Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Een terroristische actie op het Hogeland…..

Ik heb met verbijstering zitten te kijken naar de beelden vanuit Parijs in de dagen dat 3 mannen een bloedbad aanrichtten op de redactie van Charlie Hebdo. En naar de vervolgbeelden van de achtervolging op de daders en hun verwanten in een Joodse winkel. Zo ben je aan het werk, zo zie je gewapende mannen binnenstormen, en zo leg je het loodje. Of weet je met veel geluk te overleven maar ben je wel een traumatische ervaring rijker. Om van de agent nog maar te zwijgen die zich nog even opricht om daarna in koelen bloede neer gemaaid te worden door een kogelregen.

Niet te bevatten beelden inderdaad. Zou dat in Middelstum ook kunnen, een dergelijke terreuractie? In eerste instantie denk je keihard: nee. Dat is niet voor te stellen in dit doorgaans zeer rustige plaatsje op het Hogeland. Ik heb toch getracht een scenario te schetsen, misschien ook wel vanuit het oogpunt van absurditeit. Om me enigszins te verplaatsen in de slachtoffers en degenen die het op het nippertje overleefden maar wel een gijzelingservaring rijker zijn.

Ik zit me te bedenken wat er dan wel niet moet gebeuren? Ik zie het oude MAVO gebouw voor me waar tegenwoordig de vrijgemaakte jeugd onderwijs geniet. Of een zondagse bijeenkomst in de kerk. Zo ben je heerlijk rustig aan het leren of in een overpeinzing verzonken en zo zie je opeens 3 gemaskerde mannen, helemaal in het zwart gekleed, met automatische geweren wild in het rond schieten. Ondertussen luidkeels allerlei kreten uitslaand die je op dat moment niet kunt horen, laat staan bevatten.

Je ziet de eerste dodelijke slachtoffers om je heen. Je zoekt beschutting onder tafels of kerkbanken. Misschien veins je wel dat je ook dodelijk geraakt bent en blijft roerloos op de grond liggen. Wat een onvoorstelbare angst en schrik moet dit wel niet teweeg brengen. Na het eerste bloedbad blijven de daders gewoon in het gebouw aanwezig, ondertussen allerlei eisen roepend en in het Engels aangevend dat je gegijzeld bent en dat dit een vergeldingsactie is voor bijvoorbeeld de Joodse aanslagen in Palestina om maar iets te noemen.

De gijzeling zal niet eerder afgelopen zijn voordat allerlei eisen over vrijlating van tig gevangenen zijn beslag heeft gekregen. Terwijl bij de meeste mensen de angst van het gezicht afdruipt en men dicht tegen elkaar aankruipt zullen er ook altijd mensen zijn die vanuit een verdekt plekje een bericht sturen die door de buitenwereld wordt opgevangen.

Dezelfde buitenwereld die deze berichten vol ongeloof zal lezen en aanvankelijk niet weet wat er mee te doen. Misschien zal er in sommige gevallen eerst poolshoogte genomen worden. En wat zal de persoon in de 112 meldkamer wel niet denken, waarschijnlijk heeft hij of zij aanvankelijk het idee in het ootje te worden genomen. Maar op den duur zal ook hier het kwartje vallen. Tijdens de zondagse mis in de Hoeksteenkerk vindt er een gijzeling plaats en is er geschoten waarbij een aantal dodelijke slachtoffers en tig gewonden zijn te betreuren.

En dan, dan rukt de ME uit? Komt het leger vanuit Assen en Lauwersoog om Middelstum volledig te ontsluiten en te omsingelen? Worden alle toegangswegen hermetisch afgesloten en gaat er een geluidswagen van Arends door Middelstum met het nadrukkelijke verzoek om binnen te blijven en de ramen en deuren hermetisch af te sluiten? En horen niet veel later de gijzelaars en gegijzelden enige helikopters boven de kerk? Waardoor er wederom paniek uitbreekt omdat de gijzelaars zeer onrustig worden en wederom schoten lossen?

De media rukken natuurlijk wel massaal uit: RTV Noord, het NOS- en RTL journaal, verslaggevers van Hart van Nederland, die knakker van PowNews, ja zelfs CNN weet na enige angstige uren Middelstum te vinden. Ondertussen nemen sluip- en scherpschutters hun posities in op de daken in de directe omgeving van de Hoeksteenkerk. Vooral Diodrogisterij Marja is erg in trek als schuttersplaats. In de nabije omgeving van de kerk stikt het van de politie, ME en allerlei hulpdiensten. Zwaailichten werpen een onheilspellend licht uit over de sombere omgeving waar het licht motregent.

Er wordt getracht contact te zoeken met de gijzelaars maar die blijven bij hun eisen. Ondertussen hebben ze een tiental mensen geselecteerd en voor de preekstoel neergezet. Wanneer hun eisen niet ingewilligd worden zal elk uur iemand geëxecuteerd worden. De spanning is inmiddels ondraaglijk geworden.

Aan het eind van de middag vinden de autoriteiten o.l.v. Minister President Rutte het welletjes. De kerk wordt massaal bestormd, scherpschutters vliegen aan touwen dwars door de getinte glas in lood ramen heen, er wordt over en weer geschoten waarbij ook weer onschuldige slachtoffers vallen maar gelukkig worden de gijzelaars neergeschoten en ontwapend. Een van hen overleefd de inval niet…

Een ongelooflijk verhaal inderdaad en onwaarschijnlijk dat dit hier ooit zal gaan gebeuren toch? Goed, we zijn inmiddels gewend aan een stootje en een beving op zijn tijd maar dit zal toch wel een ver van mijn bed show blijven, neem ik aan? En toch, ligt Parijs hier maar 700 kilometer vandaan, het Belgische Verviers nog dichterbij…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69