Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hoge golven, van uitstel komt geen afstel.

Het is code geel wanneer ik mij eens voorzichtig stort op de oktobercombicolumn voor Middelstum-Info. Gelukkig spreekt oud-Middelstumer en Noorderzijlvestmedewerker Heine van Maar ons geruststellend toe voor de camera’s van RTV Noord en het Journaal. Het duurt nog even maar dan gaan de sluizen dicht waarmee voorkomen wordt dat Delfzijl onder water komt te staan. Piet Jansma, van Dio Drogisterij Marja, laat ons reeds vroeg meegenieten door spannende foto’s te versturen vanuit het potentieel rampgebied. Gelukkig heeft hij Hotel Restaurant “De Boegschroef” met droge voeten kunnen beladen…

Het duurde dus even maar opeens was daar de herfst. Langzaam gerijpt dit jaar, maar een hevige storm schudde even weer aan de bomen. Ten teken dat je soms wel zaken kunt uitstellen maar dat hier geen afstel van komt. Soms heeft uitstellen ook wel zijn voordelen. Zo dub ik af en toe wel eens over de vraag wanneer een nieuwe CV-ketel aan te schaffen. En ik lees dan ook met zeer veel genoegen dat inwoners uit het aardbevingsgebied gecompenseerd worden voor duurzamer wonen. Zo heeft het ook zijn voordelen om in een rampgebied te wonen. Uiteraard kom ik moeiteloos boven het bedrag van 1.000 euro aan aardbevingsschade. Als ik niet te veel nadenk over het gegeven dat ons huis behoorlijk in waarde is gedaald (al denkt minister Kamp daar nog steeds anders over) zou je hier zelfs een gelukzalig gevoel van kunnen krijgen. Dit gelukzalig gevoel ebt al snel weg wanneer ik lees dat de molen van Westerwijtwerd dreigt weg te zakken…

Wat ook geen uitstel duldt is de afbraak van de oude sporthal. Op het gebied van grondverzet is reeds het nodige gebeurd. In de afgevoerde bosjes en struiken zullen ongetwijfeld ook spannende verhalen gezeten of gelegen hebben maar deze blijven in de verborgenheid bewaard. Hoe anders is dat met de verhalen van de sporthal zelf. Over vijftig jaar sporthalgeschiedenis valt natuurlijk wel het een en ander te vertellen. Daar kan ik ook nog wel wat verhalen over opdiepen. Heerlijke jongensvoetbalverhalen over partijtjes Ajax-Barcelona (gewonnen door Ajax, dat kon toen nog) met aansluitend blokjesvoetbal. En vanuit school natuurlijk apenkooi. Ooit zullen we hier nog wel eens met lichte weemoed aan terugdenken, net zoals de FC Groningen fans aan het Oosterparkstadion. Hoe mooi de Euroborg en de nieuwe sporthal ook zijn. Nostalgie heet zoiets, geloof ik. Nu nog een nieuwe naam voor de sporthal verzinnen!

Enige commotie ontstond er over de seizoensouverture van onze PKN-jeugd. Met nep-geweren speelden ze op de boerderij van Ab Hooijer met zoveel intensiteit dat je inderdaad zou kunnen denken dat hun leven er vanaf hing. Gelukkig hebben we in Nederland niet te maken met kindsoldaten. En tijdens jeugdkerk krijgen de jeugdleden genoeg mee van alle brandhaarden in de wereld, voer om vurig voor te bidden. En danken dat we dit in Nederland in alle vrijheid, spelenderwijs mogen doen. Boer Ab, de vredelievendheid zelve, verliet voortijdig het strijdgewoel. Uiteraard gingen zijn dames, die gemolken moesten worden, voor. Gelukkig klonken in de directe omgeving van Ab, in de Damsteekerk, prachtige hemelse klanken dankzij het gouden koraal concert van Concordia. Daarmee werd het evenwicht weer hersteld.

Minder commotie veroorzaakten de ballen die afgeschoten werden op de keepers die Middelstum wisten te vinden tijdens de keepersdag. Keeperscentrum Noord onder leiding van de oud (nog meer lang) keeper van Omlandia 1, Remo Krol organiseerde samen met de VV Middelstum een geslaagde dag. Altijd goed om de jeugd sportief te vermaken in de herfstvakantie. En hoeveel spelfouten bent u tot dusver tegen gekomen in deze column? Zondag 2 november zullen dergelijke fouten weer feilloos geregistreerd worden tijdens een spannend dictee in Herberg “In de Valk”. Doet niets, ik zeg gewoon dat ik onze Klouke burgemeester Meindert Schollema niet goed kon verstaan.

Blijft natuurlijk één grote hamvraag over, hoe komen de Pieten dit jaar aan in Middelstum? Dat ze komen staat vast, de intocht zal gehouden worden op 22 november. De voorzitter zal zijn beste Sinterklaaspak wel weer uit de mottenbakken tevoorschijn toveren. Maar hoe zouden de zwarte pieten gekleed en gekleurd zijn dit jaar? Misschien in de blauwwite VV Middelstum kleuren of het blauwzwart van Concordia? Iets zegt mij dat ze weer net zo zwart als roet zijn als voorheen. Want Middelstumer nuchterheid, kent geen tijd. In dit geval komt van kleuruitstel, hopelijk wel afstel. Middelstum en Sinterklaas, succes met het trotseren van alle hoge golven, die ongetwijfeld ook in de wintermaanden weer op ons af komen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69