Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Gert Stulp, de tafeltenniseredivisie nadert voor KlimaatgroepStars

Gert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is Gert Stulp, 48 jaar, geboren en getogen in Middelstum. De thuisbasis van Midstars inderdaad en de plaats waar ik nog steeds woon. Ik werk 3 dagen in de week bij de Technische Dienst van Zonnehuisgroep Noord.

Ik ben sinds 1974 lid van tafeltennisvereniging Midstars. Tot en met mijn 28e zeer actief geweest als speler, 4 a 5 keer trainen in de week was heel gewoon, maar door allerlei rugklachten moest ik het noodgedwongen rustiger aan doen. In de loop der jaren veel vrijwilligerswerk voor de club verricht als algemeen bestuurslid, wedstrijdsecretaris, kantinebeheerder, lid bouwcommissie, trainingen verzorgen voor de jeugd en mensen met een verstandelijke beperking en als coach.

Wordt KlimaatgroepStars kampioen dit jaar?

Ja, wij worden kampioen dit jaar. Het kan in principe niet meer fout gaan. Zaterdag a.s. komt de nummer 2 op bezoek, de Salamanders uit Wateringen. We mogen zelfs nog met 2-8 verliezen. Uiteraard staat er wel een hoop druk op deze wedstrijd. Gelukkig hebben we onze laatste wedstrijd met 10-0 gewonnen in Hilversum. We waren ons zeer bewust van het belang van deze wedstrijd en speelden op het scherpst van de snede. Daardoor hebben we een mooie marge opgebouwd.

Kampioen worden betekent in ons geval nog niet automatisch promoveren naar de eredivisie (de hoogste divisie in Nederland). Hier kwamen we pas op 16 januari, twee weken voor aanvang van de competitie, achter. De NTTB heeft toen gekozen voor een versterkte degradatie. Hierdoor spelen de nummers 1 van de beide eerste divisies eerst nog tegen de nr. 2 of 3 van de eredivisie. Loting bepaalt wie tegen wie moet spelen. De winnaars hiervan spelen weer tegen elkaar om promotie naar de eredivisie.

Een ongelooflijk verhaal inderdaad. Ons hele beleid van de afgelopen jaren was er op gericht dat we in 2015, tijdens ons 50-jarig bestaan, zouden promoveren naar de eredivisie. Dat kan natuurlijk nog steeds alleen is het wel een stuk lastiger geworden dan verwacht.

Kun je de spelers even aan ons voorstellen?

Jan Tammenga is met zijn 44 jaar de nestor van onze ploeg. Een speler met een geweldige inzet en wedstrijdmentaliteit die natuurlijk ook een schat aan ervaring met zich meebrengt. Maar ook een speler die wanneer het echt moet, zijn beste wedstrijden speelt. Hij leidde ons inderdaad in 1999 samen met Wu Bin naar de landstitel en speelt sinds 2013 weer bij ons.

Henk Jan Wils, 33 jaar en afkomstig uit Groningen, speelde ook al eerder bij ons. Hij is een echt trainingsbeest en traint soms wel 8 keer per week. Qua inzet een voorbeeld voor velen.

Colin Rengers is vorige week net 18 jaar geworden en komt uit Emmen. Ik durf te beweren dat hij één van de grootste talenten van Nederland is met een bovengemiddeld balgevoel. Hij traint 16 uur in de week en heeft de laatste tijd grote stappen voorwaarts gemaakt.

Sinds een paar maanden speelt Tan Anran bij ons, een 23-jarige speler uit Amstelveen. Hij is hier tijdelijk heen gehaald om het niveau omhoog te brengen en om de druk wat van de jonge talenten af te halen.

En de trainer?

Anne Vlieg behoeft eigenlijk geen nadere introductie. Met 58 interlands één van de beste spelers die Nederland gehad heeft en een kind van de club. Hij is momenteel één van de beste trainers van Nederland en nog steeds zeer gepassioneerd. En hij brengt natuurlijk een schat aan (internationale) ervaring mee.

