Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Michelle Bodde, Alsof je al niet genoeg aan je hoofd hebt….

Er werd mij gevraagd om een gastcolumn te schrijven. Na er even over nagedacht te hebben vond ik het wel de moeite waard om over de kinderopvangtoeslag een stukje te schrijven.In Nederland is het namelijk zo geregeld dat je als beide werkende ouders recht hebt op een kinderopvangtoeslag van de belastingdienst zodat de mogelijkheid bestaat om beide te blijven werken als je kinderen krijgt.

Goed geregeld zou je denken… Totdat 1 van beide ouders ziek wordt en niet meer in staat is om te werken en door die ziekte dus ook niet meer in staat is om voor zijn of haar kind te zorgen. Als je in Nederland een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt en de andere ouder werkt wel, dan heb je geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Je hebt namelijk alleen recht op kinderopvangtoeslag als beide ouders inkomen krijgen door arbeid.

Als je man ongeneeslijk ziek is dan heb je van alles aan je hoofd. Veel zorgen en ziekenhuisbezoeken in Amsterdam. Als je dan te horen krijgt dat je geen recht meer hebt op kinderopvangtoeslag dan schrik je op zo’n moment wel. Je weet niet waar je aan moet kloppen voor een vergoeding. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Bij de gemeente zeggen ze gewoon dat er geen vergoeding bestaat.

Uiteindelijk ten einde raad bij het consultatiebureau aan geklopt. Vervolgens is er contact opgenomen door een sociaal raadsvrouw van de gemeente. Zij heeft ons geholpen door een kindermediar in te schakelen. Deze instantie kan je helpen om een vergoeding aan te vragen bij de gemeente maar daar vragen ze maar liefst twee sociaal medische indicaties van twee BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) geregistreerde artsen. Alsof we zouden sjoemelen. Als je man kanker heeft, is hij gewoon niet meer in staat om voor zijn kind te zorgen anders was hij wel blijven werken… Maar dat snappen ze in Nederland geloof ik niet helemaal.

Uiteindelijk ben je maanden verder voordat je eindelijk toestemming krijgt voor een vergoeding aangereikt door de gemeente, maar uiteindelijk moeten wij dus 10 maanden de volle pond kinderopvang betalen. En dan luidt de slogan: “Belastingdienst; leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” Nou, deze vlieger gaat hier niet op….

Als iemand ons er direct op geattendeerd had dat wij geen recht meer zouden hebben op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst dan hadden we direct de noodbel geluid maar zowel van de accountant die onze belastingaangiftes verzorgt, als van de crèche waar ons kind heen gaat hebben we niets gehoord. Niemand heeft iets tegen ons gezegd… En wij hadden op dat moment wel even iets anders aan ons hoofd…

(Michelle Bodde ken ik nog uit de tijd dat ik vaak in Fame te Beem te vinden was waar ze toen onder andere achter de bar stond. En natuurlijk ken ik haar als nicht van de tegenwoordig ook in Bedum wonende Jeroen Boomsma. Michelle is doktersassistente en getrouwd met Gerrie Bodde. Ze woont in Bedum.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69