Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Peter Goossen, Huizinge

Huizinge, het mooie dorpje op het Hoogeland. Met haar toren als kleine baken in dit prachtig landschap. Mijn hele leven woon ik op het Hoogeland. Ik zou niets anders willen. De rust, de ruimte en de mensen. Huizinge is alles wat het Hoogeland moet zijn. Tijdens het schrijven kijk ik even uit mijn zolderraam en ik zie Huizinge liggen. Genietend van haar omgeving.

Eigenlijk zou mijn column hier moeten kunnen stoppen. Meer is het niet. Anders zou het niet moeten zijn.

Helaas staat voor mij Huizinge op dit moment synoniem voor dag 16, voor de maand augustus, synoniem voor het jaar 2012. De dag van de zwaarste aardbeving tot nu toe. Tijdstip: 22:31 uur. Ongeveer 5 seconden je vasthouden. 5 seconden denken: “Houd mijn huis het wel?” Gekraak, forse bewegingen, elkaar verschrikt aankijkend. Na 5 seconden kan je pas reageren. “Hoe is het met de kinderen?”. Gelukkig! Ze hebben niets gemerkt. Ze zijn er doorheen geslapen. Dromend van Huizinge met haar toren als kleine baken op het Hoogeland. Daarna echter het besef. Dit is foute boel!

Ik geef toe. Voor augustus 2012 vond ik die aardbevingen altijd wel wat hebben namelijk. Ik had me ook nog niet echt verdiept in de hele aardbevingsproblematiek. Vaak was het ook wel eens handig om uit te leggen waar Middelstum lag. “Daar waar de aardbevingen zijn”, zei ik dan. Maar nu denk ik er toch echt anders over. De ervaring van augustus 2012 vergeet ik nooit meer. Het beeld van mijn altijd koele en relaxte buurman die nu toch witjes zag. Ikzelf stond er ook niet frisjes bij. De overbuurman die zich over gevallen fotolijstjes een weg naar buiten baande. Het beeld van mijn moeder, zittend in haar woonkamer. Tranen bungelden over haar wang van de schrik. Datum: 16-08-2012.

Begin 2013 word je weer geconfronteerd met een schok. Het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wordt gepubliceerd. Boodschap: Het kan nog veel erger worden. Magnitude 5 wordt genoemd in het advies. Magnitude 5? Dat is 25 keer zwaarder dan de beving van Huizinge. Vijfentwintig keer! Mocht een dergelijke aardbeving er komen, dan gaat het gruwelijk mis op Het Hoogeland. Advies: de gasproductie moet omlaag.

Gelukkig hebben we onze regering nog. De regering zal doortastend te werk gaan en zorgen dat we gaan overstappen naar plan B. Plan B die al lang in het laatje van Minister van Economische Zaken ligt. Het plan dat in gang zou worden gezet in het geval dat het Groninger-gasveld bijna helemaal leeg is gezogen. Over 15 jaar. Plan B wordt nu al uit het laatje gehaald en onze regering gaat starten met een transitie naar andere energiebronnen om Groningen te helpen. Fit for the Future. De gasproductie moet omlaag om erger te voorkomen. De Groningers verdienen dat aangezien de problematiek van de aardbevingen al decennia lang duurt.

Helaas is plan B nergens te vinden. Ook in het laatje van de Minister voor Veiligheid en Justitie wordt gezocht. Niets. Op de kamer van de Minister van Financiën worden alle kasten overhoop gehaald. Geen plan B te vinden. Plan B moet er toch zijn? Regeren is vooruit zien toch? Waar is plan B?

Helaas heeft geen enkele regering nagedacht over plan B. Plan B bestaat niet. Is lucht. Of beter gezegd: Gas. Alle kabinetten van de afgelopen jaren vonden het allemaal prima aangezien de gasbaten rechtstreeks de begroting in gaan. “Kunnen we mooie dingen mee doen”, riep iedereen in het kabinet. Ik krijg gelijk beelden in mijn hoofd. Een polonaise van Ministers en Kamerleden met feestmusten, schuivelend door de gangen van de 2e Kamer. Een feestje op kosten van de zaak. Wie wil dat niet? Gat in de begroting hier. Een gat in de begroting daar. Van welke Ministerie dan ook. Pinautomaat Groningen is gewillig. Even bellen met de Minister van Economische Zaken en hij geeft je de pincode. Zo makkelijk gaat dat.

Tijdens het zoeken naar plan B is er wel een kast vol spindoctors gevonden. Duurbetaalde spindoctors die waarschijnlijk ook gefinancierd zijn via de reeds genoemde pinautomaat. Spindoctors zijn een soort hondenfluisteraars maar dan voor politici. Erg handig als een politicus wordt geconfronteerd met een moeilijke zaak. De Minister wordt ingefluisterd. “Ga vertragen”. “Ga 14 onderzoeken opstarten”. En vooral: negeer het advies van SodM. “Schroef de gasproductie in 2013 op naar recordhoogte”. “Daar kunnen we in 2014 weer handig gebruik van maken” fluisteren de spindoctors snel in het oor van de Minister. Rest van Nederland slaapt nog steeds lekker. “Laat ze rustig slapen” fluisteren de spindoctors nogmaals in zijn oor. Laat ze dromen van Huizinge met haar toren als kleine baken op het Hoogeland.

De spindoctors zijn er voor alle politici. Ze adviseren; “Ga richting het gebied”. “Laat krokodillentranen vloeien en heb begrip voor de bevolking en toon je betrokkenheid”. Helaas weten de Groningers dan nog niet dat er onder hun voeten de gaskraan vol open is gezet. Hoe schandalig wil je het hebben?

Eigenlijk wil ik nu een bekende afkorting neerzetten. Iets met een W, met een T en een F. Maar laat ik het netjes houden. Maar die W, T en F blijven in mijn hoofd spoken. Gaat dit echt zo in Nederland? Gaan we zo met elkaar om? Ja…. Zo gaan we met elkaar om. Het is één groot politiekspel geworden over de Groningers heen. Er gaat niets boven Groningen toch?

Exemplarisch was het gasdebat op 12 februari j.l. De Provinciale-verkiezingen staan voor de deur en alle trucendozen worden opengetrokken. Vlak voor het debat wordt er eventjes snel een nieuw gasbesluit neergelegd. Een keihard standpunt voor het debat wordt ingenomen. Tijdens het debat is het standpunt als gasvorm al weer weg. En waar wordt er over gedebateeerd? Over een half jaar gaswinning en of het een warme of koude winter wordt! That’s it! Ik doe de televisie uit. Ik heb genoeg gezien. Nederland wil plan B niet. Ik zet de thermostaat naar beneden en vertrek richting de 2e verdieping. Ik doe mijn licht op mijn nachtkastje uit en ga lekker dromen over Huizinge. Met haar toren, in de vorm van een middelvinger, wijzend naar Den Haag. Welterusten.

(Peter Goossen is mijn overbuurman, getrouwd met Marike, vader van zoon Rogier en dochter Eline, 43 jaren jong en als logistiek coördinator werkzaam bij Sikkens Verkoop)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69