Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Voorzitter Winterloop Bedum: Klaes Hoekstra. Warme bakker met een warm actiehart!

Klaes, dit jaar viert de Winterloop Bedum een lustrum?

Dat klopt, de Winterloop wordt dit jaar voor de 5e keer georganiseerd. Redenen genoeg om er een heel bijzondere dag van te maken. Vorige week is er een speciale Winterloopkrant uitgebracht en verspreid in de gemeente Bedum, Stedum en Middelstum. Daarin staat alles over het hoe, wat en waarom.

Normaal komt de organisatie van deze Winterloop altijd eind november voor het eerst bij elkaar. Dit jaar zijn we al in september begonnen. En ik moet zeggen, dat werkt een stuk relaxter. Aanvankelijk organiseerde ik de loop in mijn eentje, gelukkig is de organisatie in de loop der jaren uitgebreid tot een zeer professioneel geheel. Daardoor kunnen we dit jaar veel extra zaken realiseren.

Het idee van de Winterloop is door een ingrijpende gebeurtenis ontstaan?

Dat klopt helaas. In 2008 werd er bij mijn vrouw Greetje eierstokkanker geconstateerd, later kwam hier nog darmkanker bij. In haar laatste maanden ben ik intensief haar voornaamste mantelzorger geweest. Voor mij een heel frustrerend proces. Normaal regel en organiseer ik zelf van alles, nu was ik overgeleverd aan anderen. Een washandje aanreiken, een glas water brengen, een aai over Greetje’s bol en haar vaak vertellen dat ik heel veel van haar hield, dat was het wel zo’n beetje.

Vanuit deze onmacht is de Bedumer Winterloop ontstaan. Greetje vond het een prachtig initiatief. Zelf kon ze er niet meer mee geholpen worden maar hopelijk hebben heel veel lotgenoten hier wel profijt van. KWF geeft zelf aan dat in 2020 90% van alle kanker te genezen is of goed te behandelen. Om dit te realiseren is wel heel veel geld nodig voor onderzoek.

Tijdens de loop van 2012 heeft Greetje zelf nog 5 ronden gelopen, wat was ik trots op haar. Ik vond het een Olympische prestatie. Ze zei toen: “Als ik hier nog aan mee kan doen dan kan niemand zeggen dat hij of zij het niet kan”. Hoewel het zwaar voor haar was, zette ze toch door. Helaas is ze 2,5 jaar geleden overleden.

Organisatorisch kan je het natuurlijk niet alleen?

Nee, we zijn inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die uit 8 personen bestaat. Olaf Kessels en Gerieke Wiersum zijn verantwoordelijk voor de informatie richting verenigingen, Chris Slager en Jan Kuiper regelen de sponsoring richting bedrijven, Bert Smit is chef bij Scholma Druk en heeft de Winterloopkrant geregeld, Emiel Venema is geen vergadertijger maar heeft een geweldig netwerk bij b.v. Fox en Oog TV en FC Groningen, Wiebo Boer is de contactpersoon vanuit de Loopgroep Bedum.

Hoewel er eigenlijk geen sprake is van hiërarchie, mag ik deze bijzondere groep voorzitten. Geweldig om te mogen doen, want het is een zeer enthousiaste groep. Iedereen trekt de nodige organisatorische zaken naar zich toe. Na deze editie batterijen we de organisatie om tot een stichting.

Is begin februari niet wat vroeg voor zo’n loop?

Achter de datum, 7 februari, zit best wel een strategie. Ooit zijn we wel eens benaderd om het evenement onderdeel uit te laten maken van een Bedumer sportweek. Samen met de wielerronde en het bedrijvenvoetbal, ook succesvolle publiekstrekkers die veel sponsoren trekken. Dan zal de buit dus verdeeld moeten worden en dat hebben we liever niet.

Daarbij mogen de omstandigheden best wel een beetje zwaar zijn. Kankerpatiënten moeten ook een lange en zware weg afleggen waarbij het maar de vraag is of het uiteindelijk helpt. Je merkt dat er best wel over de datum nagedacht is, haha…

Iedereen kan meelopen toch?

Jazeker, alle deelnemers zijn in 3 categorieën onderverdeeld. Om half 3 starten de wandelaars die soms gebruik maken van allerlei hulpattributen en extra handicaps zoals een buggy, rolstoel, rollator of een wandelstok. Om half vier starten de leerlingen van groep 3 t/m 8 van de verschillende basisscholen hier in Bedum. Rond half 5 start iedereen van 12 jaar en ouder.

