Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bedrijfsleraren Thomas en Carola Duinkerken van NOVL Opleidingen!

Wanneer en hoe is NOVL ontstaan?

Eigenlijk is het Noord Nederlands Opleidingsinstituut voor Vervoer en Logistiek zoals NOVL voluit heet, uit nood geboren toen directeur/eigenaar Thomas Duinkerken in 2000 ontslagen werd bij Friese Poort opleidingen in Drachten waar hij als opleidingsinstructeur werkte.

Thomas: “Ik zag het al wel een beetje aankomen. De gestelde omzetdoelstellingen werden bij lange na niet gehaald en ik was als één van de laatsten aangetrokken. De liefde was dus snel bekoeld. Maar ik ben niet iemand die bij de pakken gaat neerzetten en dus besloot ik eigen ondernemer te worden.”

“Zodoende is NOVL ontstaan. Ik had al een eigen klantenkring opgebouwd en als docent transportondernemer ervaring in de branche. Ook kon ik de eigen onderneming mooi combineren met een freelance opdracht voor het Noorderpoortcollege waar ik 1,5 jaar als docent transport en logistiek gewerkt heb.”

“Mijn 1e cursist kwam overigens van Ad Nooren uit Garnwerd. Daarna werd het rap drukker. Ik zat er dan ook als een bok op de haver bovenop. En al snel kwam mijn schoondochter Carola mij ondersteunen want de administratieve rompslomp is helemaal niet mijn ding maar nam wel snel toe.”

Carola: “Ik zou eerst voor 10 uur per week gaan werken maar dat werd al snel 20 uur en later nog meer. Daar het bij mijn vorige werkgever niet meer beviel, besloot ik om mij helemaal op NOVL te richten en ik nam ontslag. Wij doen het grootste gedeelte van de werkzaamheden zelf. Wanneer het om echt specialistische zaken gaat of een opdracht ver weg, huren we docenten in.”

Thomas: “Aanvankelijk regelden we alles vanuit Roodeschool. Maar in 2012 hebben we een nieuw opleidingscentrum geopend in Uithuizermeeden. Twee laaddocks en een zee van ruimte want we hebben 1500 m2 tot onze beschikking om de opleidingen goed uit te kunnen voeren.”

Wat hebben jullie bedrijven zoal te bieden?

Transport en logistieke opleidingen zijn onze core business. Maar we pakken heel veel aan, mits het niet te specialistisch wordt. Wat zoal? VCA, BHV, opleiding tot planner/logistiek medewerker, heftruckopleidingen, vervoer gevaarlijke stoffen en afvalstoffen, code 95 waarbij chauffeurs versneld via e-learning hun benodigde aantal punten kunnen halen enz. enz.. Wij ondersteunen ook veel BBL-ers, leerlingen die werken en leren combineren.

En we gaan rustig door met het uitbreiden van onze opleidingen. Zo kunnen mensen vanaf 1 februari met onze chauffeursopleiding hun groot rijbewijs halen. En vanaf 1 juli bieden wij de opleiding aan om het tractorrijbewijs te behalen dat dan verplicht is wanneer je op een tractor rijdt.

Zelfs voor de vakken calculatie en financieel management kun je bij ons terecht. Deze vakken worden verzorgd door Yvonne Vreugdenhil van Kantoor Vreugdenhil, Administratieve en secretariële dienstverlening uit Uithuizermeeden. En we geven niet alleen cursussen aan bedrijven maar ook aan particulieren.

Waarom zouden bedrijven hun opleidingen via NOVL moeten laten lopen?

Omdat we goed zijn en heel flexibel. Wanneer een klant ’s morgens belt, kunnen we hem als het moet ’s avonds al les geven. We staan altijd klaar en leveren maatwerk waarbij overleg met de klant voorop staat. Daarbij doen we heel veel via internet. Daardoor halveren we in sommige gevallen de ‘schooltijd’, tel uit je winst. E-learning dus, voor ons een vertrouwd begrip.

We hebben een slagingspercentage van 72% en daar zijn we tevreden mee. Dat vertellen we ook gewoon eerlijk, we maken het niet mooier dan het is. Niet iedere cursist slaagt maar dat heeft ook met motivatie te maken. We werken ook met leerlingen die een beperking hebben. Analfabeten, dyslectische en autistische mensen of mensen met een lichamelijke beperking, dat maakt ons echt niet uit. Als de wil er is, dan halen ze de benodigde diploma ook! Dat geeft veel meer voldoening dan wanneer we les moeten geven aan mensen die denken alles al te weten.

Thomas: “Ik geef eerlijk toe, we hebben ook een slechte eigenschap. We bieden veel te veel service. Goed voor de klant, maar slecht voor ons.”

