Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Patrick Honderd vist zelden achter het net

Patrick, hoe lang ben je al een fanatiek visser?

Vanaf mijn 7e jaar. Ik viste toen in het Boterdiep hier in Westerwijtwerd en werd steeds enthousiaster. Op mijn 10e begon ik mee te doen aan open wedstrijden in grotere wateren. Sinds drie jaar doe ik mee aan de Topcompetitie en vis ik door heel Nederland. Voor deze topcompetitie moet je je aanmelden en wanneer je geaccepteerd word, krijg je een licentie. Ik zit nu in de categorie U23 (onder 23) samen met nog ongeveer 18 leden.

Zaterdag komt het er op aan want dan vissen we onze laatste wedstrijd in Hellevoetsluis. Ik sta op dit moment 7e en bij een goed resultaat eindig ik bij de eerste 10. Daarmee kwalificeer ik mij dan voor de nationale selectie. Vanuit deze selectie kun je uitgenodigd worden voor meerlandenwedstrijden, interlands en zelfs het EK en WK. Waar je precies voor uitgenodigd wordt, heeft ook te maken met ervaring en bepaalde competenties per wedstrijd. Om ervaring op te doen ga je vaak eerst mee met meerlandenwedstrijden en interlands. Wanneer je daar goed presteert dan kom je op den duur ook in aanmerking voor het echt grote werk.

Ik heb er in elk geval zin, maar spannend is het natuurlijk wel. Aan de voorbereiding kan het niet liggen want samen met mijn kameraad Arjan uit Overschild (die 4e staat in de Topcompetitie) hebben we de viswateren in Hellevoetsluis al verkend afgelopen weekend. Dan weet je wat je ongeveer te wachten staat en daar kun je dan een beetje op in spelen. Ik ben nu druk bezig om het materiaal en het aas enz. allemaal tip top te krijgen.

Wat is er zo mooi en bijzonder aan het vissen? Als de wedstrijd begint dan gaat er bij mij een knop om. Dan ben ik echt gefocust op een goed resultaat. De vangst kan enorm variëren, van 10 tot bijna 200 stuks in 4 uur tijd. Arjan heeft onlangs tijdens een wedstrijd in Luxemburg waarbij op grondels, dit zijn kleine visjes die daar een ware plaag vormen, gevist werd zelfs meer dan 600 visjes gevangen. Of ik een favoriete vis heb om te vangen? Tijdens de zomer vind ik het een uitdaging om een mooie brasem te vangen, ’s winters gaat het mij meer om de aantallen.

Inmiddels vis je dus op een hoog niveau?

Klopt, het is dit jaar echt mijn doel om in de top 10 te eindigen en om internationaal te mogen vissen. Het WK is natuurlijk de ultieme uitdaging voor de komende jaren, dat is het hoogst haalbare. Wel heeft de visbond zich bij mijn weten aangesloten bij het NOC maar dit is volgens mij meer voor subsidies e.d.. Ik zie vissen nog geen Olympische sport worden.

Wat is jouw geheim?

Ik heb niet specifiek iets. Wanneer je zit te vissen dan moet het goede gevoel komen. Wanneer je van te voren maar alles goed voor elkaar hebt, aas, materiaal enz., dan komt de rest vanzelf. Ik denk dat een goede klassering voor 50% afhankelijk is van het materiaal en voor 50% van de visser zelf.

Pa gaat vaak mee naar de wedstrijden?

Toen ik begon met vissen, kwam mijn vader wel eens kijken. Op een gegeven moment besloot hij om ook eens een hengeltje uit te gooien. Na een grote vangst werd hij ook enthousiast en ging daarna vaak mee naar wedstrijden om daar vervolgens aan mee te doen. Hij vist ook in de topcompetitie, maar dan in de B-klasse. Dat was voor mij in het begin ideaal want ik had zelf nog geen rijbewijs. Nu wel gelukkig.

Tegenwoordig vist pa dus vaak zelf mee. Wanneer het alleen om een juniorenwedstrijd gaat dan is hij ‘bankrunner’. Hij houdt mij op de hoogte van de vangsten van andere vissers waardoor ik eventueel mijn tactiek kan aanpassen. Eigenlijk een stel extra ogen dus. Dit kwam mij goed van pas bij de fedaratiekampioenschappen Noord Nederland. Ik besloot aanvankelijk op kleine visjes te gaan vissen maar liet mijn vader op pad gaan om te kijken of er veel grote vis gevangen werd. Deze tactiek pakte goed uit want uiteindelijk wist ik deze wedstrijd te winnen.

Pa is ook best wel een goede visser. Wel een wat grovere visser dan dat ik ben, hij gebruikt meestal ook een groter haakje. Ik vis wat fijner en wat scherper. Onderling gaan we af en toe wel de concurrentie aan. Alles wat ik leer, vertel ik hem ook. Inmiddels heeft hij een aardige kennis vergaard, haha…

Wat neem je zoal mee naar wedstrijden?

Een auto stampvol met spullen. Voor aankomend weekend moet je uiteraard denken aan mijn vaste wedstrijdhengel inclusief 6 uitwisselbare topstukken die ik regelmatig tegen elkaar uitwissel in de wedstrijd, een reservehengel, mijn zitkist, uiteraard ruim voldoende aas waarmee ik op verschillende omstandigheden kan inspelen, voer, emmers, bakken en tassen voor dobbers, (leef)netten enz. enz.. Als pa en ik met zijn 2-en gaan vissen dan gaat de skibox mee om alle spullen maar kwijt te kunnen.

