Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sieme Gerrijts, Met eigen ogen: Messi en co!

Maandenlang verheugde ik me op het eerste weekend van november: eindelijk zou ik de spelers van FC Barcelona in het echt zien!

Samen met twee vrienden en mijn vader vloog ik op vrijdag naar het vliegveld van Girona. Vervolgens gingen we per taxi naar ons mooie appartement in het centrum van Barcelona.

Een uur na aankomst in het appartement vertrokken we richting Camp Nou, het grootste stadion van Europa, dat plaats biedt aan een kleine 100.000 toeschouwers. Eenmaal aangekomen bij het immens grote voetbalparadijs brachten we een bezoek aan het bijhorende museum.

Via een speciale route loop je langs prijzenkasten met prachtige bekers, de hoofdtribune, de kleedkamers, de spelerstunnel en natuurlijk het heilige grasveld. Dan besef je pas hoe groot het stadion is!

Daarna liepen we door naar de perstribune. Om een beetje de sfeer te ervaren hoe het er tijdens de wedstrijden aan toegaat zijn diverse commentatoren te horen, zelfs onze eigen Sierd ‘Koekoek’ de Vos schalt uit de speakers.

Vervolgens brengt de route je naar een soort ‘Walk of Fame’ met alle sterren die bij FC Barcelona hebben gespeeld of nog spelen. Van Zlatan Ibrahimovi? tot Thierry Henry en van Ronald Koeman tot Diego Maradona. Ook Ronaldinho, Iniesta, Neymar en uiteraard Lionel Messi hebben een mooi plekje gekregen.

Als de tour op zijn eind loopt, kom je terecht in een megastore van maar liefst drie verdiepingen. Alles wat je maar kunt bedenken is daar te koop. In één woord: indrukwekkend, en dat is nog een understatement. De top drie van meest verkochte shirts op volgorde: Neymar, Suarez en Messi.

De volgende dag bezochten we de wedstrijd van Barcelona tegen Celta de Vigo, een pot die sinds 1941 niet meer verloren was… Bovendien maakte oud-FC Groningen Luis Suarez zijn debuut in Camp Nou, want hij mocht een tijdje niet voetballen na het bijtincident op het WK.

Iets meer dan een uur voor de wedstrijd kwamen we aan het in stadion om alvast wat sfeer te proeven. Aan sfeer absoluut geen gebrek. We hadden ook nog eens mooie plekken op de eerste ring. Er werd muziek van Armin van Buuren gedraaid, terwijl de spelers het veld betraden voor de warming-up. Een voor een werden de spelersnamen omgeroepen. Messi kreeg het grootste applaus.

De wedstrijd was in de eerste helft eenrichtingsverkeer: Barcelona kreeg kans na kans en schoot de bal meerdere keren tegen de lat. Celta, daarentegen, had weinig kansen. Tot de 55e minuut bleef het zo, want toen wist Celta de Vigo met veel geluk te scoren. 0-1, en daar bleef het helaas bij.

Ondanks het feit dat de wedstrijd verloren was gegaan, had ik nog een kans om mijn voetbalhelden eens met eigen ogen te zien winnen. Vier dagen later kwam FC Barcelona namelijk naar Amsterdam, voor de ontmoeting met Ajax. En ik was erbij.

Na een onrustige nacht (aardbeving om 2.10 uur) vertrok ik woensdagmiddag per trein richting de hoofdstad van Nederland. Voor de wedstrijd begon, ging ik samen met Ajax-vriend Yannick (hij kan het niet helpen) de stad in om wat kroegen te bezoeken. Het sfeertje hing er, ondanks de massale aanwezigheid van de ME, lekker bij.

Daarna gingen we naar het stadion en daar zat ik dan. In het hol van de leeuw, als Barcelona-fan tussen bijna 50.000 Ajacieden. De wedstrijd was duidelijk een andere dan die van een paar dagen eerder in Camp Nou. Terwijl Ajax vol gas gaf, nam Barcelona de leiding. Dankzij een assist van Bartra, opende Messi de score: 0-1. Dat bleef zo tot de rust, toen de scheidsrechter al zes gele kaarten had getrokken. Ook na rust was het Barcelona dat domineerde, zeker nadat Veltman zijn tweede gele kaart pakte. Met tien man was het gedaan voor Ajax. Recht voor mijn neus schoot Messi nog de 0-2 binnen. Prachtig.

Al met al een hele mooie week gehad waarin ik het voorrecht had mijn voetbalhelden tot twee keer toe in het echt te mogen aanschouwen. Volgend jaar ga ik weer!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69