Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Tjitse Leemhuis, dubbel thuiskomen op Sunsation in Middelstum

Tjitse, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Tsjitse Leemhuis dus, 31 jaar, geboren en getogen in de stad Groningen. De passie voor muziek heeft van jongs af aan in mij gezeten. Ik was altijd aan het drummen, heb ook drumles gehad en in allerlei bandjes gespeeld. Toen ik 11 jaar was ging ik als jong wijsneusje bij de lokale omroep kijken en eigenlijk was ik direct verkocht.

Op 12 (!)-jarige ben ik bij OOG-radio terechtgekomen. De kans die ik daar gekregen heb, daar ben ik nu nog dankbaar voor. Ik heb er veel geleerd van mensen die later doorgestoomd zijn naar bijvoorbeeld Radio Noord. Bert Haandrikman is daar een voorbeeld van, hij presenteert tegenwoordig radioprogramma’s voor Radio 2.

Tot mijn 18e werkte ik voor OOG-radio. Daarna volgde nog een half jaar Rebacca Radio, inmiddels helaas ter ziele gegaan. Via, via kwam ik uiteindelijk op mijn 19e in Hilversum terecht. Een hele bijzondere ervaring voor een nuchtere jongeman uit Groningen om in het grote Hilversum terecht te komen. Maar ik vind het er super leuk en woon daar ook al weer een tijdje met veel plezier. Het is een kwartiertje rijden naar de studio’s. Elke ochtend van 10.00 tot 12.00 uur ben ik producer bij het 3FM programma van Michiel Veenstra: Met Michiel.

Hoe lang is het geleden dat je Middelstum aangedaan hebt?

Ik bewaar super leuke herinneringen aan Middelstum. Stiekem ben ik dan ook heel blij dat ik tijdens Sunsation weer eens naar Middelstum mag komen. Want inmiddels is het toch al weer 10 jaar geleden dat ik er geweest ben!

Je bent jarenlang DJ geweest in Discotheek Moonlight?

Dat klopt, ik ben in Middelstum begonnen te draaien in Discotheek Moonlight. Peter Zuidhof was mijn ‘leermeester’, toentertijd kon ik er nog niet zo veel van. Eigenlijk kun je wel stellen dat de gebroeders Zuidhof mij de fijne kneepjes van het vak bijgebracht hebben! Je moet je afkomst nooit verloochenen…

Ik kwam als 16-jarige DJ binnen bij Moonlight en heb er ongeveer 3 jaar met veel plezier gewerkt. De laatste half jaar draaide ik ook veel in cafés in Groningen. Ik wilde wat meer mijn vleugels uitslaan. Dit alles in goed overleg met Peter, die zich wel in mijn ambities kon vinden…

Of ik nog anekdotes heb uit die tijd? In 2004 kwamen de Tokkies langs, hadden ze toen niet zo’n soapserie? Ze stonden bekend als een asociale familie maar het waren wel leuke en superaardige mensen. Moonlight was toen afgeladen vol! Sieme Gerrijts vierde er zijn Sieme.nl party’s, er waren Miss Moonlight verkiezingen en kwam K-Liber toen ook niet eens langs?

Ik heb nog een primeurtje voor jou wat ik eigenlijk nog nooit naar buiten gebracht heb. Want ooit kwam Birgit Schuurman, inderdaad het zusje van Katja, langs om plaatjes te draaien. “Mag ik jouw plaatjes lenen?”, vroeg ze aan mij. Dat vond ik al zo’n vreemde vraag, ze had helemaal niets meegenomen. Maar alla, ik ben natuurlijk ook de beroerdste niet.

Toen ik even pauze wilde nemen zodat zij kon gaan draaien werd het nog gekker. Ze bleek ook helemaal geen kennis van het apparatuur te hebben. Of ik wel voor haar wilde draaien? “Eigenlijk kom ik hier voor het geld”, zei ze ook nog. En zo was ik ook nog voor haar aan het draaien en deed zij net alsof, haha…

Inmiddels timmer je stevig aan de weg in Hilversum?

Ja, ik ben al weer 12 jaar actief in Hilversum inderdaad. Begonnen bij 3FM, tussentijds een uitstapje gemaakt naar ‘buurman’ 538 omdat er tijdelijk geen plek meer voor mij was bij 3FM maar in 2008 weer bij dit radiostation teruggekeerd. Ik ben er nu nog steeds actief.

Gewerkt voor onder andere Edwin Evers (op invalbasis), Wessel van Diepen, Rick van Velthuysen, Jeroen Nieuwenhuize, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom. Gevestigde namen inderdaad maar ook gewone mensen natuurlijk en heel leuke collega’s waar je lekker mee kunt sparren en ervaringen uitwisselingen.

