun gemak voelen, ik probeer mogelijke drempels weg te nemen. De stap naar een notaris is geen dagelijkse, de mensen voelen zich niet altijd direct op hun gemak. Dit ongemak probeer ik zo snel mogelijk weg te nemen. In de meeste gevallen wordt zo een duurzame relatie opgebouwd wat regelmatig leidt tot een levensbestendig notariaat.

Ik bedenk mij nu dat even tweeledig kan worden uitgelegd. Want uiteraard is het mogelijk om in korte tijd veel te bespreken en te realiseren. Veel input en info in korte tijd dus, kort maar krachtig!

Je bent geen eenmanszaak zag ik?

Formeel gezien wel want ik ben enig eigenaar van dit kantoor. Maar uiteraard doe ik al het werk niet alleen. Ik word inmiddels omringd door maar liefst 7 vrouwen. Op de website is te zien wie wat doet. Kandidaat-notaris Anita Weistra is mijn vervanger wanneer ik afwezig ben en mijn potentiële opvolger.

Binnen de praktijk proberen we zoveel mogelijk kennis te delen. Om notaris te blijven moet ik regelmatig cursussen volgen en studiepunten vergaren. Zo moet ik elke 2 jaar 40 punten halen. Ook ben ik lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten. Om hier lid van te zijn moet je ook regelmatig aan de studie om de kennis te actualiseren.

Wat zijn je specialiteiten?

Uiteraard kunnen de mensen met het reguliere (familie)werk bij ons kantoor terecht: testamenten opstellen, samenlevingscontracten afsluiten, nalatenschap regelen, huisoverdracht enz. enz.. Daarnaast hebben we als onderscheidend vermogen in de loop der jaren veel kennis verworven over het agrarisch recht en zijn we goed thuis in het ondernemersrecht. Denk hierbij aan het oprichten van een BV en fusies/splitsingen van bedrijven.

Daarbij beschouw ik ons als conflictoplossend o.a. door het toepassen van mediationtechnieken. Een belangrijk onderdeel bij het verdelen van een nalatenschap bijvoorbeeld. Mensen moeten ook na deze verdeling met elkaar door één deur kunnen!

Nog steeds zeer actief in het verenigingsleven?

Zeker en dat probeer ik zo te houden. Ik ben in Groningen lid van diverse bedrijvenverenigingen. In Middelstum ben ik lid van de handelsvereniging, vroeger was ik ook bestuurslid. Ik zit in de klankbordgroep herinrichting en sinds kort ook in de ondernemersclub. Een soort van denktank om uit te dokteren wat we voor ondernemend Middelstum kunnen betekenen.

Wat dat betreft is het zaak om Middelstum als kerndorp te blijven profileren, ook na een eventuele herindeling. Doordenken en doorploeteren dus om Middelstum op de kaart te zetten en te houden. Wat dat betreft is een nieuwe sporthal natuurlijk een fantastische zaak. Dit doet het dorp goed en daardoor ook de leefbaarheid in het dorp. Tot slot zit ik in de ‘Vrienden van Hippolytushoes’ waarbij we geld proberen te generen voor zaken die niet zondermeer door de Zonnehuisgroep beschikbaar worden gesteld voor het verzorgingstehuis te Middelstum.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je notaristijd?

De aankoop van dit pand, gevolgd door een rigoureuze verbouwing door ondernemend Middelstum (denk aan het stukadoorsduo Huitsing en Goossen) en het eindresultaat beschouw ik nog steeds als een hoogtepunt. Het was een proces vol met positieve energie ondanks het feit dat de aktepassering wel eens tussen de nieuw te plaatsen dakpannen gebeurde en de vraag rees of al het materiaal door de stofontwikkeling wel bleef draaien haha… Maar uiteindelijk kregen we hier loon naar werken voor terug middels een prachtig bedrijfspand.

De economische crisis die in 2008 begon, beschouw ik als een dieptepunt. Hoewel het ook wel een uitdaging geweest is om het kantoor op een creatieve manier overeind te houden. Wat dan weer een hoogtepunt is natuurlijk want eind 2013 kwam de boel weer op gang. Vlak voor de crisis begon, vierden we nog het 10 jarig bestaan en ook de “zoveelste” verbouw was net afgerond. Precies op tijd….

Nog leuke verhalen uit het notariaat?

In eerste instantie zat ons kantoor dus bij het pand van de Rabobank in. Hierdoor moest er natuurlijk verbouwd worden. Zowel de Rabobank als wij huurden hiervoor een architect in. Geheel vlekkeloos verliep dit proces niet. De scheidingsmuren bleken niet op elkaar aan te sluiten waardoor deze afgebroken en opnieuw gemetseld moesten worden.