Wat is het hoogte- en dieptepunt uit je viscarrière?

Dit jaar komt het er eigenlijk helemaal uit, het is wat dat betreft een pracht jaar. Zoals eerder vermeld ben ik federatiekampioen geworden van Noord Nederland bij de junioren van 18-23 jaar. En dat in het eerste jaar dat ik meedeed. Daarnaast ben ik 3e geworden tijdens de Noord-Oost Kampioenschappen, een viswedstrijd waar in mijn categorie 150 vissers meededen. Ook heb ik dit jaar de eerste dagoverwinning in de topcategorie gehaald, ook iets waar ik trots op ben.

Dit jaar klopt alles dus, inclusief de details. Een groot voordeel is dat ik nu gesponsord word door Sensas, een Frans hengelsportbedrijf. Voor mij ook een hoogtepunt. Ik zit in het Sensas team Martini. Dit drukt de kosten behoorlijk, daarbij doe ik hier veel ervaring op en het is een gezellige club.

Dieptepunten zijn beslissingen die ik tijdens wedstrijden neem en die verkeerd uitpakken waardoor je achteraf weet dat er meer ingezeten had.

Heb je nog leuke visanekdotes?

Vorig jaar was ik met Arjan aan het vissen in het haventje van Stedum toen we door de politie gecontroleerd werden op onze papieren. Dit overkomt ons wel vaker dus deze waren uiteraard in orde. Toch kregen we een bekeuring wegens verboden wapenbezit. We hadden namelijk een katapult bij ons om aas in het water te schieten. De katapult werd in beslag genomen maar hier bleef het gelukkig bij. Zowel Bureau Halt als de Officier van Justitie wisten niet goed wat ze er mee aan moesten. Tegenwoordig laat ik de katapult maar thuis want ik heb later voor mijn werk ongetwijfeld een verklaring van goed gedrag nodig, haha…

Laatst waren we aan het vissen op een locatie ergens in Nederland waar je wel/niet mag vissen. Om deze plek te bereiken moesten we of heel ver lopen of met de auto over het weiland rijden van een boer. We kozen voor de laatste optie. Helaas voor ons begon het toen keihard te regenen en had de desbetreffende boer net zijn gier uitgereden waardoor het net leek alsof we in een moeras beland waren. We kwamen dan ook vast te zitten. Gelukkig hebben een stel Duits sprekende Polen ons weer uit dit vers gegierd weiland getrokken…

Wat doe je in de wintermaanden, wat zijn je hobby’s?

Ook in de wintermaanden zijn er wedstrijden, tenzij er heel veel ijs ligt natuurlijk. Dus daar ben ik dan nog steeds druk mee. Verder ga ik af en toe met vrienden op stap en natuurlijk ook met mijn vriendin. Echt veel tijd blijft er niet over want ik ben eigenlijk altijd wel 1 dag in het weekend met het vissen bezig. Om ver te kunnen komen tijdens wedstrijden, zul je er ook de nodige tijd in moeten steken.

Zit je nog op school?

Ja, ik zit nu in het 2e jaar van de 4-jarige MBO opleiding verpleegkunde van het Alfa College. Ik denk dat ik daarna nog verder ga studeren om mijn HBO diploma verpleegkunde te halen. Dit zou ik in 2 jaar kunnen afronden als alles meezit.

Wat wil je worden?

Wat betreft mijn opleiding zit ik in het UMCG traject, waarbij ik opgeleid word om na mijn studie eventueel voor het UMCG te mogen werken. In mijn 4e jaar moet ik mij bijna zelfstandig kunnen redden als verpleegkundige in het UMCG. Ik denk dat ik uiteindelijk ook wel in de verpleging of in de verzorging terechtkom.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Hoewel ik geen alcoholist ben, ga ik in dit geval voor een ijskoud biertje als ik toch wat moet noemen.

Waar staat Patrick Honderd over 10 jaar?

Ik denk dat ik dan een baan in de verpleging of in de verzorging heb want in de visserij valt geen cent te verdienen. Mocht het qua tijd en financiën uitkomen dan wil ik toch heel graag op een hoog niveau blijven vissen. Maar het is toch wel een dure sport. De hengel waar ik nu wedstrijden mee vis, kost in de winkel al snel €4.000,-. Als ik de kosten van alle materialen meereken dan ga ik dit weekend wel met €10.000,- aan spullen op stap. Het materiaal is dan al snel duurder dan de auto zelf. Ik ben dan ook maar wat blij dat ik gesponsord word.

Wil je verder nog iets kwijt?

Als we echt diep op de vismaterie in moeten gaan dan zijn we nog uren bezig. De visstand in het Noorden is goed te noemen, wateren als het Boterdiep en het Damsterdiep zijn goed bevolkt. Ik vind het jammer dat we in deze omgeving geen grote wedstrijden kunnen organiseren, daar hebben we de wateren niet voor waar de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. Je moet met 180 man kunnen vissen met een onderlinge afstand van minimaal 15 meter. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld wedstrijden waar 2.000 mensen aan meedoen. Ook vind ik het soms jammer dat mensen een verkeerd beeld hebben over de vissport of denken dat je het allemaal aan komt waaien. Dat is zeker niet het geval!

(Patrick, veel succes gewenst aankomend weekend in Hellevoetsluis. Ik hoop dat je je, samen met Arjan, kunt kwalificeren voor de nationale selectie. Misschien kun je volgende week nog even via Facebook een kleine update geven over hoe de wedstrijd is verlopen!)

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69