Zelf ben je coach?

Ik ga inderdaad bij alle wedstrijden van het eerste team mee als coach. Anne is er vaak op wedstrijddagen niet bij. Dit doe ik inmiddels drie jaar. Aan mij de eer om in goed overleg de opstelling te maken, te bepalen wie wanneer tegen wie speelt en om uit te dokteren waar de kansen liggen bij de tegenstander.

Vaak probeer ik van te voren uit te dokteren wie de spelers van de tegenstanders zijn en wat hun spelstijl is. Ook tijdens de wedstrijden probeer ik daar op in te spelen. Drie jaar geleden werden we kampioen van de Noordelijke 1e divisie door de beslissingswedstrijd tegen GTTC Groningen te winnen. Door spelers aan te trekken met een hogere ranking speelden we het jaar er op in de eerste divisie maar dat was toen nog te hoog gegrepen. Na een degradatie volgde direct weer een overtuigende promotie en eind vorig jaar eindigden we als 3e. We doen er nu dus alles aan om de eredivisie te bereiken.

Binnenkort spelen jullie ook weer Europees?

We spelen inderdaad op zaterdag 9 mei om 16.00 uur thuis tegen het Franse Chareton. Dit is een wedstrijd in de zogenaamde intercup. We hebben ons hiervoor ingeschreven om de spelers ervaring op te laten doen. De intercup valt te vergelijken met de vroegere Europacup III bij het voetballen en bestaat uit 2 niveaus.

Onze eerste wedstrijd verlopen we nipt met 4-3 tegen een ploeg uit Italië. Hierdoor kwam we met 31 andere ploegen in de verliezerpoule terecht. Door te winnen van een Duitse en Oostenrijkse ploeg zitten we nu bij de laatste 8. Mochten we 9 mei winnen dan mogen we op 5,6 en 7 juni de Finalfour spelen in het Italiaanse Verona.

Blij met de sporthal zoals die nu is?

Ik vind het tot dusver heel mooi geworden maar onze ambities liggen hoger. We zijn er wat betreft nog lang niet. De buitenkant moet nog ingepakt cq. geïsoleerd worden, we willen graag de kantine met de speelzaal verbinden, we gaan voor een verlaagd plafond inclusief led verlichting zodat onze zaal geschikt wordt voor het ComfortSport-concept van Klimaatgroep Holland. Hierdoor kunnen we de energielasten nog verder terugdringen. Ook een nieuwe speelvloer staat op ons verlanglijstje. We zijn nu druk bezig om allerlei fondsen te werven om een en ander te realiseren.

Tevreden met hoofdsponsor Klimaatgroep Holland?

Meer dan, beter kunnen wij ons niet wensen. Klimaatgroep Holland is een zeer enthousiaste sponsor die in alles meedenkt en ook de grondlegger is van de Stichting Top Tafeltennissers Groningen waardoor jonge spelers de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Met tot dusver zeer goede resultaten als gevolg, sommige jeugdspelers maken enorme sprongen.

Kun je iets over je eigen tafeltenniscarrière vertellen?

Ik ben op 8-jarige leeftijd samen met broer Hans lid geworden van Midstars. Hierin werden we aangemoedigd door 2 oudere broers die reeds lid waren van de club. We waren vroeger altijd aan het tafeltennissen. Bij ons in de keuken op een kleine tafel of bij de familie Veldman in de garage of bij de familie Appelboom op zolder. Het ging er fanatiek om weg. Toen ik bij ons thuis twee knoppen van het gasfornuis sloeg, vond mijn vader het welletjes en meldde mij aan als lid.

Tot mijn 28e was ik dus zeer fanatiek. Ik heb als invaller nog op eredivisieniveau gespeeld bij Argus en later ook nog een keer bij Midstars. Meestal speelde ik echter landelijk op 1e of 2e divisie niveau, net onder de landelijke top dus. Inmiddels heb ik mijn prioriteiten verlegd en ben bijna 40 uur per week voor de club bezig met allerlei vrijwilligerswerk.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Midstarstijd?

