Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Stijntje Bosman heeft 2 dochters die zich als vissen in het water voelen….

Stijntje, volgens mij heb jij 2 waterratten in huis?

Dat klopt en het gaat om Chantal (11) en Amber (8) Tiesinga. Met beide meiden zijn we naar zwemles gegaan, toen ze nog maar 4 waren. Omdat overal in de buurt water is, denk aan het Westerwijtwerdermaar hier in Westerwijtwerd, wilden we ze vroeg aan het water laten wennen.

Daarna zijn ze nooit weer gestopt. Chantal heeft 10 zwemdiploma’s en Amber is nu bezig met haar 6de diploma, waterpolo I. Ook al zit ze niet op waterpolo, ze heeft straks wel de balvaardigheden hiervoor, haha…

En beide meiden doen mee aan zwemwedstrijden. Eerst voor Ducdalf uit Bedum en sinds vorig jaar januari voor Trivia in Groningen. Er zijn niet zo heel veel zwemverenigingen in de buurt. Volgens mij zit er in Appingedam één en in Delfzijl zitten de Eemsrobben en niet te vergeten Ducdalf in Bedum natuurlijk, waar hun trainingen begonnen. Chantal zwemt niet meer voor diploma’s, sinds ze bij de B-selectie van Trivia zwemt.

Komt deze aanleg uit jullie genen?

Zeker weten van niet. Alleen de liefde voor de individuele sporten is veel terug te vinden aan mijn moeders kant, daar houden ze vooral van fietsen en schaatsen. Van water houden ze helemaal niet. Mijn vaders kant is helemaal niet sportief. Ik heb alleen een A-diploma en Eite heeft A en B. In zijn familie doen ze vooral aan teamsport, zoals voetbal en volleybal.

Menig trainingsuur wordt in het zwembad doorgebracht?

Chantal heeft 5,5 uur zwemtraining in de week en een half uur landtraining bij Trivia. Amber doet 2 uur per week aan zwemtraining en 15 minuutjes landtraining, ook bij Trivia. Amber zwemt ook nog een ½ uur bij Ducdalf in Bedum, voor de speciale diploma’s, momenteel doet ze dus waterpolo I.

Wat wordt er zoal geoefend?

Chantal oefent met een zwemtraining alle zwemslagen, de verschillende technieken, keerpunten, onderwaterfases, de start, snelheid en uithoudingsvermogen.

Ze hebben trainingen van A0 t/m A3. A0 is veel techniek, A3 is snelheid en uithoudingsvermogen. A1 en A2 moet je zien als een combinatie van A0 en A3. En met een landtraining alles waar jij en ik spierpijn van krijgen als we er alleen al naar kijken. Veel grondoefeningen, zoals bv. opdrukken. Krachttraining (met gewichten) mogen ze op deze leeftijd absoluut nog niet doen.

Amber doet met een zwemtraining hetzelfde als Chantal, maar dat is vooral de technieken goed aanleren. Snelheid is helemaal niet belangrijk, op haar leeftijd. En de landtraining van Amber moet je eigenlijk zien als een warming-up.

Het kost jullie als ouders ook de nodige tijd?

Ja, met zoveel trainingsuren zijn we veel weg en in de weekenden zijn er vaak wedstrijden. Met de trainingen moet er altijd iemand mee, ze zwemmen immers in Groningen en Bedum. We zijn 5x per week in het Helperbad, 1x in de Parrel en 1x in Bedum te vinden.

Eite gaat in de ochtenduren mee. Dat is om 4.45 uur opstaan en om 5.10 uur de deur uit. Ik ga er ook zo vroeg uit, dan kan ik mooi brood smeren voor die 2. Omdat Eite wat flexibeler kan zijn in zijn werktijden, gaat hij de in de ochtenden mee.

Ik ga alleen in mijn vrije uren mee, op de woensdagmiddag en op zaterdagochtend en straks ook weer op de vrijdagmiddag, als Amber naar de minioren C gaat. Bij de wedstrijden gaan we bijna altijd samen mee. Als ik een vrije dag heb, dan neem ik de ochtendtraining voor mijn rekening. Ik vind het leuk om de trainingen te zien.

In de schoolvakanties wordt er ook door getraind, behalve in de zomervakantie. De zomerstop is maar 6 weken. Wel wordt geadviseerd om toch regelmatig te zwemmen. Afgelopen zomervakantie zaten we dan ook 1 of 2x per week om 7 uur in Appingedam bij het zwembad. Amber ging vaak voor spek en bonen mee, Chantal was er erg serieus mee bezig. Toen we 2 weken op vakantie waren, hebben ze echt even vrij gehad.

