Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Kennisquizzen met sterk wisselende resultaten

Zo tegen het eind van het jaar ontkom je niet aan allerlei kennisquizzen waarin je parate kennis over vele gebeurtenissen van de afgelopen maanden nog even fijntjes en dunnetjes getest wordt. Zo organiseerde Zalencentrum Vita Nova op maandag 29 december 2014 weer haar Eindejaarsquiz.

Het was enige jaren geleden dat ik hieraan meegedaan had. Totaal onvoorbereid wist ik ook wel weer enigszins waarom. Bij tal van vragen kwam het ‘klokje horen luiden maar niet wetend waar de klepel hangt’ gedachte bovendrijven. En dat terwijl het toch mogelijk is om je op dergelijke vragen voor te bereiden door van te voren wat jaaroverzichten en Wikipedea te raadplegen.

Of alle belangrijke sportevenementen nog eens bij langs te gaan. Dan had ik ongetwijfeld geweten dat Nicky Terpstra de wielerklassieker Parijs-Roubaix gewonnen had. Dat het een Nederlander was die deze prestigieuze koers in winst had weten om te zetten wist ik, maar hoe heette hij toch? En wie won het Wimbledon tennistoernooi bij de dames? Als je het echt niet meer weet dan ga je inderdaad voor Williams, dan heb je nog 2 x zo veel kans om het goed te hebben. Maar zegt de winnaresnaam Petra Kvitová u nog iets?

Dat de MH17 op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten werd, wist ik dan weer wel maar hoe heette die andere toestel ook al weer die in maart zo maar verdween? Achteraf ging er wel weer een lichtje branden toen het ramptoestel MH370 genoemd werd… De muziekvragen zorgden ook voor de nodige kopzorgen. Uiteraard kun je, bijna dagelijks luisterend naar Sky Radio, alle nummers luidkeels meebrullen maar de artiestennamen en titels van deze nummers? Dat is andere koek.

Hetzelfde idee bij de plaatjesherkenning. Choncita Wurst zijn of haar ‘Rise like a Phoenix’ maakte natuurlijk zoveel herkenning los dat ze nog wel herkend werd. Maar Onno Hoes met zijn Onnogate? Verdikkie, die had ik moeten weten. Toch maar wat meer naar Albert Verlinden’s Shownieuws gaan kijken dit jaar.

En zo deed onze team De Berk 1 (naast mijn persoontje bestaande uit Martin, Richard en Jeroen) haar naam eer aan door als één na laatste te finishen. Ver achter het team ‘Gratis bier aan de bar’ die hun consumptiekaartje inderdaad verscheurd zag worden. Dat was goed nieuws voor onze Westeremder vrienden Brontsema en Brontsema (toevallig ook familie?) en import Stedumers en aankomend ouders Dijkema die zich hiermee nadrukkelijk op de kaart van Middelstum wisten te zetten.

Wat dat betreft voelde ik mij tijdens de Nieuwjaarsquiz van de Voetbal Vereniging Middelstum een stuk meer op mijn gemak. Hoewel de voetbalresultaten van Middelstum 4 dit seizoen zeer te wensen overlaten is de parate feitenkennis op het gebied van voetbalvragen altijd goed te noemen. Vorig jaar verloren wij echter de heuse wisselbokaal zeer nipt met een puntje verschil, het vlaggenschip bleek net even te sterk.

De hoogste tijd dus voor revanche. Onze allesweter Vriesema was helaas weggekocht door de organisatie. Daartegenover stond de terugkeer van Fredje Tuitman. Met een ontketende Frans ‘Sire’ de Bont, routinier Koopman, sportwethouder Schollema en enige jonge talenten weet je dat je ook dit jaar weer tot de kanshebbers behoort.

En dus klapten we er de eerste 2 ronden direct vol in. Mede dank zij inzet van de joker (dubbele punten) pakten we tijdens de algemene vragenronde (meerkeuzevragen) en de parate kennis van voetbalstadions in Nederland direct 29 van de 30 punten. Het is dat we het stadion van Excelsior voor die van RKC aanzagen anders hadden we de maximale score binnen weten te halen.

Ronde 3, vragen over de nieuwe sporthal, moest ook een makkie worden met de sportwethouder binnen onze gelederen. Die wist gelukkig wel wie de voorzitter was van de overkoepelende stichting maar vragen over badminton, volleybal, zwemmen en judo waren wat minder aan hem besteed. Gelukkig was daar wandelend sportencyclopedie De Bont nog en ook de inbreng van kersvers 4e elftal speler John van Dijken mag niet onderschat worden…

De vragen over VV Middelstum en de beeldvragen waarbij je de positie van de bal moest raden leverden meer problemen op. Dat scheidsrechter Bolt inmiddels 56 (!) jaar lid is van onze vereniging, daar zaten wij ook één jaar naast. Gelukkig herkenden wij organisator Peter Goossen nog wel uit de tijd dat hij nog haar had…

De rubriek voetbalbijnamen met bijbehorende plaatjes voelden voor ons weer als een warm bad. Guus Geluk stond natuurlijk voor Guus Hiddink en met een bevroren sneeuwvlokje werd uiteraard Ronald Koeman bedoeld. Maar dat een beitel op oud speler John Feskens van Willem II sloeg wist niemand. Feskens als de beitel van Tilburg, dat zal ik nu nooit weer vergeten. Maar Robert had van te voren al aangegeven dat er altijd 2 a 3 vragen in een quiz moeten zitten die niemand kan weten…

Het voelde heerlijk toen we de wisselbokaal weer in ons bezit hadden, dat smaakte nog beter dan het bijbehorend kratje bier dat we ook verdiend hadden. Eerste en één na laatste worden in een kennisquiz, het voelt als een wereld van verschil. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de gezelligheid en volgens mij waren we daarbij allemaal winnaars!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69