Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een stoute column, ode aan de vrouw.

Ze loopt voor mij met de fiets aan de hand het strandweggetje op. Het is warm deze dag, warmer dan verwacht. Ze draagt een strakke spijkerbroek met daarboven een wit T-shirt die haar als gegoten zit. Leuke, modieuze, lichtgroene gympies complementeren het geheel. Zo op het eerste oog heeft ze een pracht figuurtje. Ze parkeert haar fiets tegen het hek aan en bukt voorover om haar fiets op slot te doen. Boven haar welgevormde billen is nog net haar roze kanten stringetje zichtbaar. Vanaf een meter of tien zie ik dit aandoenlijk tafereeltje stilzwijgend aan. Het is net alsof een onzichtbare hand mij naar haar toe trekt om vervolgens mijn handen van achteren om haar heen te slaan…

‘Buurman, wat doet u nou?!’ Deze beroemde zin uit de legendarische Flodderfilm schiet door mij heen wanneer ze zich abrupt omdraait. Het is net alsof haar mooie ogen dwars door mij heen boren. Een lief gezichtje, met blozende wangetjes inclusief enige lichte sproetjes, een zonnebril losjes in haar blonde haar dat opgestoken zit door een elastiekje. Ik schat haar op begin 20. Even ben ik bang dat ze mijn gedachten gelezen heeft, maar dat zou ze toch niet kunnen? Ze lacht aandoenlijk naar mij, even smelt ik terplekke weg. Dat verandert snel wanneer ze licht spottend aan mij vraagt: “meneer, heb ik iets van u aan?”

Ik moet acuut denken aan een conversatie aan onze stamtafel in de Middelstumer voetbalkantine. De discussie ging over de schoonheid van de vrouw en op welke leeftijd vrouwen nu op hun mooist zijn. Begin 20, wanneer ze nog strak in het vel zitten, of juist op latere leeftijd wanneer ze ietwat gezetter zijn? Rijper, ietwat voller door de geboorte van 1 of meerdere kinderen uit hun moederschoot. Doorleefder ook en gehard door het leven, maar nog steeds in het rijke bezit van de milde trekken van een vrouw.

Mijn ogen zijn weer gericht op de jonge vrouw op het strandweggetje. Ze heeft haar hele leven nog voor zich. Zou ze dromen over het leven na het afronden van haar school? Over haar toekomstige carrière? Of heeft ze plannen voor het maken van een wereldreis? Zou ze al een vriendje hebben of juist ’s nachts weg zwijmelen, dromend over haar prins op het witte paard? Ik weet zeker dat ze menig jongeman de kop helemaal gek weet te maken. Sierlijk bewegend op de dansvloer, het haar losjes over de schouders, haar ogen licht geaccentueerd door een dun laagje make-up…

Zou ik het gedurfd hebben, om mijn armen van achter om haar heen te slaan? Aan haar spottende vraag te merken zou ze hier zeker niet van gediend zijn. En wat zou ik er ook mee bereikt hebben? Ik draai mij om en sla mijn arm liefkozend om mijn partner heen. Ze kijkt me verbaasd aan, een beetje overrompeld door mijn plotselinge tederheid. Vijftien jaar ouder, iets gezetter maar wel in het bezit van veel meer levenservaring en gehard door het leven die zeker niet mild voor haar geweest is. Maar ook in het prachtige bezit van twee geweldige dochters die sprekend op haar lijken. Niet alleen qua uiterlijk, maar zeker wat betreft karakter. Een vrouw die de golven van het leven pareert en waar mogelijk te lijf gaat……

Het meisje draait zich om en schudt haar haar los. Nee, ik heb niets van haar aan. Dat hoeft ook niet. Ik geef Miranda een smok en neem haar mee naar het strand. Samen kijken we naar de golven en luisteren we in de duinen naar het ruisen van de zee. Gezamenlijk tevreden wegdommelend in een licht hazenslaapje. Onze jonge, onstuimige jaren hebben we inmiddels ver achter ons gelaten. Wat rest is de rust en tevredenheid van een gesetteld leven met elkaar en de kinderen.

Ik kijk nog even met licht ontzag naar de jonge vrouw die nu haar schoonheid etaleert op een groot badlaken. De witte bikini steekt prachtig af tegen haar gebruind lichaam. Ze is zich niet bewust van de begeerlijke blikken van de mannen om haar heen. Blikken die nog begeerlijker worden wanneer ze zich op haar buik omdraait en haar bikinistukje afdoet. Waar zou ze aan denken? Geen flauw idee. Maar ik hoop dat haar dromen uitkomen, live your dream! Ik ben benieuwd hoe ze er over 20 jaar uit zal zien. Nog steeds net zo strak of is ze dan inmiddels achterhaald door de wetten van de zwaartekracht en de naweeën van enige zwangerschappen? Doet niets, daar is vast veel voor teruggekomen. Ik kijk nog eens naast mij en glimlach tevreden. Iedere leeftijd heeft zo zijn eigen bekoringen…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69