Aan deze laatste categorie doen ook heel veel mensen van loopgroepen mee. Denk daarbij aan Kameleon uit Uithuizen, Eemsmondrunners uit Uithuizermeeden, Raitdaiprunners uit Sauwerd, Artimes uit Winsum, Astrea uit Groningen en niet te vergeten HaVeBe en Loopgroep Bedum.

Nee, er zijn geen prijzen te verdienen. De deelnemers laten zich sponseren en hoe meer rondes van 350 meter ze afleggen hoe meer geld ze bijeenlopen voor KWF. Zo brachten de Raitdaiprunners uit Sauwerd vorig jaar een cheque mee van €2200,-. Een van de lopers kampte zelf met deze afschuwelijke ziekte en hierdoor hadden deze lopers al het nodige voorwerk verricht…

Naast de Winterloop staat er nog veel meer te gebeuren?

Jazeker, er is de hele dag gezelligheid op het plein. Dat begint vrijdagavond al. Oké Hairstyling begint dan om 22.00 uur met een knipmarathon van 24 uur. Ook de Middelstumer FeestDJ’s Peter en Eling Zuidhof verlenen hieraan hun medewerking en je kunt een hapje en een drankje krijgen.

Daarnaast verleent ook de brandweer wederom haar medewerking. Ouders kunnen zo een foto maken van hun kleine achter het stuur van de brandweerwagen. Dit was vorig jaar ook een groot succes. Daarbij komt de FC Groningen mascotte Grobi langs inclusief een speler van de FC. De naam van de nieuwste aanwinst Rusnák gonst steeds vaker rond dus dat belooft wat.

Daarnaast zijn er diverse eet- en drinktentjes en muziekvereniging Wilhelmina uit Bedum, inclusief dweilorkest, zorgen voor de muzikale sfeer. Bernard van der Vinne en Ludy Bultena praten als altijd de middag op hun eigen humoristische manier aan elkaar terwijl Cor Dijkstra, van Dansen met Jansen, voor de muzikale omlijsting zorg draagt. En, oh ja, er is natuurlijk een verloting met prachtige prijzen. Zo kun je shirtjes van basketbalclub Donar winnen maar ook een collectors item van onze eigen Bedumer parel Arjen Robben.

Het streefbedrag van €30.000,- is ambitieus te noemen?

Dat denk ik ook maar niets is onmogelijk voor hen die willen. Daarnaast zit er de laatste jaren een mooie stijgende lijn in de opbrengst: van €13.000 in 2010 naar €24.000  vorig jaar. En we hebben nu al een voorsprong t.o.v. vorig jaar door de verkochte advertenties in het huis-aan-huis blad.

Natuurlijk zijn we wel weersafhankelijk. Bij regen en flinke kou zullen er minder toeschouwers komen natuurlijk. Maar ik heb al even naar boven gebeld, er is ons mooi weer beloofd….. Vorig jaar waren er ruim 300 lopers, dit jaar hopen we nog meer deelnemers te mogen begroeten.

Voor welk project wordt er dit jaar gelopen?

De volledige opbrengst gaat als altijd 1 op 1 naar het KWF UMCG Kankerresearchfonds in Groningen. We werken met een zogeheten 0 budget, alles gaat pro deo, en er wordt geen geld tussenuit gehaald. ‘Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen!’ Wij hebben gekozen voor een bijzonder onderzoeksproject van het UMCG in Groningen, namelijk “Kinderen met hersentumor”. Dit project is het zeker waard om gul voor te geven om zodoende de beoogde €30.000,- binnen te slepen.

Zaterdagavond 7 februari wordt de opbrengst bekend gemaakt in Fame?

Rond 23.00 uur geven we inderdaad een voorlopige prognose af in Fame te Beem. De exacte einduitslag is nog niet te zeggen want de lopers hebben 2 weken de tijd om het bijeengelopen geld in te verzamelen. Maar Loopgroep Bedum kan dan al wel een prognose afgeven en ook de opbrengst van Oké Hairstyling zal in de prognose verwerkt worden.

Gerrit Koning heeft overigens de Abba revival band weten te strikken die op gaat treden in Fame. Door deze gerenommeerde band hopen we veel extra mensen te trekken. Het grootste deel van de opbrengst van de kaartverkoop en een deel van het consumptiegeld gaat ook naar KWF!

Heb je nog anekdotes van de eerste 4 edities?