Dit zijn o.a. de persoonlijke titels van vele spelers, ieder op zijn of haar eigen niveau. Ook de trainingen die ik elke dinsdag aan mensen met een verstandelijke beperking mag geven zijn elke keer weer een feestje. Dit is prachtig en dankbaar werk.

Uiteraard verlang ik nog wel eens terug naar de publieke belangstelling aan het eind van de zeventiger jaren van de vorige eeuw toen soms wel 400 toeschouwers de sporthal wisten te vinden. Het was in de tijd van de gebroeders Vlieg en Tom Pitstra, toen werd er ook Europees gespeeld en wist zelfs de NOS en Langs de lijn ons te vinden. Het landskampioenschap in 1999 met Wu Bin en Jan Tammenga als hoofdrolspelers mag ook zeker niet ontbreken. Dat jaar werden we zelfs verkozen tot sportploeg van het jaar van de provincie Groningen waarbij we FC Groningen en Donar achter ons lieten.

Ik vind niet dat er veel dieptepunten geweest zijn. Die verdring ik eigenlijk ook direct omdat we vooruit moeten kijken.

Nog leuke tafeltennisverhalen?

Toen ik nog in de jeugd speelde, moesten we eens in Amsterdam tafeltennissen. We gingen er met de trein heen inclusief de toen nog zeer jonge jeugdleider Abe Kampen. Omdat we geen flauw benul hadden waar we heen moesten, stapten we in een taxi en gaven de straatnaam door. Na ongeveer 3 kwartier rijden en met 38 gulden op de teller werden we toch wat ongerust. We vroegen aan de chauffeur of het allemaal wel goed ging en gaven nogmaals de straatnaam door. Hij zette toen de teller uit en bracht ons in korte tijd naar de sporthal.

Na afloop namen we de tram richting station. Deze bleek 2 straten verderop te liggen. De taxichauffeur had ons dus mooi een poot uitgetrokken.

Zo ben ik ook wel eens per trein met Ido Doorn op stap geweest. Hij legde zijn voeten op het bankje tegenover hem en trok zijn benen niet terug toen de conducteur langs kwam. “Zit u thuis ook met uw voeten op de bank?”, zo vroeg de conducteur. Waarop Ido antwoordde: “Knipt u thuis ook kaartjes?” De beste man lag dubbel van het lachen en kon niet anders dan als advies meegeven om toch maar even een jas onder zijn voeten te leggen.

De eerder genoemde eerste elftalspeler Tom Pitstra speelde zijn wedstrijden vroeger in een gestreept zwembroekje. Velen vonden dit een noodkijk maar hij deed niet anders. Wij hebben toen dit broekje eens vlak voor een thuiswedstrijd uit zijn sporttas gehaald en verwachten hem eindelijk eens in een normaal sportbroekje in het veld. Helaas had hij in een verborgen vakje van zijn sporttas nog een identiek reserve-exemplaar liggen en dus verscheen hij gewoon weer in zijn rare zwembroekje achter de tafel.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, laat mij maar lekker slapen. Ook niet voor het kampioenschap inderdaad want deze valt ’s nachts toch niet te winnen.

Waar staat Midstars over 10 jaar?

Ik hoop dat we dan als goed georganiseerde tafeltennisvereniging met hulp van vele vrijwilligers in een prachtig verbouwde sporthal mogen spelen. En dat we vanuit een ledenbestand van ongeveer 60 actieve leden nu door mogen groeien naar een honderdtal spelers.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind tafeltennis een prachtige sport. Ik denk dat heel veel mensen in Middelstum en omstreken niet weten dat we op een heel hoog niveau spelen. Het zou mooi zijn wanneer veel mensen zaterdag op onze kampioenswedstrijd af zouden komen. Hetzelfde geldt voor onze Europacupwedstrijd op 9 mei. Beide wedstrijden beginnen om 16.00 uur. Wat zou het toch mooi zijn wanneer we weer naar de 200 toeschouwers toe zouden kunnen groeien!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69