Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Als je hoog in de boom zit, zie je de bodem niet meer….

Zo maar een gedachtekreet die mij te binnen schoot toen ik mij op vrijdagmiddag beraadde op een nieuw columnonderwerp. Waarom weet ik eigenlijk niet precies meer. Misschien wel door de laatste 2 pensionadogesprekken die ik gevoerd heb. Het verhaal van de man die op vakantie in Turkije zijn 3-jaar oude sandalen weg wilde gooien maar die door iemand anders nog met veel plezier en dankbaarheid 2 jaar gedragen werden. Of Louki Ennik die veel liever met 4 man een balletje gehakt eet dan in haar eentje een biefstuk. Nederigheid en omzien naar elkaar, misschien wel de belangrijkste menselijke eigenschappen.

Als je hoog in de boom zit, zie je deze eigenschappen waarschijnlijk niet zo goed meer. De topman van een groot bedrijf die aan het eind van het jaar zonder op of om te kijken nog even een bonus oppikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Terwijl duizenden van zijn onderdanen dit jaar ontslagen zijn. Of de topman die bij een wanprestatie nog even een gigantische oprotpremie bedingt. Daar waar het schaamrood op de kaken beter volstaan had. The rich stay rich, the sick stay poor.

Wat te denken van Dijselbloem die moeiteloos €642,- miljoen afdraagt aan Brussel. Voor de vorm nog even een licht protest, maar voila. Waarna een week later het bericht komt van de belastingdienst dat bepaalde heffingen niet zijn doorgevoerd wat tot een naheffing leidt. Natuurlijk opgehoest door de gewone man en burger. Die hiermee nog verder uitgeperst wordt, en dat terwijl het water soms toch al tot zijn of haar lippen staat. En dan volgend jaar ook nog minder vakantiegeld. Recht praten wat krom is, dat is ook een vak. Een paar tientjes uit een lege knip halen ook.

De Fifa die hardnekkig maar schandelijk blijft beweren dat de WK’s van 2018 en 2022 eerlijk bij respectievelijk Rusland en Qatar zijn terechtgekomen. Van corruptie, omkoping en steekpenningen is uiteraard geen sprake. Zelfverrijking en zelfverheerlijking zijn in die kringen aan de orde van de dag. Om de stadions in Qatar klaar te krijgen worden duizenden mensen uitgemolken die onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moeten verrichten. Het volk wil immers brood en spelen. Zelfs ten koste van 1.000 doden?

Ik denk dat het soms inderdaad zo is. Dat wanneer je boven in de boom zit, dat je dan veel wind vangt. Maar ook dat je de bodem, de begane grond, de gewone man, niet meer ziet. The sky is dan the limit. Meer is beter. Verdient Messi meer als Ronaldo? Geheid dat Christiano bij de volgende contractbespreking deze in zijn ogen onrechtvaardigheid graag weer rechtzet. Terwijl hij nu al niet meer weet waar hij met zijn miljoenen heen moet.

Het is eenzaam aan de top. Likken naar boven en schoppen naar beneden. Maar waar moet je aan likken als je tot de machtigsten der aarde behoort? Als je boven in de boom zit? Geen flauw idee waarschijnlijk. Om hem of haar heen heeft hij of zij alleen maar jaknikkers verzamelt die gedienstig doen wat opgedragen wordt. Waar een gigantische schop onder of in de hol misschien meer effect zou sorteren. Wakker worden mensen!

Soms zou je willen dat je eens flink aan de boom kon schudden. Dat je de macht van het geld een halt toe kon brengen. Dat je al die topmannetjes weer eens down to earth kon krijgen om ze te laten zien waar het echt om gaat in het leven. Barmhartige Sameritanen zijn de mooiste Sameritanen!

Binnenkort is het weer Sinterklaas. Een kinderhand is snel gevuld. Maar waar verblijd je mensen mee die alles al hebben? Zou je die nog ontroerd kunnen krijgen door een simpele tekening van zoonlief die hij eigenlijk bijna nooit meer ziet? De kunst van het delen, met weinig gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dat zijn misschien wel de mooiste Sinterklaascadeautjes die je kunt krijgen in het leven. Met een gedichtje erbij om het af te maken:

Delen is moeilijker dan profiteren,

Een wijze les voor hoge heren,

Helaas staat er geen lange rij,

Voor de kassa nederigheid en medelij.

Zit je hoog in de boom, kijk dan niet alleen omhoog naar de zon,

Maar ook eens naar de wortels, want pardon?

Meer is niet altijd beter,

Luister maar eens naar anderen, betweter!

Corruptie, topbonussen en oprotpremies zorgen voor een begrotingsgatenkaas.

Neem ze asjeblieft in de zak mee terug naar Spanje, Sinterklaas!

Dan staat u er, net als uw Pieten tegenwoordig, gekleurd op,

Heerlijk, de BV Nederland zo op de schop!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69