Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De angstpatiënt!

Honderdduizenden mensen hebben angst voor de tandarts. Soms zo erg dat ze bijna nooit naar een tandarts gaan met alle nadelige gevolgen van dien. René Dijkstra van Mondzorg Bedum kon dit niet langer aanzien. Rob Meyst van MVM tandartsen uit Groningen ook niet. Ze hebben elkaar weten te vinden en binnenkort volgt een huwelijk, eh pardon fusie, om een en ander te bekrachtigen. Op de locatie in Groningen starten ze vanaf mei met behandelingen onder narcose. Als eerste tandartspraktijk in noord Nederland! Chapeau derhalve.

Misschien vindt u, wanneer u dit leest, het allemaal maar grote onzin. Dan bent u één van de weinige Nederlanders die fluitend naar de tandarts gaat zonder ook maar een spoortje angst. U bewaart uw angstzweet liever voor andere zaken. Maar er zijn genoeg Nederlanders wiens leven danig verziekt wordt door een tandartsfobie. Ik ging op zoek naar iemand die mij hierover meer kan vertellen. Op redenen van privacy ga ik niet haar echte naam vertellen. In dit verhaal staat ze ons te woord als Coby.

En eigenlijk is Coby ook niet de angstpatiënt. Dat is haar man. Vaak ontstaan angsten in de jeugd en dit geldt ook voor manlief. Op de een of andere manier werkte vroeger bij hem de verdoving niet goed tijdens zijn eerste tandartsbezoek. En dit leidde tot helse, nooit vergeten pijnen. Na de eerste tandarts volgden in de loop der jaren nog 3 andere collega’s. Met altijd hetzelfde resultaat: wel een verdoving maar geen pijnvrije behandeling.

Dit proces leidde tot een grondige afkeer van de tandarts. Bij voorkeur ging hij helemaal niet meer heen. En als het al zover kwam dan was de nood wel heel hoog inclusief de nodige mondpijn. Een bezoek aan de tandarts bezorgde hem slapeloze nachten. Hij maakte met zijn vrouw de afspraak dat zij in het vervolg maar de tandartsafspraken moest maken en hem pas een dag of soms zelfs enige uren van te voren moest informeren met de mededeling dat hij (zeer) binnenkort weer naar de tandarts moest. De geestelijke pijn hiervan duurde dan maar kort.

Toen volgde een verhuizing naar Bedum. Hetzelfde riedeltje begon weer van voren af aan. Dit keer kwam Mondzorg Bedum in beeld. Manlief kreeg een dag te voren te horen dat hij voor controle heen moest wat tot een slapeloze nacht leidde. Coby hield haar hart vast. Maar dit keer geschiedde er een wonder. Hij kwam terug met een glimlach op zijn gezicht. Het verdoven was voor het eerst goed gelukt! Naar de tandarts gaan is nog steeds geen favoriete hobby van hem maar het vertrouwen in de monddokter is weer terug. De angst overwonnen.

En dit is nog niet het einde van het verhaal. Zoonlief had de tandartsangst van pa geërfd. Schelden, gieren, brullen, er was geen land met hem te bezeilen wanneer het onderwerp tandarts ter sprake kwam. Ook hij had één keer een behandeling gehad die niet goed afliep. Dit gegeven besprak Coby met eigenaar René Dijkstra van Mondzorg Bedum die hun beide uitnodigde voor een gesprek.

Ook hier hetzelfde wonderbaarlijke verhaal. De angst verdween als sneeuw voor de zon. Laatst moest zijn kies eruit, geen prettige ervaring. Tandarts Sander wilde al met de verdoving beginnen maar zoonlief was gedecideerd: “Geen verdoving!” En zonder een kick te geven kon Sander vervolgens aan zijn behandeling beginnen.

De jongste heeft dankzij Mondzorg Bedum nooit een trauma kunnen ontwikkelen. Tijdens haar eerste bezoek probeerde Sander haar gerust te stellen middels een praatje. Nergens voor nodig, hij moest maar snel beginnen want de voetbaltraining begon zo! Het is al zover gekomen dat de kinderen vragen wanneer ze weer eens naar de tandarts mogen. Het moet toch niet gekker worden…

Coby zelf is ook dik tevreden. Laatst moest ze een wortelkanaalbehandeling doorstaan. Het proces voltrok zich vrijwel pijnloos. Ze is dan ook zeer te spreken over het team van Mondzorg Bedum. “Ze kiezen niet voor de gemakkelijkste weg maar gaan middels een plan van aanpak doelgericht te werk. Dit allemaal inclusief een heldere uitleg zodat je weet waar je aan toe bent.”

Angst voor de tandarts is dus in Bedum en omstreken nergens meer voor nodig. Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend intakegesprek en laat u op uw gemak stellen door René en zijn collega’s. En mocht de angst echt zo diepgeworteld zitten dan is daar dus vanaf mei de behandeling onder narcose! Ook daarover geven ze u graag een heldere uitleg. Geef Mondzorg Bedum dus uw angst, zij geven er hoop voor terug!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69