Vorig jaar toeterde Henk de Haan de deelnemers weg met zijn trompet en pom, pom, pom aanmoedigingen. Dit deed hij op een geweldig enthousiaste manier. Dit jaar komt de ambassadeur van KWF Noord Nederland naar Bedum. Het gaat hier om niemand minder dan Jacques d’Ancona die het startschot natuurlijk op geheel eigen wijze voor zijn rekening neemt…

Wat is voor jou het hoogte- en het dieptepunt van de Winterloop?

Een hoogtepunt is zeker wel dat de Winterloop door het gehele dorp Bedum gedragen wordt, dat ontroert mij enorm. Waar je ook komt, iedereen staat voor je klaar en wil meehelpen. De organisatie klopt ook helemaal, het zijn stuk voor stuk toppertjes waar ik enorm trots op ben.

Dieptepunten kan ik qua Winterloop eigenlijk niet opnoemen hoewel mijn persoonlijk verhaal bekend is.

Hoe lang ben je al bakker en hoe lang bestaat Bakker Hoekstra?

Op 13 september 2014 bestond Bakker Hoekstra in Bedum 20 jaar. Het werd een bijzonder feestelijke dag die ’s morgens begon met een openluchtontbijt waar 120/130 personen aan meededen. Dit leverde het mooie bedrag van €1500,- op voor KWF. Daarna was er korenslag waarbij vele koren uit de omgeving acte de présence gaven. Voor hun ook een mooie manier om nieuwe leden te werven. Ook waren er mooie geldprijzen te winnen voor diegenen die het mooiste lied over onze bakkerij ten gehore brachten. Voor de jeugd was er ‘s middags ‘Bedum got talent’.

Al met al hebben we enorm van deze dag genoten. De winkeldames maakten deze dag helemaal af door mij met een soort van sisteract in nonnenkledij toe te zingen. Ik ben overigens op mijn 22e voor mijzelf als bakker begonnen in Leeuwarden. Deze zaak heb ik 15 jaar aangehouden, daarna heb ik 2 jaar voor een baas gewerkt in de bakkerijmachinehandel.

Maar ik miste het eigen baas zijn. We zijn toen op zoek gegaan naar ‘lege’ bakkersplaatsen in Nederland en kwamen zo in Bedum terecht. Ik mag wel stellen dat zowel mijn vrouw als ikzelf in de loop der jaren echte Bedumers zijn geworden…

Van oorsprong geen echte Beemer dus?

Nee man, een echte Fries. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden maar ik voel mij inmiddels een echte Groninger. Na mijn pensionering ga ik dan ook niet terug naar Friesland, ik denk dat ik lekker hier blijf wonen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Man, ’s nachts om 2.30 uur gaat bij mij de wekker af, ik begin dagelijks om 3.00 uur met werken. Slapen doe ik in 2 etappes. Na het middageten ga ik rond 13.00 uur plat om tegen 16.00/16.30 uur richting kantoor te gaan. ’s Avonds om 22.00/22.30 uur ga ik dan weer naar bed…

Dit ritme houd ik ook in het weekend aan. Zaterdagavond ga ik doorgaans op tijd naar bed maar tegen 03.00 uur ben ik weer wakker en ga ik even in de huiskamer zitten, een sigaretje roken want ik ben een fervent roker. Zondagmorgen ga ik er dan om 07.00 uur uit, dan ben ik klaar wakker.

Of ik een favoriet gerecht heb? Ik ben een enorme stamppotliefhebber. Regelmatig brengen klanten of medewerkers een bakje eten langs, hartverwarmend vind ik dat. Na het overlijden van mijn vrouw, 2,5 jaar geleden, is dit begonnen en het gaat nog steeds door. Zeer bijzonder maar het wordt ook zeer gewaardeerd.

Wil je verder nog iets kwijt?

Uiteraard hoop ik op redelijk weer tijdens de Winterloop op 7 februari en op een grote deelname. Het wordt sowieso een prachtige dag voor iedereen die KWF een warm hart toedraagt, ook voor mensen die niet hard kunnen lopen. Er zijn zoveel mensen die ons ondersteunen, geweldig. Zo heeft de 14-jarige Annemarie Vriezema uit Stedum tijdens de jaarwisseling 500 oliebollen gebakt waardoor ze €200,- voor ons heeft ingezameld. Een toppertje dus.

De organisatie gaat vrijdagnacht tussen 4 en 5 uur nog even naar Oké Hairstyling toe om goed verzorgd voor de dag te komen, daarna volgt een gezamenlijk ontbijt bij ons. En daarna gaan we als organisatie los. Wij zijn er klaar voor!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69