Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Rising Star’ Stevan Bloema verheugt zich op Sunsation 2015

Stevan, begint het Sunsationgevoel al een beetje te komen?

Jazeker, absoluut! Ik vind het een eer om op te mogen treden op Sunsation. Dit is toch een gevestigde naam hier op het Hogeland. Ik treed wel vaker op in feesttenten en ken het heerlijk sfeertje dat er doorgaans heerst. Na Sunsation mogen er wat dat betreft nog vele feesttenten volgen!

Wat weet je van dit muziekfestival af?

Uiteraard ken ik Sunsation goed want ik ben inmiddels 3 keer naar de Hollandse Avond geweest. Nee, niet naar andere avonden, ik ben helemaal van de Hollandse hits. Mijn broertje is meer van de dancemuziek en dus is hij straks wel weer te vinden op het Dance Event tijdens Sunsation.

Maar doordat ik er regelmatig geweest ben, weet ik wat mij ongeveer te wachten staat. Voor mij is het ook een beetje een uitstapje waar ik naar uit kan zien. Het zelf op stap gaan zit er voor mij niet meer in daar ik zelf in het weekend vaak een optreden heb.

Ooit eerder voor 2.000 man publiek opgetreden?

Ja, dit is niet de eerste keer want ik heb wel vaker in feesttenten en tijdens besloten feesten gezongen waar heel veel mensen op af kwamen. Onlangs mocht ik nog een optreden verzorgen in Thialf in Heerenveen tijdens het WK schaatsen. En over 2 weken wacht een grote feesttent in Zwolle.

En je zult het geloven of niet, ik ben zenuwachtiger wanneer ik in een café voor een kleiner publiek moet optreden dan in een grote feesttent. Eigenlijk voel ik totaal geen zenuwen wanneer ik voor een groot publiek moet zingen, dat scheelt!

Hoe lang ben je al actief als zanger, komt een droom uit?

Ik ben nog niet zo lang geleden op een verrassende manier zanger geworden. In 2013 zat ik in de organisatie van een benefietconcert in de Op Roakeldaishallen in Warffum waarbij de opbrengst bestemd was voor de kankerbestrijding. Dit was een festival waar onder andere George Baker optrad. Eén van de geluidsmensen van die avond, Anne Alma, vroeg aan mij of ik zelf niet een nummer wilde zingen. Dit aanbod heb ik toen afgeslagen.

Maar 2 maanden later heb ik aan Anne gevraagd of het aanbod nog stond. En dat was het geval. Ik heb toen een nummer van Jannes ingezongen. Dit was de eerste keer dat ik mijn eigen stem terughoorde vanaf een bandje. En ik moet je bekennen, het was een rare gewaarwording.

De mensen in mijn directe omgeving reageerden echter heel enthousiast en moedigden mij aan om met het zingen door te gaan. Vanaf dat moment heb ik mij op de muziek gestort. Ik schrijf mijn nummer grotendeels zelf. De laatste maanden komt mijn carrière in een stroomversnelling, ik krijg het steeds drukker met optredens.

Ik merk ook aan mijzelf dat ik vooruit ga. Als je mijn nieuwe singel vergelijkt met oudere nummers dan vind ik de kwaliteit beduidend beter geworden. Ik ben blij met deze stijgende lijn die ook mede voortkomt uit het feit dat we met een ruimer budget kunnen werken.

Of een droom uitkomt? Ik heb mij vroeger op de kleuter- en op de lagere school wel eens afgevraagd hoe het zou zijn wanneer je beroemd bent. Maar echt een idee waar beroemd in te worden had ik niet, het had net zo goed een carrière als goochelaar kunnen zijn. Ik ben nu 21 en eigenlijk is het heilig zangvuur pas op mijn 19e begonnen te branden…

Je nieuwe singel ‘Ik wil vrij zijn’ gaat als een speer?

Dat klopt helemaal. Het nummer wordt vaak gedownload via Spotify en bijna dagelijks gedraaid op de landelijke muziekzender Radio Continu. ‘Ik wil vrij zijn’ belandde daar zelfs in het onderdeel ‘Hall of Fame’. Meestal draaien ze in deze rubriek een klassieker. Ik was dan ook maar wat trots toen ik hoorde dat mijn nummer hiervoor geselecteerd was.

