Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Cobi ten Boer, Stormvloed…

Toen Bert mij vroeg om gastcolumnist te zijn, had ik mij net opgegeven voor iets bijzonders, waar ik wel graag over wilde vertellen. Ik woon met mijn gezin sinds 5 jaar in Uithuizermeeden, een dorp waar ik mij thuis voel, en dat komt mede door zelf actief mee te doen met het dorpsgebeuren. Want wil je je ergens thuis voelen dan moet je daar zelf ook wat voor doen…

Het wonen in Uithuizermeeden maakt het voor mij leuk, omdat het een dorp is met bewoners die zich op allerlei vlakken inzetten, zoals de goed bezochte vakantieweek die volledig door jongeren georganiseerd wordt, het Beachevent en de Eemsmondweek. En ook……het opvoeren van een groot toneelspektakel. Zo hebben ze Esther, Ruter op t widde peerd en ‘Ien Gruine Maiden op t Uterdiek’ al opgevoerd. En komend jaar gaat een vijftigtal mensen weer actief bezig met een nieuw toneelspektakel: Stormvloed.

Ynskje Penning, de schrijfster van het boek weet op intrigerende wijze regionale en vaderlandse geschiedenis tot leven te brengen door historische feiten te verweven met fictie. De heren drs. E. de Boer en S. Gast hebben toestemming van de schrijfster gekregen en het boek omgezet in een aansprekend script voor een toneelstuk waarin een groot aantal mensen het verhaal op het Hogeland zullen uitbeelden. De regie is in handen van S.Gast.

Tijdens de renovatie van een oud pand in de binnenstad van Groningen worden twee eeuwenoude dagboeken gevonden, samen met een geheimzinnige brief. De schrijfster van de brief, Almoed van Munster, bevindt zich op 1 november 1570 op het Waddeneiland Bosch, terwijl een orkaan met veel geweld om haar blokhut raast. In de tumultueuze tijd aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog ontmoeten twee jonge mensen elkaar tijdens een toernooi op de Fraeylemaborg: de vrijgevochten Almoed van Munster, stiefdochter van Johan de Mepsche, en Sebo de Bastaard, een vondeling die liefdevol is opgenomen door de familie Lewe op Asingaborg in Ulrum.

De wrede De Mepsche, luitenant van de Groningse stadhouder Aremberg, heeft hele andere plannen met zijn stiefdochter. Hij wil haar uithuwelijken aan een machtige Spaanse edelman aan het hof in Brussel, maar Almoed weet op het het nippertje te ontsnappen. De Mepsche stelt zich steeds grimmiger op ten opzichte van iedereen die vrijheid van godsdienst bepleit en zich tegen de Spaanse koning uitspreekt. De Slag bij Heiligerlee vormt het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de Nederlandse vrijheidsstrijd. Ook Sebo en Almoed moeten vluchten. Op het waddeneiland Bosch zijn ze veilig. Totdat een verwoestende vloedgolf alles verandert….

Toneelspektakel “Stormvloed” zal worden opgevoerd in een tot theater omgebouwde Scherphornhal te Uithuizermeeden op 29 en 30 september 2016, tijdens de Eemsmondweek op MEIJ. Voor zaterdag 8 oktober 2016 is een voorstelling in de MOLENBERG in Delfzijl ingepland !

Voordat het zover is, zal er een jaar lang wekelijks gerepeteerd worden, door spelers, figuranten, muzikanten en zangers en zal er door handige mensen een pracht decor neergezet worden. Ik heb mij opgegeven voor figurant met zangkwaliteiten. De figuranten spelen een aantal keren een rol bij een marktgebeuren, bij het zingen van een strijdlied en om een kroeggebeuren op te vrolijken..

Het is bijzonder dat een dorp als Uithuizermeeden het iedere keer weer voorelkaar krijgt om een groep mensen enthousiast te krijgen om een jaar lang keihard te repeteren voor 3 avonden voorstelling en ik vind het leuk om daar deel van uit te maken. Ik heb er heel veel zin in, en willen jullie ons het komend jaar volgen dan kan dat op Facebook: Stormvloed op Bosch. Tot ziens op 29 en 30 september in Uithuizermeeden of op 8 oktober 2016 in Delfzijl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69