Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robin Zuidema, Heracliden’s groeibriljant, staat even stil….

Robin, het voetbalseizoen 2014/2015 was voor jou van korte duur?

Klopt, deze duurde anderhalve wedstrijd om precies te zijn. We speelden onze 2e wedstrijd uit tegen Klazienaveen. Na een uur spelen was het einde oefening. Niet alleen voor mij trouwens want de wedstrijd werd gestaakt. We stonden op dat moment met 1-0 achter.

Wat is er precies gebeurd met wat voor gevolgen?

Eigenlijk een heel ongelukkig moment, er was dan ook geen sprake van opzet. Ik krijg de bal aangespeeld en wil mij sterk maken. De benen stevig op de grond en de kont er in zetten richting tegenstander om de bal af te schermen. Helaas had deze al een sliding ingezet en hij raakte mij middels een schaar vol van achteren.

Pijnlijk lijkt mij?

Absoluut, ik schreeuwde het aanvankelijk uit. In het begin wist ik niet wat me overkomen was, zoveel pijn had ik. Maar ik wist wel direct dat ik niet door kon voetballen. Daarna kom je wat tot rust, ook al doordat ik mijn ademhaling weer onder controle kreeg. Ik werd per ambulance afgevoerd en de ambulancebroeders dachten aanvankelijk aan een fractuur. In het ziekenhuis werden er foto’s genomen.

Daaruit bleek dat mijn linker scheen- en kuitbeen gebroken waren. Ik moest geopereerd worden, een ingreep waar ik best wel tegen op zag want ik heb eigenlijk nooit wat. Zondag ben ik geopereerd, er werden 2 pennen en een plaat in mijn been geplaatst met als gevolg dat ik 6 weken niet mag lopen. Dan worden er weer foto’s genomen in het ziekenhuis en hoop ik dat ik daarna mag beginnen met lopen en werken aan mijn herstel. Gelukkig heb ik niet lang in het ziekenhuis hoeven te liggen, de dag na de operatie mocht ik al weer naar huis.

Het was voor mijn tegenstander die de breuk veroorzaakte ook geen prettig weekend, hij voelde zich er knap lullig onder. Hij heeft mij in het ziekenhuis 2 x gebeld om te informeren wat er precies aan mijn been mankeerde.

Bijzonder jammer want je was lekker bezig?

Ja, het ging zeker lekker. Ik was dan ook absoluut gebrand op een goed resultaat, helemaal omdat je net gepromoveerd bent. Ik had er weer super veel zin in, we waren in onze eerste wedstrijd tegen De Knickerbockers absoluut niet kanloos. En als we tegen Klazienaveen door hadden gespeeld, zouden we zeker weten gewonnen hebben! Ze hadden in de 2e helft niets meer tegen ons in te brengen.

Voetbalclub De Heracliden maakt een mooie opmars door?

Klopt, we zijn de laatste jaren 2 keer gepromoveerd van de 4e naar de 2e klasse. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van ons team op een jaar of 22 ligt. Theo Buikema en Mark Knol zijn rond de 30 en daarmee de routiniers van het team. Dan volgt Pieter Buikema met 25 jaar, de rest van de jongens zijn allemaal rond de 20 jaar. Zelf ben ik nog maar 18.

Waar komen al die jonge talenten vandaan?

Deze spelers komen stuk voor stuk uit eigen jeugd. Onze vorige trainer, Jeroen de Munck, heeft het team aanzienlijk verjongd en de huidige trainer Jan Medema trekt deze lijn door. Met deze selectie kunnen we alleen maar groeien en nog jaren vooruit dus.

Eén voordeel, je kunt nu weer genieten van moeders kookkunsten?

Klopt, daar ik mijn been 6 weken lang niet mag belasten is het zeker niet handig dat ik in een studentenflatje zit want traplopen is natuurlijk helemaal uit den boze. Ik slaap nu thuis in de woonkamer. Moeders de vrouw haar eten is altijd het lekkerst en fijnst denk ik, dat zal bij iedereen wel zo zijn. En het is ook wel zo gezellig en gemakkelijk natuurlijk, zeker wanneer er zeer regelmatig mensen langskomen om te kijken hoe het met je gaat.

