Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Dorien Herder, er gaat niets boven (FC) Groningen!

Al sinds ik kan praten stel ik duizend en één vragen. En niet iedereen zit daar altijd op te wachten. Ik was drie jaar toen mijn ouders zelfs een heus vragenquotum instelden. Mijn zusje was net geboren en zij hadden wel iets anders aan hun hoofd dan vragen beantwoorden als ‘waarom staat dat paard in de wei?’, ‘waarom vindt ie dat dan leuk?’ en bij elke fietser die voor ons huis langskwam ‘wie is dat?’ en vervolgens ‘waarom kennen jullie die dan niet?’. Per dag mocht ik nog maar een paar vragen stellen. Toen ik eenmaal op de basisschool zat en het aantal vragen niet bepaald was afgenomen, zei een goede vriend van mijn vader: ‘volgens mij moet jij journalist worden. Dan kun je de hele dag door vragen stellen’. Zo begon het drieëntwintig jaar geleden en inmiddels werk ik als redacteur van het dagelijkse nieuwsprogramma Vandaag de Dag op Nederland 1. In Amsterdam.

Tijdens mijn studententijd ben ik gaan werken voor OOG Radio en Televisie. Elke week ging ik met een teddybeer langs bij geblesseerde sporters om ze een beetje op te vrolijken. Zo zocht ik Theo Lucius op in het ziekenhuis toen hij zijn been had gebroken, bracht ik een bezoekje aan Sepp de Roover toen hij een blauw oog had opgelopen en interviewde ik de veldbeheerder van FC Groningen toen het hele veld eruit moest (ook een soort van blessure). Dat was elke week weer ontzettend leuk om te doen, maar op den duur werd het ook tijd om het een stapje hogerop te proberen. Voor mijn studie heb ik drie maanden stage gelopen bij Vandaag de Dag en toen dat van beide kanten beviel, kreeg ik een contract aangeboden. En dat was het moment om mijn huis in Groningen op te zeggen en dus op zoek te gaan naar iets nieuws in Amsterdam.

Eigenlijk kon ik het niet beter treffen: mijn neef ging voor een half jaar op reis en dus kon ik in zijn huis aan de Prinsengracht, naast het Anne Frankhuis en middenin het centrum. In een paar maanden tijd fietste ik door een heleboel wijken, bezocht ik allerlei musea en kroegen om zo de stad zo goed mogelijk te leren kennen. En ik ben echt van Amsterdam gaan houden, ik vind het heel leuk om langs de grachten te fietsen en de stad bruist altijd.

Maar de uitdrukking ‘er gaat niets boven Groningen’ is natuurlijk niet voor niets bedacht en ik vind het heerlijk om af en toe weer terug te komen in het hoge noorden. Door een lange zomerstop bij de meeste actualiteitenprogramma’s bij de publieke omroep, hebben we drie maanden geen uitzending van Vandaag de Dag. Omdat ik uit mijn tijdelijke huisje in Amsterdam moest en mijn vriend hier in Groningen woont, besloot ik om de zomer in Groningen door te brengen. En dan zie je de verschillen tussen Groningen en Amsterdam weer extra goed. De mentaliteit in de hoofdstad is niet te vergelijken met de Groningse nuchterheid en waar hier niemand gek opkijkt als je iemand gedag zegt die je helemaal niet kent, is dat in Amsterdam nogal ongebruikelijk. En waar je in Groningen na een half uur fietsen van de ene rand van de stad helemaal aan de andere kant bent, zijn de afstanden in Amsterdam behoorlijk groter. Zo was het van mijn huis in zuid bijvoorbeeld tien kilometer fietsen naar mijn werk in west. Maar wat ik dan weer heel leuk vind aan Amsterdam is dat er op elke dag van de week wel iets te doen is. Vooral in het begin moest ik heel erg wennen aan het getoeter en gevloek als je niet gelijk in actie kwam als een stoplicht op groen sprong. Maar die directheid kan ik juist ook wel weer heel erg waarderen. Het is bijvoorbeeld geen uitzondering dat je in Amsterdam door volkomen onbekenden wordt aangesproken met ‘lieverd’ of ‘schatje’, inclusief Amsterdams accent.

Gelukkig hoef ik niet te kiezen tussen Amsterdam en Groningen. En zo ver liggen de steden gelukkig ook weer niet bij elkaar vandaan. Maar wat betreft voetbal heb ik wel een overduidelijke voorkeur: als FC Groningen tegen Ajax speelt ben ik zonder twijfel voor de Trots van het Noorden. Dat zal nooit – maar dan ook echt nooit – veranderen!

(Dorien Herder komt oorspronkelijk uit Westeremden en voetbalde een tijdje bij de VV Middelstum. Nu woont ze in Amsterdam waar ze werkt als redacteur van het dagelijks nieuwsprogramma Vandaag de Dag op Nederland.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69