Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Lyanca Holtman, nummer 2 van de wereld!

Lyanca, kun je het al bevatten dat je de nummer 2 van de wereld bent?

Nu wel, maar het is inmiddels ook al weer bijna 2 weken geleden. Als het moment daar is en er zijn nog maar 7 teams over die Wereldkampioen kunnen worden dan wordt de spanning ondraaglijk. Je weet dat je in de prijzen gevallen bent maar welke prijs? Er werd afgeteld van plaats 7 naar 1. Het was gillen geblazen toen uiteindelijk bleek dat we als 2e waren geëindigd. Een beloning voor heel veel trainingsuren! Uiteraard waren we maar wat trots toen we op het podium stonden met de grote beker en luid toegejuicht werden……

Wat heb je precies in Schotland gedaan?

In Glasgow vond van vrijdag 22 t/m zondag 24 augustus de Wereldkampioenschappen hiphop/streetdance plaats. In onze leeftijdscategorie, 11 t/m 16 jaar, deden 20 teams mee. We vertrokken woensdagmorgen heel vroeg, met het vliegtuig van 07.00 uur vanaf Schiphol. Dat hield in dat we ’s nachts om 02.30 uur moesten vertrekken vanuit Groningen. Het was nog spannend of we het vliegtuig konden halen want er waren onderweg wat vertragingen en het inchecken met zo’n grote groep kostte de nodige tijd. Maar gelukkig waren we net op tijd.

In Glasgow hebben we eerst wat rondgelopen, onze trainer was daarbij ook onze reisgids. Om 14.30 uur konden we het hotel in. De eerste dagen leef je uiteraard helemaal naar de wedstrijden toe. We hebben heel veel getraind, de laatste week voor vertrek bijvoorbeeld alleen al 8 uur per dag. Eigenlijk zijn we al vanaf het begin van dit jaar bezig. Niet alleen met dansen maar ook met krachttraining, zo deden we bijvoorbeeld de laatste weken 450 push-ups op een dag!

Tijdens het NK werden we 3e waardoor we ons plaatsen voor het EK in Duitsland. Ook daar was een 3e plaats ons deel. We hadden onze oefening wat aangepast, de moeilijkheidsgraad verhoogd. Het oogde allemaal wat spectaculairder. Daardoor eindigden we daar hoger dan het team uit Nederland die ons tijdens het NK nog had verslagen en kwalificeerden we ons voor het WK.

Op vrijdag waren de voorronden. Onze oefening was zo goed dat we ons direct kwalificeerden voor de finale van zondag samen met nog 3 teams. De 16 overgebleven ploegen moesten zaterdag nogmaals strijden voor de laatste 6 finaleplaatsen. Onze oefening op zondag verliep geweldig. Je hebt maar 2 minuten de tijd om de jury te overtuigen, alles moet dus kloppen. En dit lukte dus uitstekend. Na de prijsuitreiking gingen alle remmen los, we stortten ons met zijn allen in de afterparty en lagen pas ’s nachts om 4 uur op bed. Een beloning voor de discipline die we de dagen er voor in acht hadden moeten nemen, haha…

Dinsdag 26 augustus waren we weer terug in Nederland. Eigenlijk moest ik woensdag direct naar een introductiekamp van school maar ik was ziek. En ik niet alleen, de helft van de groep waarmee we naar Schotland zijn geweest. Waarschijnlijk hebben we wat verkeerds gegeten…

Je bent niet alleen heengegaan?

Nee hoor, we waren met een groep van 23 personen waaronder 11 dansers. Daar we een vrij jonge groep zijn (gemiddeld 13, 14 jaar, allen afkomstig uit de omgeving van Groningen), waren er ook verscheidene ouders mee, waaronder mijn moeder. Zij heeft het ook heel leuk gevonden, maar ook heel zwaar. Ook de ouders voelden de adrenaline van de spanning bij de prijsuitreiking.

En natuurlijk kwamen er dansers in Glasgow vanuit de hele wereld. Alle beschikbare zalen waren afgeladen vol met mensen uit bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland enz. enz..Het evenement werd overigens georganiseerd door de United Dance Organisation die alle dansers in 4 a 5 leeftijdsgroepen hadden ingedeeld. Er werd zowel solo als in groepsverband gedanst. Gelukkig hebben we ook nog wat van de stad kunnen zien en uiteraard was er ook tijd om te shoppen!

Van te voren druk bezig geweest om sponsorgeld binnen te halen voor de overtocht?

We hebben van te voren van alles geprobeerd om maar zoveel mogelijk geld binnen te halen want met zoveel mensen naar Schotland reizen en daar enige dagen blijven is natuurlijk duur. Ieder heeft op zijn eigen manier geprobeerd om geld in te zamelen, bijvoorbeeld door de verkoop van paraplu’s, het inzamelen van lege flessen, het verkopen van cupcakes of het binnenhalen van sponsoren.

Zelf heb ik met een teamgenoot nog dansdemonstraties gegeven op de braderie in Middelstum en tijdens het WK voetbal in Vita Nova. Op deze manier hebben we ook weer geld binnengehaald om de overtocht te financieren. Iedereen die hier een steentje aan heeft bijgedragen nog hartelijk dank!