En onlangs heb je een CD uitgebracht?

Inmiddels heb ik 5 singels en 4 Cd’s uitgebracht. Onlangs vond in café De Butler in Uithuizen de Cd-presentatie van ‘Ik wil vrij zijn’ plaats. Het was een volle bak en het werd een heel gezellige avond met vele fans.

Hoe vaak treed je op per week?

Tegenwoordig toch wel 1 a 2 keer per week. In het begin moest ik overal zelf achteraan om optredens te regelen. Gelukkig komen de organisatoren van muziekfestivals nu ook steeds vaker op mij af om te vragen of ik bij hun op wil treden.

Naast optredens in de 3 noordelijke provincies, heb ik inmiddels ook gezongen in Overijssel, Gelderland en Amsterdam. Het gebied breidt zich uit dus. Gelukkig rijdt mijn vader, hij regelt heel veel voor mij, mij naar de optredens en ook mijn geluidsman Anne Alma gaat altijd mee op tournee.

Ben je fulltime actief als zanger?

Nee, niet helemaal, ik heb ook een eigen bedrijf waarbij ik mij bezighoud met het verkopen en plaatsen van schuttingen en bloembakken. Hier besteed ik ongeveer 10 a 15 uur in de week aan. De meeste tijd gaat toch wel in de muziek zitten. Optreden en nieuwe nummers schrijven. Het scheelt wat dat betreft dat ik nog thuis bij mijn ouders in Roodeschool woon.

Wat zijn de hoogte- en de dieptepunten uit je carrière?

Hoogtepunten zijn alle optredens die nog komen. Elke boeking die ik krijg, geeft plezier en ik ben er blij mee. Wanneer aan een festival veel ruchtbaarheid wordt gegeven, kan het natuurlijk voorkomen dat de opkomst van het publiek wat tegenvalt. Teleurstellend natuurlijk voor de artiesten en de organisatie. Maar ik zing er echt niet minder om hoor, mijn passie en inzet blijven hetzelfde!

Nog leuke zanggerelateerde verhalen?

Elk optreden is natuurlijk anders en je maakt genoeg mee onderweg. Wat ik zelf heel leuk en bijzonder vind om te horen is dat mensen mij vergelijken met de populaire zanger Jannes. Ik zing regelmatig een nummer van hem tijdens optredens en dan hoor ik na afloop van mijn fans dat ik qua stem erg op hem lijk.

Dat vind ik natuurlijk geweldig om te horen. Maar ik blijf mijzelf en probeer mijn eigen stijl te ontwikkelen. Hopelijk hoop ik over een paar jaar dat mensen zeggen wanneer ze een nieuwe artiest horen zingen: “Hoor eens, hij zingt net als Stevan!”

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een heerlijke stamppot andijvie met spekjes. Niet alleen die van mijn moeder maar eigenlijk vind ik dit gerecht altijd wel lekker. En uiteraard word ik graag gewekt om een optreden te verzorgen.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Ik ben met heel veel dingen bezig wat betreft muziek maken en mijn eigen bedrijf. Maar wanneer er tijd voor is ben ik ook vaak op de fiets en de mountainbike te vinden, vooral in de zomermaanden.

Muziek maken is natuurlijk mijn grootste passie net als het schrijven van nieuwe nummers. Wanneer de juiste stemming daar is dan probeer ik vaak wat teksten op papier te zetten. Het is kicken wanneer ik merk dat de zaal deze eigen geschreven nummers uit volle borst meezingt…

Waar staat Stevan over 10 jaar?

Ik hoop dat ik ooit in het theater mag staan met mijn eigen band. ‘Stevan on tour’, klinkt niet verkeerd toch? En dat hoeven niet de grootste theaters van Nederland te zijn hoor. Maar theateroptredens voor 800, 900 mensen, geweldig lijkt mij dat!

Wil je verder nog iets kwijt?

Over 6 weken is het al zover, dan staat de Hollandse Avond op het programma. Uiteraard hoop ik op een volle bak. Ik zal mijn familie, vrienden en supportersschare tijdig inseinen dat ze zaterdag 18 april vrij moeten houden. Want dan gaat het dak er af tijdens Sunsation 2015!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69