Hebben jullie zelf specifieke opleidingen gevolgd?

Thomas: “2 jaar ULO, een handelsavondschooldiploma en een ‘grote mond’! Maar uiteraard heb ik tussendoor ook de nodige cursussen gevolgd hoor. Mijn vader zei vroeger tegen mij: ‘Jij moet bij de verkeersinspectie gaan want die lui rijden altijd in een nieuwe auto’. Ik heb zijn advies opgevolgd en heb bij de verkeersinspectie bijvoorbeeld de cursus vervoerseconomie gevolgd.”

“In die tijd gaf ik ook al cursussen. Daar waren ze bij de verkeersinspectie niet altijd even blij mee. ’s Avonds chauffeurs opleiden en overdag eventueel bekeuren, dat was geen passende combinatie. Waar ik het meeste van geleerd heb is het luisteren naar de cursisten. Zij krijgen niet zomaar gelijk hoor. Eigenlijk nooit totdat het tegendeel bewezen is. En als ik iets echt niet weet dan parkeer ik het punt om er de volgende week op terug te komen.

Carola: “Ik heb geen administratieve achtergrond, maar ben er zo in gerold. Ik richt me dan ook op het boekhouden, de planning, les geven en internetondersteuning. Ik kan vrij goed overweg met computers, dat is ook een hobby van mij. Dit tot opluchting van Thomas, die heeft hier minder mee, haha.”

Vroeger ooit gedacht dat jullie ondernemers zouden worden?

Thomas: “Niet echt dus maar soms breekt nood wetten en dan is het goed dat er iets op je pad komt waar je je energie in kwijt kunt. Daarbij stond ik op straat en kreeg Carola steeds meer de kriebels bij haar vorige baas dus NOVL kwam zeer gelegen.

Reageer eens op de stelling: Zonder opleiden staat alles stil.

Daar zijn we het helemaal mee eens. Er verdwijnt zoveel kennis uit bedrijven. Je moet bijblijven en je personeel opleiden of bijscholen. Daarbij verandert de wetgeving natuurlijk constant en je krijgt te maken met andere klanten met nieuwe eisen, enz. enz.. Zo wijzigt de VCA-wetgeving elk jaar, je moet daar op inspringen. Het is voor een bedrijf zeer raadzaam om een opleidingsbudget te hebben.

Hebben jullie nog bijzondere opdrachtgevers?

We zijn trots op onze intensieve samenwerking met het Rea-college in Groningen. Leerlingen met een beperking hebben bij ons uitgebreide mogelijkheden om een diploma te halen. ADHD, PPDS-nos, autisme, lichamelijke beperkingen, we draaien nergens onze hand voor om. Met een beetje geduld en heel veel vertrouwen geven behalen we regelmatig goede resultaten. Zo kunnen BBL-ers binnen een half jaar een diploma bij ons halen. Maar we zitten er dan wel als een bok op de haver bovenop.

Maar ook voor gerenommeerde bedrijven als Heiploeg, Koopman Transmissie en Aplus RTD verzorgen wij de opleidingen. Voor medewerkers van de gemeente Groningen doen we de VCA cursus. En we zijn nu met het UWV in de slag om 6 mensen die in de WIA zitten uit te zoeken voor een opleiding tot chauffeur. Wanneer de opleiding gehaald wordt, leidt dit tot een baangarantie van minimaal een half jaar.

Zijn er hoogte- en dieptepunten bij NOVL aan te stippen?

Een hoogtepunt is de mooie ontwikkeling die NOVL doormaakt waarbij het aantal opleidingen en de mogelijkheden in ons nieuwe opleidingscentrum enorm zijn toegenomen.

Thomas: “Daar wij een familiebedrijf zijn is, het dieptepunt natuurlijk het overlijden van mijn 2 kleindochters en Carola haar nichtjes binnen een jaar tijd. Daar ik in de loop der jaren al het nodige heb meegemaakt, dacht ik dit ook wel vrij snel een plaatsje te kunnen geven maar het blijft heel moeilijk.”

En leuke anekdotes?

Thomas: “Eigenlijk ben ik als cursusleider de hele dag aan het toneelspelen, ik geef les met een lach en een traan. Wanneer een klas onrustig is, dan is het mijn eigen schuld. Maar als het te onrustig wordt, dan grijp ik natuurlijk wel in!”

“Zo gaf ik ooit eens freelance les op het Noorderpoortcollege. De lessen begonnen daar altijd om 08.30 uur maar de leerlingen kwamen druppelsgewijs binnen, pas tegen 09.00 uur waren we compleet. Iets waar alle docenten mee te maken hadden overigens.”

