Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Margreet Bos-Musters over de opening van het nieuwe gezondheidscentrum in Middelstum

Margreet, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn naam is dus Margreet Bos-Musters. Ik ben in 1955 in Kloosterburen geboren, 1 kilometer van de dijk af. Ik heb 2 dochters, ze zijn geboren in Garsthuizen, en woon sinds 1992 in Loppersum. Inmiddels werk ik 27 jaar bij wat nu TSN Thuiszorgservice Nederland heet, afdeling Loppersum. Mijn cliënten komen hoofdzakelijk uit Middelstum.

Zaterdag 18 april is een speciale dag voor Middelstum en omstreken?

Dat klopt! Dan wordt namelijk het nieuwe gezondheidsplein, gelegen op de plek waar vroeger het voormalig gemeentehuis van Middelstum gevestigd was, officieel geopend! Ook al woon ik niet in Middelstum, ik heb er wel mijn werkgebied en TSN Thuiszorg heeft nu ook zijn plek gevonden in dit centrum.

Wat heb jij met het nieuwe gezondheidscentrum van doen?

TSN Thuiszorg zetelt dus ook in het gebouw. Vroeger moest ik altijd naar Appingedam om nieuwe spullen op te halen of om dossiers bij te werken en dat kan ik nu mooi in Middelstum doen.

Blij met je nieuwe werkplek?

Absoluut! Op deze manier zijn we dicht gevestigd bij de mensen van de gemeente en de Middelstumers zelf natuurlijk. Ik vind het een heel mooi gebouw geworden, open en licht van kleur met ruime parkeergelegenheid. En door de lift toegankelijk voor iedereen. Bij de entree staat een mooi plattegrond zodat je precies kunt zien wie waar zit. Het is toch geweldig dat alle gezondheidszorg nu in 1 pand verenigd is?

Vroeg of laat krijgt iedereen uit Middelstum en omstreken met dit centrum te maken. In het pand zijn 14 ‘bedrijven’ samengevoegd. Van een huisartsenpraktijk tot fysiotherapie, van compressiezorg tot een verloskundigenpraktijk, van psychische hulp tot het consultatiebureau.

Waarom zouden de mensen op de open dag moeten gaan kijken?

Omdat je tijdens deze open dag door vrijwilligers door het hele gebouw rondgeleid wordt. Zo kunnen de mensen direct zien wat er zich zoal in het gezondheidsplein afspeelt. Sowieso laten de ondernemers die in het gebouw zitten op het marktje op het plein zien wat ze zoal te bieden hebben.

Herman van Veen opent het gezondheidsplein om 14.00 uur. Hij is inderdaad de vertolker van het nummer ‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, want we hebben ongelofelijke haast.’ Iets wat best wel van toepassing is voor ons bij de thuiszorg, haha…

Hoe ben jij bij de thuiszorg terechtgekomen?

Het verzorgende zit in mijn genen denk ik want ook mijn beide dochters zijn in de zorgverlening terechtgekomen. De ene werkt in de gehandicaptenzorg, de andere is arts. Zelf heb ik ook een verzorgende opleiding gevolgd en werkte ik al op mijn 17e in Beatrixoord. In 1979 kwam ik terecht bij het voormalige Groene Kruis van Eenrum en omstreken.

Toen de kinderen geboren werden, ben ik er 3 jaar mee gestopt. Toen ik voor het Groene Kruis in Stedum in het bestuur zat, ik woonde toen in Garsthuizen, kwam ik een oud-collega tegen die mij overhaalde om weer met het werk te beginnen. Door tal van fusies was het Groene Kruis inmiddels omgedoopt tot Thuiszorg Groningen.

Het omgaan met mensen vind ik het leukst. Mensen heb je natuurlijk in alle soorten en maten en iedereen vergt een andere aanpak. Daarbij vind ik dat je het nodige van oudere mensen kunt leren, ze hebben immers veel levenswijsheid opgedaan. Mooie uitspraken heb ik ook gehoord. Zo vertelde een oude man mij dat hij in de winter van zijn leven zat. “In de lente word je geboren, in de zomer kom je tot bloei, in de herfst takel je af om vervolgens in de winter dood te gaan.” En zo is het natuurlijk ook…

Je werkt voornamelijk in Middelstum en in de gemeente Loppersum?

Dat klopt, we werken hier met een vrij vast team. Zo komen er onder normale omstandigheden maar 2 a 3 verschillende personen bij de mensen thuis, ziekte en vakanties daargelaten. Mensen krijgen zo dus vaste medewerkers waar ze vertrouwd mee raken. Vaak bouwen we dan ook een vertrouwensband met de mensen op, de mensen kennen je op den duur. Ik werk inmiddels 8, 9 jaar in Middelstum en dat bevalt prima!

