Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

In wandeltempo….

Soms heb je net even een steuntje in de rug nodig. Die kreeg ik toen ik het meiarchief 2015 opende op Middelstum-info. Een berichtje over de avondvierdaagse, waarbij ik zelf nog een rondje Westerwijtwerd mee mocht pikken, deden mij terugdenken aan een wandelingetje tijdens een mooie zondagse zomerdag in mei, nog niet zo lang geleden dus. En inderdaad, sporadisch gaf de meimaand ons enige uren zon.

Middelstum is echt mooi geworden, bedacht ik mij toen ik de Grachtstraat binnenwandelde. Ik kwam in de straten waar Kees Reinders enige jaren geleden zo mooi over vertelde. En zo kijk je heel anders naar deze buurt en de bouwstijl van bepaalde huizen. Mooie statige huizen maar wanneer je in de Oude Gang rondwandelt dan kom je ook nog kleine, oude maar mooi gerenoveerde arbeidershuisjes tegen.

Aan het einde van de Grachtstraat kijk ik eens rustig om mij heen. Links een stukje historie. Bakkerij Mendels bestaat nog steeds in museumvorm. Ben ik daar wel ooit eens binnen geweest, zo vraag ik mij af? Daarnaast het statische pand waar zich vroeger ons postkantoor bevond. Weet u dat nog? Als ik goed nadenk dan zie ik dhr. Slagter nog zo achter zijn loket zitten. Rustig steek ik de weg over richting het gezondheidsplein. Vroeger moest je uitkijken voor gele Gadobussen die je maar zo van de sokken konden rijden maar de rode Arriva-bussen mijden tegenwoordig ons dorpscentrum.

Het geheim van al dit moois en het feit dat ik ons dorpje anders bekijk, zit of ligt ‘m in de nieuwe klinkers, denk ik. Dat maakt Middelstum op een of andere manier helemaal af. Of bijna helemaal af. Aan de linkerkant zie ik het statige Mentheda-pand, al jaren gelegen naast de imposante Hippolytuskerk. De kerk waar we tegenwoordig weer wekelijks kunnen kerken. Niet door een reusachtige toename van Hervormingsgezinde kerkgangers maar door NAM-scheuren in de Gereformeerde Kerk die hierdoor een half jaar ontoegankelijk is. Gelukkig zijn we tegenwoordig allemaal Protestant, dat kerkt wat gemakkelijker…

Ik zie in ons park nog wel wat ruimte tot verbetering. Daar moet toch meer uit te halen zijn? Een Vondelpark of Noorderplantsoen look-alike is misschien wat overdreven maar enig oppimping kan geen kwaad toch? Zou er geen doortocht richting de statige Asinga-poort gecreëerd kunnen worden? Of krijg ik nu Reinders over mij heen die mij van waanideeën beticht? Wel heb je nu tijdens het parkrondje een mooi zicht op de Kerkpadhuisjes, knus gelegen langs de gracht.

Ach, zomaar wat hersenspinsels n.a.v. een wandeling door ons dorp. Maar deze gedachten hebben al wel tweederde van de columnruimte opgeslokt en dus moet ik nu in sneltreinvaart verder. Einde wandeltempo dus. Wanneer ik over 10 jaar vraag: “Waar denkt u aan wanneer ik mei 2015 zeg?” dan zullen heel veel mensen zeggen: “Dat was de maand dat FC Groningen de beker won!” En dat is natuurlijk zo. Een gegeven die heel veel Middelstumers live in de Kuip hebben meegemaakt met enige dagen later een prachtige huldiging op de drafbaan in Groningen als vervolg.

De Klimaatgroepstars leverden ook een sportief huzarenstukje af. Een kampioenschap betekende nog niet automatisch een promotie naar de eredivisie. Maar na een thriller en een walk-over lukte dit het keurkorps van coach Gert Stulp en trainer Anne Vlieg alsnog. En dat is natuurlijk iets om trots op te zijn! Gefeliciteerd en veel succes op het hoogste tafeltennisniveau van Nederland…

De felicitaties gaan ook naar Stichting Stem. Deze stichting, op de een of andere manier ook nauw verweven met winkel ‘Koor en rinkel, bestaat inmiddels 10 jaar. Volgens mij verwerft deze stichting op allerlei manieren geld om dit vervolgens door te sluizen naar tal van goede doelen. Een moderne Robin Hood versie derhalve. En zo werd er op 16 mei een prachtig jubileumconcert gegeven ter ere van de jarige waarvan de opbrengst naar Zorggroep De Zijlen ging. Wat een heerlijk één-tweetje toch…

En wat ook niet vergeten mag worden was een mooie 5 mei viering. Dit was weer een mooi één-tweetje tussen SOOM en de Historische Vereniging. Een mooie en feestelijke optocht en tussendoor werden er op tal van plaatsen in Middelstum verhalen vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Een mooie invulling van 70 jaar leven in Vrijheid, dit initiatief had beter weer verdiend. Vele praatjes vielen voor mij dan ook in het water. Wie weet iets voor later? Want de vrijheid blijft lonken. Zeker tijdens een rustige wandeling door het dynamische Middelstum!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69