Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ruben Danhof, de adelaar en het winterkoninkje

Op een dag kregen de vogels in het dierenrijk onenigheid over de vraag wie zich de koning onder de vogels mocht noemen. Een simpele oplossing werd door de wijze uil aangedragen. De vogel die het hoogst kon vliegen mocht zich de koning van het vogelrijk noemen. De volgende ochtend startte de wedstrijd in alle vroegte.

Al snel keert de eerste vogel terug op de grond. De meeste vogels kunnen het vliegen niet urenlang volhouden. Na een lange en vermoeiende vlucht is alleen de adelaar nog heel hoog boven de wolken te vinden. Maar op het moment dat hij ook niet meer hoger kan vliegen, fladdert tot zijn grote verbazing een klein vogeltje uit zijn veren, het winterkoninkje. Het kleine winterkoninkje vliegt omhoog en de adelaar kan ondanks zijn grote inspanningen het winterkoninkje niet meer achterhalen. De wijze uil roept beide vogels tot winnaar uit: de adelaar om zijn kracht en vliegkunst, het winterkoninkje om zijn slimheid en verstand. En zowel de adelaar, als het winterkoninkje genoten van de erkenning en waren zeer tevreden…. (Een fabel van Jane Goodall)

De adelaar staat voor mij symbool voor het geloof. De basis van elk geloof biedt kracht, steun, liefde en geborgenheid aan mensen en biedt troost in bange dagen. Het staat voor naastenliefde, dient als leidraad en zorgt voor houvast. Op je geloof kan je altijd terugvallen. Helaas is er uit naam van het geloof ook veel verdriet en leed ontstaan. Daar ben ik mij uiteraard van bewust.

Het winterkoninkje staat voor mij symbool voor het gezond verstand. Het nadenken over hoe jij goed wilt doen en goed wilt leven met anderen, en voor anderen. Het kritisch, maar met respect beoordelen van het handelen van jezelf en van anderen en je inzetten voor je medemens. Dat is de kracht van het gezond verstand.

Het winterkoninkje “versloeg” dan wel de adelaar, maar zonder de kracht en warmte van de adelaar had hij nooit tot deze hoogte kunnen komen. Iedereen gelooft wel ergens in. Daar is geen religie, kerk of moskee voor nodig. Hetgeen waar jij in gelooft, kan je als mens tot grote hoogten brengen en helpen om gebeurtenissen een plek te kunnen geven. Mijn geloof bestaat simpelweg uit naastenliefde, hoop en kracht. Mijn geloof geeft rust en brengt vreugde. Ik vind het belangrijk om hier nogmaals te benadrukken dat de basis van het geloof iets goeds is. Juist omdat onder de noemer van “het geloof” veel verdriet is ontstaan en “het geloof” haar zwarte bladzijden kent.

Juist op die momenten komt het winterkoninkje. Het winterkoninkje komt door zijn gezond verstand en slimheid nog net iets hoger dan de adelaar. Wat ik hiermee wil aangeven, is dat de mens altijd zelf zijn of haar keuzes kan maken, ook binnen zijn of haar geloof. Door logisch na te denken en simpelweg goed te willen doen en je naasten lief te hebben. Kijk eerlijk en kritisch naar je eigen handelen en dat van anderen. Dan maakt het niets uit in welke God je gelooft of welke religie je aanhangt. Door simpelweg goed te zijn voor jezelf en voor anderen, reik je het hoogst van iedereen.

Maar ik wil nog een stap verder gaan. Het geloof en het gezond verstand verschillen in mijn optiek niet veel van elkaar. Alleen daar waar geloof en religie steken laten vallen en waar mensen anderen pijn en verdriet toebrengen uit naam van hun geloofsovertuiging, reikt het gezond verstand net een stukje verder. Het is belangrijk om goed te leven en goed te zijn voor anderen. Maak daarom, gedragen door hetgeen waar jij in gelooft, altijd met gezond verstand je keuzes.

Uiteindelijk is “Mijn geloof, het gezond verstand en het gezond verstand, mijn geloof”. En dat komt voor mij heel mooi naar voren aan het einde van het fabeltje over de adelaar en het winterkoninkje. Want het maakt de adelaar en het winterkoninkje namelijk niets uit wie er het hoogste kan vliegen. De adelaar en het winterkoninkje genieten van elkaar en bewonderen elkaars capaciteiten en positieve eigenschappen. Ze gaan als gelijken verder in het leven, naast elkaar en met elkaar. Zonder enige rivaliteit. “Geloof is het gezond verstand en andersom”. Daar wil ik graag in geloven.

(Ruben Danhof is 24 jaar en geboren en getogen in Loppersum. De plaats waar hij nu ook weer woont na enige jaren in Groningen te hebben doorgebracht. Ruben studeert Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zaterdags leeft hij zich uit in het 1e elftal van SC Loppersum 1. Bij dezelfde voetbalclub is hij ook jeugdcoördinator.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69