Wanneer je het nalatenschap moet regelen en er zijn geen naaste verwanten dan moet je zelf de boel afwikkelen. Daarbij hoort vaak ook een rondgang door het huis om daarna de boel te laten ontruimen. Soms vind ik dan nog contact geld wat ik naar de bank breng. Tijdens zo’n afwikkeling kwam ik er achter dat een geheel vereenzaamde man nog een aardig vermogen had opgebouwd. Hij schonk dit aan een goed doel. Helaas lijkt dit proces van vereenzaming zich door te trekken, een trieste zaak!

Ik heb ooit een nalatenschap geregeld waarbij het vermogen ook aan een goed doel geschonken werd. De ontvanger schakelde de publieke omroep Max in om een portret te maken van de overledene. Zo kon het gebeuren dat ik 2 dagen met de opnames mee mocht draaien. Het werd een zoektocht door het verleden om meer te weten te komen over deze mevrouw. Op den duur stuitten de programmamakers op liefdesbrieven. Het is hun gelukt om de man op te sporen die deze brieven geschreven had. Hij bleek de overleden vrouw nog wel te kennen en woonde inmiddels in Amersfoort. Bijzonder om dit proces mee te mogen maken.

Nog even een verhaaltje buiten het notariaat om tot slot. Zoals je wel weet, speelde ik vroeger voor Sinterklaas. Later voor ‘burgemeester’, inclusief opvallend hoedje, die Sinterklaas mocht ontvangen in het Haventje in Middelstum. Later nam onze echte burgemeester Rodenboog dit van mij over. Toen hij in Vita Nova naast een meisje zat vertelde hij haar dat hij burgemeester was. Zei vertelde hem toen dat Middelstum zijn eigen burgemeester had, en doelde daarmee op mij. Ik moest wel lachen toen Rodenboog mij dit vertelde. Kun je nagaan hoe bepaalde verhalen teruggekoppeld worden…

Nog tijd voor hobby’s?

Tegenwoordig iets meer maar in de crisistijd bijna niet. Toen bleef het bij lezen. Nu probeer ik af en toe te golfen en te sporten om aan mijn conditie te werken. Een enkele keer schaats ik in Kardinge. Tekenen en schilderen vind ik ook heel leuk om te doen maar dit blijft er bij. Misschien dat ik dit later op ga pakken.

Verder ben ik ‘slapend’ lid van bijvoorbeeld de tennisvereniging en doe ik ook wel andere sponsoractiviteiten in het dorp omdat dit mijn interesse heeft. Wat ik ook een uitdaging vind, is om te proberen om het gehele ICT gebeuren in dit pand optimaal te hebben en te houden. Het technische van vroeger zit er wat dat betreft nog steeds in. We werken nu in een ‘cloud omgeving’ wat inhoudt dat de server elders staat opgesteld. We kunnen zelfs gebruik kunnen maken van een virtuele back-office die dossiers om kan zetten in kant en klare aktes.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Momenteel voor een telefoontje van mijn dochter die aan het backpacken is door Australië. Mocht ze zich in de tijd vergissen dan zou ik dat niet zo erg vinden wanneer ze mij ’s nachts belt als het maar niet te vaak gebeurt, haha. Voor een goed diner ben ik ook altijd wel te porren. En als ze mij zouden vragen om mee te werken aan een project om op zoek te gaan naar goede alternatieven voor fossiele brandstoffen buiten wind- en zonne-energie om dan ben ik daar direct voor te porren.

Waar staat Notaris Huitsing over 10 jaar?

Ik mag tot mijn 70e doorwerken. Over 10 jaar ben ik 68 dus en mag ik nog een tijdje door. Ik verwacht wel dat ik aan het afbouwen ben. Ons kantoor zal dan in een nog moderner jasje zitten als nu maar we blijven wel gevestigd in Middelstum. Ik hoop en verwacht dat ons kantoor tegen die tijd energieneutraal is. Per 1 januari jl. is de notaris in Uithuizen gestopt waardoor er in de gemeente Eemsmond geen notaris meer is. Dit gegeven leidt tot meer werk bij ons en een solide basis om te blijven bestaan.

Mocht er een gemeentelijke herindeling komen dan denk ik dat de kans bestaat dat wij een vestiging (bijzaak) openen in de gemeente Eemsmond volgens dezelfde laagdrempelige formule als hier in Middelstum. Ik zou dat nu ook al wel willen maar volgens de huidige notariële regels mag dit niet in een andere gemeente. Deze drempel vervalt mogelijk bij een herindeling.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat ik alles wel gezegd heb wat ik kwijt wilde. Bij deze nodig ik de mensen natuurlijk van harte uit om eens een bezoek te brengen aan ons kantoor!

Check ook eens de mooie nieuwe website: Website Notaris Huitsing

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69