Ik werk hoofdzakelijk als producent van radioprogramma’s. Wel was ik side-kick (medepresentator) van Gerard Ekdom tijdens zijn vrijdagavondprogramma ‘Ekstra weekend’, heel leuk om te doen. We nodigden vaak bekende Nederlanders uit om met ons gezellig het weekend in te luiden. Het was soms net cabaret waarbij ik vaak ‘gespeeld’ de schuld kreeg als dingen niet goed gingen. Ter verhoging van de feestvreugde liep er af en toe een kameel of kip in de studio rond…

Tegenwoordig ben ik dus met Michiel Veenstra in de weer, elke ochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Ook heel leuk om te doen. We komen om 09.00 uur bij elkaar in de studio waardoor we nog even tijd hebben om het programma door te nemen. Daarna gaan we om 10.00 uur de lucht in om 2 uur lang te knallen.

Daarnaast ook als DJ te boeken op feesten en partijen?

Het DJ zijn op feesten en partijen ligt in het verlengde van wat ik ook overdag doe: mensen vermaken door muziek te draaien! Geen moeilijke muziek of plaatjes die alleen wij leuk vinden maar draaien wat de mensen graag willen horen. Een heerlijke hobby die ik samen met Domien Verschuuren doe. Wekelijks gaan we 1 a 2 keer op pad om ergens in Nederland een heerlijk feestje te bouwen! We noemen ons Hilversum House Mafia.

En met de Hilversum House Mafia doe je binnenkort Sunsation aan?

Dat klopt helemaal, een bijzonder weerzien met oude maten waar ik mij enorm op verheug! Op zaterdag 11 april treden wij op tijdens het Dance Event. Van wat ik gehoord heb, is dit Event tegenwoordig altijd volle bak dus het belooft een geweldige avond te worden!

Bij HHM is Domien Verschuuren je wederhelft, ook geen onbekende naam toch?

Zeker niet, Domien presenteert van maandag t/m donderdag om 19.00 uur het BNN radioprogramma ‘Dit is Domien’ op radio 3FM. Ik ken Domien inmiddels via 3FM al weer een jaartje of 8. We hebben wel een klik samen en zo ontstond 3 jaar geleden het idee om samen plaatjes te gaan draaien.

Eerst alleen in Hilversummer clubs maar toen kwamen we in contact met onze ‘booker’ Jan Vis. Hij vond het jammer dat we alleen in Hilversum stonden te draaien: “Dit is zo leuk, zoiets zou je landelijk moeten doen!” En dus toeren we inmiddels al weer 3 jaar door heel Nederland. Elke keer weer een feestje om te mogen doen!

Domien maakte eind vorig jaar zijn debuut in het Glazen Huis bij Serious Request. Ik vind dat hij het hartstikke goed gedaan heeft. Het thema ‘Seksueel geweld bij meisjes en jonge vrouwen’ was natuurlijk niet de makkelijkste maar hij heeft zich er samen met Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg goed doorheen geslagen.

Het Glazen Huis is sowieso een prachtig initiatief die sinds de eerste editie in 2004 een enorme vlucht genomen heeft. Ik volg het natuurlijk ook vanuit mijn werk intensief. Het is heerlijk om te doen. De mensen zijn al in de kerststemming en dat komt de sfeer ten goede. Daarbij is het individu en de individuele bijdragen ook heel belangrijk. Je moet voorkomen dat alleen grote bedrijven zich er in gaan mengen en dat het een te commercieel gebeuren wordt. Dat is dan ook de boodschap die we uitdragen naar de luisteraars, dat ook kleine bedragen meer dan welkom zijn!

Het is vast niet de eerste keer dat je op Sunsation verschijnt, zin in?

Nee, maar het is al wel weer 10 jaar geleden dat ik op Sunsation mocht draaien tijdens de Sieme.nl party! Deze avond staat in mijn herinnering gegrift als een soort van après-ski avond waarbij de hele tent uit zijn plaat ging. Ik volgde Sunsation al wel tijdens mijn tijd bij de lokale radio waar we regelmatig gratis kaarten voor dit festival weggaven. Ook ben ik er wel eens als toeschouwer geweest, bij een Rabo Danceparty bijvoorbeeld.

Dat maakt het eigenlijk dubbel leuk natuurlijk: én terug naar Middelstum, daar waar het DJ-gebeuren allemaal begon in Moonlight, én een terugkeer naar Sunsation waar ik voor het eerst in een grote feesttent stond te draaien!