Dat ze er ’s morgens zo vroeg uit moet is voor Chantal geen probleem, ze wil niet anders. Dat was ook wel een beetje een voorwaarde van ons. We wilden haar niet elke morgen uit bed slepen. Maar wanneer we haar ’s morgens wekken dan springt ze haar bed uit. Ze heeft op zich ook een vrij unieke sprong gemaakt. Er zijn niet veel kinderen die in één keer de stap van C-minioren naar de B-selectie maken. Ik vraag wel eens aan haar juffrouw of ze in de klas wel eens moe is of een terugslag heeft. Maar volgens juf is ze de enige die ’s morgens zo fris is, haha. Ze gaat dan ook ’s avonds om half 8 al naar bed…

Zouden ze het ver kunnen schoppen?

Chantal misschien wel, ze heeft een behoorlijke “drive”. Technisch zwemt ze best wel goed. Maar ja, kleine meisjes worden ook groot en wie weet wat er zoal nog op hun pad komt. Ik durf het echt niet te zeggen.

Haar trainer hoor je er nooit over, dit is ook om teleurstellingen te voorkomen. Maar Chantal wil wel heel graag, ze heeft haar eigen carrière al uitgestippeld. Stiekem droomt ze wel eens van de Nederlandse Kampioenschappen. Op dit moment behoort ze tot de beste 4 van Groningen in haar leeftijdscategorie en met de vlinderslag zit ze in de landelijke top 30.

Op de wisselslag zit ze nog maar 4 seconden af voor de limiet van het NK. Dit was eerst veel meer. Daar komt bij dat ze voor de zomervakantie nog nooit een 100 of 200 meter in wedstrijdverband had gezwommen.

Over Amber durf ik echt nog niets te zeggen. Ze wil graag Chantal volgen, en voorbij gaan. Het is nu allemaal nog erg speels, ook met de trainingen. We merken wel dat ze er wel steeds meer mee bezig is. Ze kijkt regelmatig even op internet, welke tijden ze zwemt en wat ze de volgende keer wil zwemmen.

Binnenkort een leuk tripje naar Eindhoven?

Ja, in die zin is Amber, Chantal al voorbij want 15 februari doet ze mee aan de NK Arena Minioren Clubmeets in Eindhoven. De minioren van Trivia I, waar Amber bij zwemt, zijn provinciaal kampioen geworden en doen aan de landelijke finale in Eindhoven mee.

In Eindhoven is het mooiste en grootste zwembad van Nederland te vinden, genaamd het Pieter van den Hoogenband zwemstadion (de thuishaven van zwemclub PSV, het klinkt bijna als voetbal). Chantal heeft nog nooit landelijk gezwommen. Amber is al vreselijk zenuwachtig. Ze doet voor het eerst mee aan de 100 meter wisselslag. Ze heeft vandaag voor het eerst deze afstand geoefend, gelukkig ging het goed.

Zelf tijdens wedstrijden op van de zenuwen?

Ja zeker, maar dat is de schuld van Chantal. Een week voor een wedstrijd is ze altijd al met tijden bezig in haar hoofd. Vlak voor de wedstrijd verteld ze ons die. Dit zijn vaak scherpe tijden voor haar en ik denk dan: “dat gaat ze niet redden zo snel, als ze straks maar niet teleurgesteld is in zichzelf”.

En dan als ze van start gaat en ik zie haar zwemmen, dan giert ook de adrenaline door mijn lijf. Elke keer bij de finish denk ik weer, ze heeft het toch geflikt, met die tijd. En dan glundert deze moeder van trots.

Voor Amber ligt het iets anders met de spanning. Ik denk vaak: als ze maar geen valse start heeft! Of als ze haar slagen maar goed doet en de keerpunten en het aantikken. Dit zijn allemaal mogelijke redenen voor een diskwalificatie. Op haar leeftijd gaat dit nog weleens mis. Ze beginnen allemaal net en alles onthouden valt niet mee. Voor de beginners is diskwalificatie altijd extra sneu. Maar ik roep bij haar niet minder hard als bij Chantal hoor en ben ik net zo trots!!

Chantal wil graag gefilmd worden, dan kan ze later de beelden terugkijken om er van te leren. Deze beelden trillen nogal eens want het is soms net alsof ik zelf mee zwem. Laatst vergat ik zelfs om de opnameknop in te drukken…

Nog hoogte- en dieptepunten op zwemgebied?

Chantal bereikte al vroeg haar dieptepunt toen ze niet af mocht zwemmen voor haar A-diploma en de rest van haar groepje wel. Toen was ze pas echt verdrietig, ze weet nog precies de naam van die juf…

De hoogtepunten, die komen nog, zegt ze altijd. Maar vooralsnog is dat voor haar de provinciale winterkampioenschappen van januari jl. in Stadskanaal. Ze had 1x brons en 2x zilver. Het brons voor de 200m wisselslag was een hele grote verrassing, ze stond niet bij de favorieten genoteerd. Weliswaar zwom ze de tijd die zij in haar hoofd had, maar dit was weer zo’n tijd die eigenlijk niet kon. Ze zwom een PR van 13 seconden, in afstand ongeveer 3x haar eigen lichaamslengte. Ze had hiermee gelijk een zomerlimiet te pakken. Zelfs haar trainer verraste ze hiermee.