Kom je de dagen nog een beetje door?

Stilzitten is absoluut niet mijn favoriete bezigheid, maar het is nu even niet anders. Dus ik ben aan de serie Prison Break begonnen en speel regelmatig een potje Fifa. Gelukkig komt er regelmatig gezellig bezoek langs, dat breekt de dagen mooi een beetje. Nee, een lezer ben ik niet, geef mij mijn laptopje maar, haha…

Je woont en studeert normaliter in Groningen?

Ja, ik woon sinds de zomervakantie samen met nog 2 teamgenoten (Sebe Jan Vogel en Frank De Boer) in een studentenflat aan de Korreweg, vlak bij de Jumbo. Ik studeer ook in Groningen aan de Menso Altingschool, gelegen in De Wijert, studierichting MBO MMZ (Mens Maatschappelijke Zorg). In het eerste jaar heb je nog heel veel algemene vakken. Volgend jaar moet ik een keuze maken welke kant ik op ga. Zo kan ik bijvoorbeeld kiezen uit de richtingen gehandicaptenzorg, jeugdzorg of verslaafden. Vorig jaar heb ik mijn diploma Sport & bewegen gehaald.

We vinden het super leuk en gezellig in de Stad, hoewel het in het begin wel even wennen was natuurlijk. Hoewel we regelmatig op stap gaan, gaat dit niet ten koste van de studie.

Heb je nog leuke (voetbal)anekdotes?

Misschien leuk om te vermelden dat ik, van mijn 10e tot mijn 12e levensjaar, elke woensdagmiddag te vinden was op de voetbalschool van FC Groningen. Mijn leeftijdgroep stond onder leiding van de huidige hoofdtrainer van de FC, Erwin van der Looi. In die tijd speelde ik ook bij de KNVB regioteam onder 12 jaar.

Tweeënhalf jaar geleden debuteerde ik in Heracliden 1, toevallig net tegen ‘aartsvijand’ Corenos. Als invaller scoorde ik toen ook mijn eerste doelpunt, de 5-0 om precies te zijn. De promotie met De Heracliden naar de 2e klasse beschouw ik als één van de hoogtepunten uit mijn carrière. En uiteraard mijn doelpunt tegen FC Groningen voor 1300 toeschouwers. Ik mocht meedoen met het RWE Regioteam Noord Groningen. Hoewel we kansloos met 1-17 verloren, prikte ik de 1-12 binnen. De eerste goal van dit team tegen de FC. Het was geen wedstrijd om me te onderscheiden want we liepen uiteraard alleen maar achteruit te voetballen.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Eigenlijk heb ik maar één echte hobby en dat is voetballen maar dat staat nu even stil dus. Ook vind ik het leuk om jeugdleider te zijn. Dit seizoen train ik bijvoorbeeld 1 x per week de A-junioren van De Heracliden, maar uiteraard moet ik eerst weer fit worden. Ik ben al een paar jaar jeugdleider geweest, van onder andere de E- en D2-junioren. Verder mag ik graag met vrienden op stap gaan.

Van oorsprong een geboren en getogen Meister?

Ja hoor, ik woon al sinds mijn geboorte in Uithuizermeeden en breng er normaliter ook altijd de weekenden door.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, laat mij maar lekker van mijn nachtrust genieten. Hoewel, als ik eenmaal op stap ben, dan wordt het al snel laat natuurlijk. Dan zorg ik wel dat ik wakker blijf, haha…

Waar staat Robin Zuidema over 10 jaar?

Dat durf ik echt nog niet te zeggen. Wel wil ik proberen om het maximale uit mijn voetbalcarrière te halen en zo hoog mogelijk te voetballen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor de vele kaartjes, telefoontjes en reacties die ik heb gekregen n.a.v. deze vervelende blessure. Deze opbeurende reacties doen je hartstikke goed!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69