Het aantal cliënten verschilt per dagdeel. Soms 6, soms 10, dit hangt ook af van de zorg die je moet bieden. Gemiddeld zit ik toch wel op 6,7 mensen per dagdeel. Vaak probeer ik wat meer tijd voor de mensen uit te trekken, dan duurt het allemaal maar wat langer.

Ik houd ervan om relaxt te werken, dat is voor de mensen zelf ook veel prettiger. Soms is het maar tijdelijk, oogdruppels aanbrengen bijvoorbeeld. Mensen vinden het dan jammer dat je niet weer komt want ze vonden het best wel gezellig.

Het verzorgende blijkt ook uit je vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem?

Dat klopt helemaal. Zo heb ik 12 jaar lang namens de Zonnebloem allerlei activiteiten mogen verzorgen in de gemeente Loppersum. We organiseerden bijvoorbeeld boottochten over het Reitdiep of op de Friese Meren. Of je ging winkelen met mensen of vierde vakantie met ze hier in de regio. Het organiseren en regelen zit wat dat betreft in mijn bloed, dit vind ik leuk om te doen.

Momenteel doe ik vrij veel bestuurlijk werk voor de Zonnebloem. We werken met een leuke en gezellige groep. De Zonnebloem is er ook voor jongere mensen. Zo ging er laatst iemand met zijn vriend die in een rolstoel zit, op vakantie naar Frankrijk. Hiervoor is een speciale auto beschikbaar, deze is voor €40,- per dag te huren vanuit standplaats Groningen.

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten bij de Thuiszorg/TSN?

Het faillissement van Thuiszorg Groningen. Dit zorgde voor veel onrust, hoe zou het nu verder gaan? En dat terwijl het zo’n rijke en financieel gezonde club was. Na een gedwongen fusie werd dit rap minder.

Gelukkig heb ik ook de nodige hoogtepunten beleefd. Zo kijk ik met veel genoegen terug naar mijn 25-jarig dienstverband in 2013. Ik heb een gezellige avond gehad met mijn collega’s, we zijn lekker uit eten geweest. Ik geniet sowieso van gezamenlijk dingen ondernemen en organiseren. En dat we nu ons kantoor in Middelstum voor de hele gemeente Loppersum hebben, vind ik ook een hoogtepunt.

Nog leuke (vrijwilligers)werkgerelateerde verhalen?

Een collega van mij is ooit eens bij oudere mensen geweest waarvan de vrouw niet meer zo goed omhoog kon komen uit bed. Ze gaf hen als advies mee om eens na te denken over een papegaai. Later kwam ze weer bij deze mensen thuis en zag dat ze nog steeds geen papegaai hadden. ‘Een papegaai was nergens te koop, maar we hadden wel een parkiet aangeschaft en dat bevalt ook uitstekend!’

Ik kwam wel eens op een boerderij waar de pannen mij bij een hevige storm om de oren vlogen. Ik zei dan wel eens gekscherend tegen mijn man dat, mocht ik niet voor 12 uur thuis zijn, dat hij dan maar eens bij die boerderij moest gaan kijken of ik daar niet met een dakpan in mijn nek zou liggen.

Mijn man is trouwens wel eens met mij mee geweest. Het was toen zo glad door de ijzel dat ik niet alleen durfde te rijden. En de mensen moeten natuurlijk wel hulp krijgen. Ik moet er niet aan denken dat iemand op een spuit zit te wachten en dat ik dan ergens in een sloot lig met mijn auto…

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind het heerlijk om tijd door te brengen met mijn beide kleindochters. Ook mag ik graag winkelen, lezen, fietsen, gezellige dingen doen met familie en vrienden en tuinieren.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, alleen voor de geboorte van mijn kleinkinderen. Voor de rest geniet ik graag van mijn nachtrust.

Waar staat Margreet Bos-Musters over 10 jaar?

Ik hoop dat ik dan met pensioen ben maar sluit niet uit dat ik dan nog vrijwilligerswerk verricht. Op een VVV-kantoor bijvoorbeeld of in een verzorgingstehuis. Niet het verzorgingswerk zelf maar om af en toe een praatje te maken met de bewoners of om ze uit de krant voor te lezen. Met ze spelletjes spelen of uit wandelen gaan is ook prima. Bovenal hoop ik dat ik dan nog in goede gezondheid mag verkeren.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat in mijn werk de cliënten centraal blijven staan en niet allerlei papieren rompslomp. Ik ben niet echt blij met de marktwerking die zich tegenwoordig manifesteert. Ik zie medewerkers van andere thuiszorginstanties als collega’s en niet als concurrenten. We moeten het samen doen.

En uiteraard nodig ik iedereen uit voor de opening van het nieuwe gezondheidsplein in Middelstum, zaterdag a.s.. Kom allemaal en laat je wegwijs maken in het nieuwe gebouw. Zo kun je mooi zien wat er allemaal te doen is!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69