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben 12 jaar, woon aan de Burchtstraat in Middelstum en zit sinds kort op de Vestiging Stadslyceum van het Werkman College in Groningen. Ik doe daar de richting HAVO/VWO, de culturele kant inclusief veel dans natuurlijk. Zo op het eerste oog is het een leuke school waar een goede sfeer hangt.

Kun je iets meer over Prototype vertellen?

Prototype is het demonstratieteam van de Groningen Dance Center. Dit is een dansschool met heel veel passie. De leraren hebben allemaal op topniveau gedanst en weten dus waar ze het over hebben. Ik heb inmiddels al een aantal dansscholen gehad. Op het GDC zit ik nu een jaar en dat bevalt mij heel goed. Dit komt ook omdat ik in het demoteam mag dansen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten de meeste dansers audities doen. Zelf ben ik gevraagd om voor Prototype te dansen, ze vonden dat ik daarvoor genoeg talent had. Uiteraard ben ik daar best wel trots op.

Hoe lang dans je al en hoeveel tijd steek je er in?

Ik ben op mijn 4e met danslessen begonnen maar dat duurde niet lang. (Moeder Jessica breekt even in tijdens het gesprek: “Je vond er in het begin niets aan. Dit is niet dansen maar spelen, zo zei je een keer toen je weer eens balend thuiskwam!”) Op mijn 7e ben ik weer begonnen en ik zit nu dus ruim een jaar op de GDC. Daar dans ik nu 22 (!) uur in de week en ik krijg ook nog een half uur zangles. De vraag is hoelang dit te combineren valt met school……

Weet je al wat je later wilt worden?

Ik zou heel graag iets willen doen met dansen, zingen, acteren en theaters. In musicals spelen lijkt mij bijvoorbeeld geweldig om te doen. Misschien dat ik na deze opleiding de HBO dansacademie ga doen aan de Hanzehogeschool in Groningen, dat lijkt mij heel gaaf.

Heb je nog leuke anekdotes?

Eigenlijk zit ik nog steeds een beetje in een roes. Maar het was natuurlijk geweldig om met de hele groep uit je dak te gaan na zo’n resultaat. We waren door het dolle heen, op den duur hadden we het hartstikke druk met het voeren van kussengevechten, haha…

Ik had in Glasgow nog wel een stressmomentje. Voor onze uitvoering hadden we een zonnebril nodig dus ik ben van te voren met mijn moeder de stad ingegaan om deze aan te schaffen. Vlak voor de uitvoering kwam ik erachter dat ik mijn zonnebril verloren was. En dus moest ik onze dansleraar vragen of hij nog een bril voor mij had. Hij maakte het mij niet gemakkelijk en stelde mij allemaal vragen. Of ik wel goed gezocht had enz.. Schijnbaar had hij al rekening gehouden met zoiets want hij had zelf ook 14 exemplaren gekocht. Ik kon uiteindelijk dus best eentje van hem krijgen.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Eigenlijk niet, ik doe niets liever dan dansen. Maar tijdens schoolvakanties mag ik graag met vriendinnen logeren.

Volgens mij ben je van oorsprong geen Middelstumer?

Nee, maar dat komt omdat ik in een Groninger ziekenhuis ben geboren want ik heb ook nog bijna 2 jaar aan de Schoolstraat in Middelstum gewoond. Daarna zijn we naar Norg verhuisd. Dit was ook een leuk plaatsje met mooie bossen. Het ging goed op school en ik had leuke vriendinnen. Maar de straat en de mensen die er woonden, deugden niet helemaal.

Dat is hier in Middelstum gelukkig wel anders. Toen we terug kwamen bleek dat de hele Burchtstraat versierd was met spandoeken, slingers enz.. En iedereen had de vlag uit, hartstikke mooi man!

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Een door mijn moeder zelf gemaakte pizza, die zijn heel lekker! En voor workshops dansen natuurlijk!

Waar staat Lyanca Holtman over 10 jaar?

Ik hoop dat ik dan in musicals speel, het liefst bij Joop van den Ende op het podium. Dat is mijn grote droom!

Wil je verder nog iets kwijt?

Het WK in Glasgow was echt geweldig en heel gezellig. Iedereen was daar voor hetzelfde doel en had dezelfde passie. Buiten de wedstrijden om gingen we heel vriendschappelijk met andere teams om. Zo hebben we nog gebatteld met een Frans team en gefreestyled met een Schots team.

Moeder Jessica is ook heel trots. “Een juryrapport was er niet, daarvoor deden er teveel teams mee. Ik denk dat de discipline en de kracht die deze groep uitstraalt tot een zilveren medaille heeft geleid. Het dansen in combinatie met de muziek, het zag er echt heel strak uit. De afgelopen maanden is de groep dan ook naar een heel hoog niveau toegegroeid met een 2e plaats op het WK als resultaat. Dat is terecht, ze hebben er dan ook enorm veel voor gedaan!”

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69