Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

José Wilschut, Mooie-jij & mensen-angst-reis-sport wirwar van José

Ja, dan mag je ineens een column schrijven… Best spannend, want wat ga je schrijven? Ik heb zoveel te schrijven. Maar wanneer je schrijven openbaar wordt, zet dat je wel even aan het denken. Ik heb het vaak over openheid, je openstellen en daardoor het leven op alle fronten intens beleven. Maar zooo open? Ach ja, gewoon doen zeg ik maar…

Ik twijfelde tussen mijn spinningleservaringen (ja echt) of over mijn reis, beide staan in verband met elkaar en beide komen neer op: een band met jezelf… Uiteindelijk ben ik maar gewoon gaan beginnen met schrijven…

Ik ben er van overtuigd, dat “irreële angsten” en “grote neigingen” tot controle ontstaan, doordat je te ver van jezelf af staat. Want achter controle schuilt angst en achter angst schuilt te weinig vertrouwen in jezelf en of een te slechte band met jezelf. Dat klinkt misschien hocuspocusachtig, maar geef mij de kans dit uit te leggen…

Als je niet vertrouwt op jezelf, vind je geen houvast bij jezelf en probeer je angstvallig de controle te vinden in de situaties om je heen. Als je niet vertrouwt op jezelf of angst hebt voor gevoelens die je hebt weggestopt, ervaar je angst. Ik denk dat mensen vaak gedeeltelijk op zichzelf vertrouwen. En dan vaak op de gedeeltes waar zij goed in zijn of veel van weten. Maar volledig vertrouwen op jezelf? Je fijn voelen met jezelf? Daar heb je jezelf voor nodig. Wanneer je samenwerkt met jezelf en jezelf kent, voel je je vertrouwd en sterk in vele situaties (wel binnen proporties natuurlijk).

Je kunt jezelf namelijk op de meest vertrouwde plekken eenzaam voelen, omdat je jezelf te kort doet, jezelf geen complimentjes geeft of boos bent op jezelf. Dan jaag je jezelf in principe weg. Dit kun je veranderen door niet weg te lopen voor jezelf, jij, met je verleden, heden en dromen voor toekomst. Heb je verdriet meegemaakt? Troost jezelf, laat dit er zijn, dat ben jij ook. Ontdek wat je leuk vind, waar je voor wegloopt, ontdek je grenzen, ervaar wat jij nodig hebt, wees lief, ontdek je talenten, ontdek waar je buikpijn van krijgt, kijk wanneer je blokkeert of juist groeit. Ontdek je jij! Je bent toch wel mooi, dus…. Daarnaast moet je met jezelf nog een heel leven door, dus dan kun je het maar beter aangenaam maken met jezelf!

Natuurlijk gaat zoiets met vallen en opstaan. Ik leer van elke uitdaging in het leven, hoe diep en donker soms ook… Achteraf heeft het mij altijd sterker gemaakt. Soms denk ik echt: “jemig, waarom kom ik dit tegen!” Of “wat is dit heftig”. Maar zoiets brengt mij uiteindelijk dichter bij mijzelf. Want elke overwinning of iets wat je moet doorstaan, is iets wat je met jezelf doormaakt. De samenwerking met je zelf groeit.

Dit alles schrijf ik natuurlijk niet zomaar, dit heb ik allemaal mogen leren en ervaren. En nog steeds leer ik. Want ik geloof dat je je hele leven nieuwe situaties tegenkomt, fouten maakt en daarvan mag leren. Ook geloof ik dat alles begint bij jezelf, daar heb je invloed op. Iets van: “een goed begin, begint bij jezelf” idee.

Wanneer mensen horen over mijn aanstaande reis naar Zuid Amerika, vragen zij meestal wat de achterliggende reden is om te gaan reizen. Ik zeg dan meestal, dat ik mijn reis zie als “de kers op mijn taart”. Dan vertel ik mijn verhaal… Ik heb in het verleden veel last gehad van angsten. Met de kennis waar deze vandaan komen, heb ik deze angsten de afgelopen jaren mogen overwinnen, ervaren, helen, loslaten… Van de gekste angsten en behoefte aan controle, naar in alleen met de auto rondtrekken in Frankrijk en nog vele andere ervaringen. Ik kreeg steeds een betere band met mijzelf, ik leerde mezelf kennen en op mijzelf vertrouwen. Na deze ervaringen tot begin 2012, sprak ik met mijn waardevolle vriendinnetje Ilona. Ik zei tegen haar, dat ik bijna al mijn angsten heb mogen overwinnen. Zij vroeg mij welke angsten ik dan nog had. Ik gaf aan, dat dit eigenlijk alleen nog een grote vliegangst was. Toen zei zij: “dan gaan we op vliegvakantie!” En dat hebben we gedaan. Hoe super! Dankbaar en zo fijn… Sindsdien kan ik zoveel loslaten en ben ik relaxed. En dan nu alweer 4 vliegreizen verder. Met over 3 weken mijn reis door Amerika: “de kers op mijn taart”!