Amber haar dieptepunt was een diskwalificatie enige weken geleden op de 50m rugslag. Ze zette haar keerpunt te vroeg in, waardoor ze 2 meter te vroeg keerde. Het hoogtepunt is natuurlijk dat ze zondag a.s. mee mag naar Eindhoven voor de NK en dat ze daar eerder aan mee mag doen als Chantal.

Of leuke verhalen/anekdotes?

Chantal zei laatst tegen mij, na een wedstrijd in Friesland afgelopen najaar, “als ik in het buitenland moet zwemmen, dan wil ik Bosman heten, net als jou. Want in het buitenland kunnen ze geen Tiesinga uitspreken. De Friezen, spreken Tiesinga al heel raar uit.”

Amber vond het lastig om keerpunten te leren. Bij elke keerpunt moest ze altijd nadenken en het ging vaak mis. Tot ze een keer van een training terugkwam eind vorig jaar zei ze: “Mama, ik heb een automatisch keerpunt gemaakt”. Hiermee bedoelde ze, dat ze niet meer na hoeft te denken voor een keerpunt.

Tussendoor ben je ook nog aan het werk?

Ja ik werk 32 uur, 3 hele dagen en 2 ochtenden. Ik ben medewerker gevaarlijke stoffen en gevaarlijk afval, bij de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN). Ik ben verantwoordelijk voor de registratie van gevaarlijke stoffen, dit kan van alles zijn op het gebied van de chemie, natuurkunde en biologie.

Maar ik ben ook verantwoordelijk voor het gevaarlijk afval. Dit zijn veelal de afvalproducten, die afkomstig zijn van allerlei verschillende onderzoeken. Voor studenten en medewerkers heb ik hierin een adviserende rol wat betreft het gevaarlijk afval. Ik beheer tevens de voorraden chemicaliën. Ook ben ik Arbo- en milieu contact persoon (Armico), van onze afdeling. Ik werk er dit jaar 20 jaar en ik ben begonnen als logistiek medewerker gevaarlijke stoffen. In deze 20 jaar heb ik allerlei opleidingen gevolgd en zo ben ik langzamerhand in mijn huidige functie gegroeid.

Het is eigenlijk een unieke baan, die je in het bedrijfsleven niet tegenkomt. Een heerlijke baan, met heel veel afwisseling.

Nog tijd voor hobby’s?

Ja, straks weer lekker tuinieren wanneer het weer beter wordt. En fietsen natuurlijk! Daar komt niets meer van als je vroeg op staat, dan heb je daar ’s avonds niet zoveel zin meer in.

Ik ging vaak op de fiets naar mijn werk, maar ik wil Amber niet voor 7 uur in de ochtend alleen thuis achterlaten, als Eite met Chantal naar de training is. Als Amber later ook in de ochtend gaat trainen, dan kan ik misschien wel weer wat vaker op mijn sportfiets naar mijn werk en me even helemaal uitleven.

En stiekem hoop ik niet meer op een winter met natuurijs. Want ongetraind 160 km de Noorder Rondritten schaatsen wordt wel erg zwaar. Maar ik ben bang dat ik zelfs dan niet tegen te houden ben, ik zie wel waar het schip dan gaat stranden. Tijdens de laatste Noorder Rondritten heb ik de 160 km gehaald na eerder al 2 edities van 75 kilometer te hebben gereden.

Waar staan beide zwemdochters over 10 jaar?

Ik hoop voor Chantal dat ze daar komt waar ze graag wil. Gelukkig is ze tot dusver gevrijwaard van blessures. En als Amber haar dan toch wil volgen en Chantal voorbij wil, dan komt dat ook wel goed. Het allerbelangrijkste vind ik, dat ze maar gewoon met hun beide benen op de grond blijven staan en met plezier blijven zwemmen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik heb Chantal en Amber natuurlijk eerst gevraagd of ze het wel leuk vonden dat ik met jou o.a. over hun zou gaan “babbelen”. Boven mijn verwachting, vonden ze het heel erg leuk.

Natuurlijk zijn er mensen, die zeggen waarom moet Chantal zoveel zwemmen en moet ze altijd zo vroeg opstaan? Daarop is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig, ze moet niets maar ze wil zelf heel graag! Haar sociale leven lijdt er ook niet onder. Ze heeft zowel op school als op de zwemclub vriendinnetjes waar ze het goed mee kan vinden.

Chantal vindt het zelf fantastisch en wij kunnen haar die kans bieden. Of Amber haar pad zal volgen weten we niet. Zolang zij er plezier in hebben en wij in staat zijn hun dit te bieden, doen we dat met alle liefde!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69