“Ik ben toen over gegaan tot het gezamenlijk koffiedrinken, om 08.30 uur met open deur en inclusief een verse kan koffie. Na een week was iedereen om half 9 aanwezig waarna we om kwart voor 9 gezamenlijk met de les konden beginnen.”

Carola: “Thomas gaat inderdaad best wel ver met zijn service hoor. Wanneer hij merkt dat leerlingen gemotiveerd zijn en willen slagen dan komt hij zelfs bij de mensen thuis les geven. Dat is dan echt maatwerk!”

Jullie behoren tot de uitgebreide voetbalfamilie Duinkerken?

“Klopt, mijn 4 zonen hebben allemaal een voetbalverleden bij Corenos. Arie coacht tegenwoordig het 1e elftal, Klaas is trainer/coach van de dames en secretaris, Aalderd speelt nog steeds in het 1e terwijl Willem n.a.v. een zware blessure en gezinsuitbreiding vorig jaar gestopt is.”

En zelf? “Zelf was ik sneller dan de bal. Ik tikte de bal rechts langs een speler om er vervolgens links langs te spurten. Ik heb tot mijn 16e gevoetbald bij Klooster in Ter Apel, toen koos ik voor de muziek.”

Carola (getrouwd met coach Arie): “Zelf heb ik 25 jaar gevoetbald bij Corenos, inmiddels ben ik 2 jaar gestopt. Dit kwam deels door fysieke ongemakken maar ook omdat er bij de dames nog geen veteranenteams zijn. Het was in het begin wel even afkicken maar ik ben er inmiddels aan gewend. Daarbij dient de volgende generatie Duinkerkenvoetballers zich al weer aan haha…. Misschien dat ik ooit wel weer jeugdleider word.”

Zijn jullie geboren en getogen Meijsters?

Carola: “Ik wel want ik ben geboren en getogen in Uithuizermeeden. Tegenwoordig woon ik in Roodeschool. Thomas: “Ik woon ook in Roodeschool, maar ik ben van oorsprong een ‘Knoalster’, geboren en getogen in Ter Apel. In 1980 zijn we vanuit Hoogersmilde naar het Hogeland verhuisd.”

Nog tijd voor hobby’s?

Thomas vult zijn spaarzame vrije tijd met het leuke dingen doen met de familie en het gezin. Daarnaast mag hij graag televisie kijken, vooral series over het verzet in de 2e Wereldoorlog. Daarbij is hij een liefhebber van Tiroler muziek en een groot fan van André Rieu (‘die man kan zo mooi spelen, ik zit soms wel eens te janken voor de tv!’). Ook mag hij graag Taptoes bezoeken en op vakantie gaan.

Carola is een echte voetbal- en sportliefhebber en mag ook graag sport kijken. Ze is een echte Ajax-fan en het schijnt dat toen Obiku scoorde tegen Ajax en zijn shirt uittrok en het Duinkerken-Feyenoordkamp in gejuich uitbarstte, dat Carola naar huis vertrok. Ze mag graag zwemmen, Duitse crimi’s kijken en als echte computerfreak voortdurend met computers bezig zijn.

Waar staat NOVL over 10 jaar?

Thomas: “Man dat is geen 1 x maar wel 2 x koffiedikkijken. Als opleidingscentrum ben je afhankelijk van de economische ontwikkeling. Vaak zijn opleidingen de sluitpost van de begroting. Voor het verplichte Code 95 project moeten er voor 2016 nog 130.000 opleidingen verzorgd worden. Bij ons is het vaak hollen of stilstaan. Soms moeten we er echt stevig achteraan om het geld binnen te krijgen. Waarschijnlijk zal ik bij leven altijd wel directeur blijven van NOVL maar ik ga de komende jaren zeker afbouwen. Dat mag ook wel want ik ben vorige week 65 geworden.”

Carola: “Wie weet gaan Arie en ik de komende jaren nog meer voor NOVL doen. Maar zeker niet voor de volle 100%. We houden van risicospreiding, dus Arie zal zijn vaste baan niet zomaar opzeggen. Maar wie weet kan ik de VCA opleidingen verzorgen en Arie de heftruckcursussen. We zien wel hoe het zich gaat ontwikkelen.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Onze klanten komen van heinde en ver terwijl we soms het idee krijgen dat bedrijven op het Hogeland helemaal niet weten dat er in de gemeente Eemsmond een opleidingscentrum zit waar zowel bedrijven als particulieren met volle inzet gecertificeerd kunnen worden. Op een flexibele manier inclusief het nodige maatwerk. Het zou toch mooi zijn als dit wijd en zijd op het Hogeland bekend zou worden!

Check voor meer details de website: www.novl.nl

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69