Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Magische momenten in Onderdendam

De mooiste momenten in het leven gebeuren vaak door onverwachte gebeurtenissen. Als Mamio 5 niet op komt dagen en er om half 3 in Middelstum geen voetbalwedstrijden meer zijn dan moet je wat. Dankzij een twitterbericht van Eduard Zuidema die namens de Ommelander Courant op pad is, weet ik dat in Onderdendam de kraker SVO1-‘tZandt 1 plaatsvindt. Gekscherend merk ik op dat we hier wel even heen kunnen gaan. Henkie Borrel gaat hierin mee, Jacob Pieter Bolhuis haalt zijn auto op omdat Sir de Bont door een wegafzetting met de fiets is en tien minuten laten zijn we gearriveerd op het sportpark van Onderdendam.

Tot onze verrassing zien we zelfs een filmploeg van RTV Noord in actie. Navraag bij Mister SVO Harry Visser leert ons dat deze staan te filmen omdat de qua ledenaantal 2 kleinste verenigingen van Nederland tegenover elkaar staan. Een bijzonder moment inderdaad. De scheidsrechter van deze middag is ook een bijzondere man. Het gaat hier om de 71-jarige Simon Bolt uit Middelstum. Aan de kant zien we scheidsrechter Bertus Zwerver uit Onderdendam knarsetandend toekijken. Zijn wedstrijd ging door een tekort aan spelers bij Appingedam 3 niet door……

Na de laatste 5 minuten van de eerste helft meegepikt te hebben is het rust. Daar beide ploegen met de brilstand de thee tegemoet gaan, concluderen we misschien wel onterecht dat we niet veel gemist hebben. Wat we wel missen zijn de bomen en struiken rond het voetbalveld waardoor het geheel wat kaal overkomt. Binnen 5 minuten hebben we al genoeg stof tot napraten in de Onderdendamster voetbalkantine. We ploffen neer in een heerlijke launchbank die pontificaal opgesteld staat in het midden van de kleine ruimte. De cameraman van Noord is druk bezig met zijn sfeerimpressie….

Daarna gaan we fris en fruitig door de koffie weer naar buiten waar we getuige zijn van magische momenten ergens onderin de krochten van het amateurvoetbal. Tot mijn verrassing ontdek ik dat Onderdendam een Amerikaanse keeper op goal heeft staan die met kunst- en vliegwerk en fenomenale reddingen voor een clean sheet zorgt. Het gaat hier om oud-Onderdendammer Johnny Beenes die met vrouw en zoon enige dagen over is vanuit The States. Hij mocht direct plaats nemen tussen zijn oude vertrouwde doelpoelen.

Rond klokslag kwart voor vier wordt het de hoogste tijd dat de 59-jarige Harry Visser ingebracht wordt. ‘Let op jongens, nu gaat het gebeuren!’, geeft hij vlak voor zijn wissel nog even aan ons mee. En warempel, hij staat nog geen 10 minuten in het veld of een schitterend afstandschot van een meter of 30 verdwijnt in de kruising. Het daaropvolgende moment is waarschijnlijk nog indrukwekkender. SV Onderdendam 1 gaat collectief naar de ernstig zieke oud-voorzitter Jan Poppema om hem in het feestgedruis te betrekken.  Een mooi en emotioneel moment wat de aanwezige toeschouwers rond het veld een kippenvelmomentje bezorgt. Enige minuten later is het weer raak en uit een snelle counter maakt Onderdendam de beslissende 2-0.

‘t Zandt probeert het nog wel maar vindt telkens de uitblinkende keeper Beenes op zijn pad. Hij houdt met soms prachtige (show)duiken zijn territorium schoon. De Amerikaanse invloeden doen zich dus gelden. Scheidsrechter Bolt heeft geen kind aan de 22-acteurs en blaast rond 16.20 uur op het fluitje. De verslaggever van RTV noord sleept nog de nodige coryfeeën voor zijn camera om nog wat diepte-interviews te houden.

Nadat Sir oud-voorzitter Poppema nog een hart onder onder de riem gestoken heeft, nemen we afscheid van het sportpark Onderdendam. In de auto raken we niet uitgepraat over deze 90 minuten in Onderdendam. Onverwacht hebben we magische momenten mogen beleven in de diepste krochten van het amateurvoetbal waar de 2 kleinste verenigingen van Nederland het tegen elkaar opnamen. We waren er bij en het voelde prima!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69