Bij twijfels of zomaar met nieuwe inzichten waren daar vaak mijn liefste mensen. Ik ben dol op ze! Iedereen op zijn of haar eigen(aardige) manier, ik voel mij dan ook zo rijk en trots. Ik heb zoveel mooie mensen mogen ontmoeten tijdens mijn proces en zoveel gave en mooie dingen mogen doen en leren. Ook mijn oma is daar een groot onderdeel van net als mijn beste vriendinnetjes. Ik ben er van overtuigd, dat je mensen in je leven ontmoet om van te mogen leren, mensen die je inspireren, motiveren, confronteren, blij maken, verdrietig maken, mee op weg te helpen, tegen houden, terug werpen, maar allemaal met iets om van te leren. Als je daar maar voor open staat. Jij kiest welke mensen jij in je leven wilt, welke mensen jij wilt leren kennen en wat je met deze ervaringen doet. “Every person you met, knows something you don’t know” , een citaat van Bill Nye.

Door mensen word ik omschreven als enthousiast, impulsief en ook ietwat naïef. Mijn vriendinnetje Trudy, noemt mij zelfs bewust naïef en mijn mooierd

Yvonne noemt mij, gek impulsief. Ik kan dat best zijn en heel spontaan en intens in iets op gaan. Met eigenlijk alles wat ik doe. Mentaal en lichamelijk daag ik mijzelf uit en ik kijk liever naar mogelijkheden en opties in plaats van onmogelijkheden. Ik ga dan ook graag uit van het beste in de mens. Ik groet en glimlach zoveel mogelijk naar ieder mens. Ongeacht wie en ongeacht wat die persoon met mijn glimlach, groet of compliment doet. Wat zijn mensen die oprecht glimlachen trouwens mooi! Dat maakt ieder mens mooi.

Ik geloof dan ook ,dat er in ieder mens een kracht zit, iets moois, talenten, iets unieks! Maar wat doen we onszelf vaak te kort, dat vind ik best verdrietig. Soms zie ik iemand en denk ik, wauw, wat zit er veel in jou, maar wat komt dat er moeilijk uit. Wat onderschat jij jezelf of wat doe jij jezelf te kort. Het moeten, de ander eerst, grenzen verleggen, dit eerst, dat eerst en dan pas mag ik… of: ja maar, wat vind de ander?! Als iemand zegt “wat ben jij dom”, dan is dat zijn of haar interpretatie, iedereen is anders, iedereen heeft zijn of haar eigen normen en waarden, ieder persoon is uniek. Als jij dus wilt leven naar de mening van anderen, is dit een uitzichtloze en onhaalbare situatie. Hoe zwaar zal het zijn als jij je alles aantrekt, wat anderen over jou zeggen of zullen denken. Als jij van jezelf maar weet hoe blij en trots je op jezelf bent, toch? En als jij jezelf maar niet veroordeelt. Elk mens is tenslotte eigen. Gelukkig maar, dat maakt de wereld ook zo divers en mooi.

Dan kom ik meteen even met een cliché want, sta jijzelf niet op de eerste plek? Ik wil niet voor mensen bepalen, wat geluk of succes is. Ieder persoon beleeft dit op zijn of haar eigen manier. Iedereen gaat door het leven met zijn of haar overwinningen, keuzes en ervaringen. Wat ik mensen wel oprecht gun is dat ze met trots en liefde voor zichzelf kunnen leven. Dat ieder persoon eerst goed voor zich zelf zorgt. Dan kom ik nog maar met een cliché op de proppen “zorg goed voor jezelf, dan pas kun je goed voor een ander zorgen!” Ik geloof dat goed voor jezelf zorgen heel belangrijk is, want dan laat je aan jezelf zien dat je je zelf belangrijk vind (volg je het nog?). Zoals door te sporten, bewegen!

Uit je hoofd, in je lichaam. Lekker hardlopen, fietsen of dansen. Van sporten en bewegen krijg je meer energie, leer je je lichaam kennen en het houdt je gezond. En alleen al de leuke en interessante mensen die ik heb mogen ontmoeten in de sportschool, tijdens teamsport of tijdens buitenactiviteiten, dat is alleen al de moeite waard. Super! En wanneer je zin hebt in gek of creatief doen, doe dat! Ik geloof in een balans met gezond eten, sporten en voldoende slaap en dit samen met lekker lol, genieten, drankje, lekker dom praten of diepgaande gesprekken, lekker eten… alles waar jij maar blij van wordt, vooral wat goed is voor jou! “Doe je ding, dat maakt je leuk!” Hoe tof is het….. met jezelf!

(José Wilschut is 27 jaar en is net vanuit Groningen naar Zuidhorn verhuisd. Na een deeltijdopleiding maatschappelijk werk, is ze sinds 2011 in dienst bij de MJD in Groningen.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69