Reageer eens op: altijd zin in een feestje, altijd klaar om te gaan!

Eigenlijk is dat een beetje ons motto, hé. Bel ons en we komen er bij wijze van spreken vanavond nog aan om er een geweldig feest van te maken. Dat zal ook altijd onze insteek blijven. We zijn wars van sterallures en altijd bereid om ergens in het land een gezellig feestje te bouwen.

Wat zijn de hoogte- en de dieptepunten uit je muzikale carrière?

De laatste jaren hebben we in grote clubs en op grote festivals mogen draaien zoals het Zo-festival in Brabant en in Time-Out in Gemert, één van de grootste uitgaanscentrums van Nederland. En dit jaar komen er weer nieuwe, mooie shows bij. Zo draaien we deze zomer wekelijks vanaf één van de beroemdste jeugdcampings van Nederland, te weten camping Appelhof op Terschelling. Iets waar we ons op verheugen. Vorig jaar hebben we ook voor het eerst internationaal gedraaid tijdens een festival in België.

Bij dieptepunten zit ik te denken aan bloopers, het uitvallen van de apparatuur bijvoorbeeld door een stroomstoring. Vaak kunnen we daar niets aan doen natuurlijk maar de dan ontstane stilte is dan wel ongemakkelijk. Je bent wat dat betreft aan de goden overgeleverd. Laatst hadden we geluk. Tien seconden nadat we klaar waren klapte alles er uit, een hele grote storing.

Nog leuke muziekgerelateerde verhalen?

De Moonlight-anekdotes ken je nu al hoewel mij nog een leuke avond te binnen schiet met toenmalig GTST-ster Aukje van Ginneken. Volgens mij in eerste instantie alleen maar om mee op de foto te gaan en om handtekeningen uit te delen maar op den duur stond ze ook biertjes te tappen. Ook dit was weer zo’n bijzonder geslaagde avond en een volle bak.

Voor het programma ‘Ekstra weekend’ nodigden we elke week een beroemde Nederlander uit om langs te komen. Ron Brandsteder stond heel hoog op onze verlanglijstje en we hadden hem al enige keren benaderd, helaas zonder succes. Op een dag besloot ik om zelf de stoute schoenen aan te trekken. Ik ben met een speciale taart met daarop afbeeldingen van de hoofden van Michiel Veenstra en Gerard Ekdom persoonlijk naar hem toe gegaan.

Toen hij mij met de taart zag, was hij direct verkocht. “Nu kom ik ook bij jullie langs!”, waren zijn gedenkwaardige woorden. De aanhouder wint inderdaad. Dat heb ik in de loop der jaren wel geleerd. Als je iets heel graag wilt en je hebt er alles voor over, dan lukt het vaak ook.

‘Ekstra weekend’ was toch al wel een spraakmakend programma. Zo creëerden we bijna een nationale hype door allerlei spullen uit het raam te gooien. Cabaretier Ruben van der Meer nam dit wel heel letterlijk. Hij sloopte zowat de hele studio en gooide deze onderdelen vervolgens uit het raam, haha…

Nog tijd voor andere hobby’s?

Tot mijn schande moet ik toegeven dat de muziek mijn enige hobby is, maar wel een grote passie natuurlijk. Ik ben al jaren op zoek naar een andere hobby maar ik ben alle dagen met zoveel plezier met de muziek bezig dat dit er niet van komt. Ook niet erg hoor want met muziek bezig zijn, dat vind ik fantastisch!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Met de mededeling dat ik op mag treden op een groot festival in combinatie met voor die tijd lekkere sushi eten!

Waar staat Tjitse Leemhuis over 10 jaar?

Ik ben een nuchtere Groninger die alle dagen met zijn hobby en passie bezig mag zijn. Wat dat betreft ga ik graag gewoon op dezelfde manier door, produceren en draaien op feestjes. Natuurlijk mag er elk jaar ook wel een bijzonder project of festival bijkomen. Maar op de wijze zoals het nu gaat beschouw ik mijzelf als een gezegend mens…

Wil je verder nog iets kwijt?

Als je nog geen Sunsation ticket voor het Dance Event hebt, dan raad ik je aan om deze snel aan te schaffen! Ik heb er in elk geval heel veel zin in om er samen met Domien een gezellig feestje van te maken. Lekker even weer terug op het oude nest met al mijn oude maten van vroeger zoals de gebroeders Zuidhof, Sieme Gerrijts, Henk van Heuveln enz. enz.. Wat dat betreft draag ik Middelstum nog steeds een heel warm hart toe!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69