Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Zomertijd in Middelstum, van stemmig oranje naar donker rouwzwart

Juli 2013 was een feestelijke maand in Middelstum. Ons dorpje was volop in de weer tijdens de strijd om de felbegeerde titel Het Leukste Dorp Van Groningen. Gezelligheid alom en in korte tijd slaagden vele vrijwilligers er cum laude in om Middelstum op een positieve manier op de kaart te zetten. Daarbij lichtstad Parijs in de schaduw plaatsend.

Juli 2014 begon ook feestelijk. Dankzij een geniale keeperswissel van Louis van Gaal wist het Nederlands elftal Costa Rica te verslaan en door te dringen tot de halve finales van het WK voetbal. Zalencentrum Vita Nova ontplofte, en menigeen keek vol ongeloof toe wat de ‘malle fratsen’ van onze bondscoach wel niet te weeg brachten. Verder op in Middelstum klonk ook in menig huiskamercafé gebrul dat tot in de wijde omtrek te horen was. Onze verslaggever ter plaatse, Henk van Heuveln, maakte een prachtige sfeerimpressie van deze historische momenten vanuit Brazilië.

Helaas was de wereldtitel net een brug te ver maar de bronzen plak vervulde ook menig Middelstumer met de nodige trots. Bijna was het onze Beemer vriend Robben gelukt om samen met zijn ploeggenoten geschiedenis te schrijven. Middelstum was even één in oranje maar moest een week later het feesttenue inruilen voor een donker zwart pak, samen met de rest van Nederland.

Want wat waren we verbijsterd toen bijna 200 Nederlanders de dood vonden toen de MH17 boven de Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Niet te bevatten eigenlijk, dat zoiets kan. Medelanders die vol goede moed en met de nodige vakantievoorpret in het vliegtuig stappen om vervolgens per kist weer terug te keren. Woensdag 23 juli was een dag van nationale rouw. Vanaf mijn vakantieadres in Tsjechië zag ik een foto langskomen dat ook in het Middelstumer zwembad om 16.00 uur iedereen rond het zwembad gebroederlijk bij elkaar stond om 1 minuut stilte in acht te nemen….. Dan kun je je beter een week lang druk maken om het feit dat de grijze container niet geleegd wordt. Dat plaatst een en ander weer in perspectief.

Toch maar weer even de tijd nemen voor wat vrolijker berichten. Ondanks de komkommer- en vakantietijd van de redactieleden en het alleen plaatsen van ingezonden stukken op Middelstum-info was er toch weer opvallend veel Middelstum promotiemateriaal te lezen. Zo maakte fanfareorkest Concordia indruk in Duitsland waar ze met een prachtige score een mooie gouden medaille inclusief onderscheiding wisten te behalen op de vermaarde Rasteder Musiktage. Als klap op de bekende vuurpijl mocht dirigent Siemen Hoekstra de felbegeerde dirigentenprijs in ontvangst nemen. Holland promotie bij wereldkampioen Duitsland derhalve. Voor de gemeente Loppersum aanleiding om het orkest van een lekkere taart te voorzien.

Taart zal er aan het einde van de rit (niet verkeerd opvatten aub) ook ongetwijfeld zijn voor de vrijwilligers die ons kerkhof weer spik en span maken. Zelfs de ultieme uitdaging, het grafmonument dat scheef gezakt was en waarvan het hoofdeinde vrijwel geheel met het maaiveld gelijk lag, werd weer hernieuwd leven ingeblazen en ligt er weer op en top bij. Het is bijna een feest om op dit terrein rond te mogen lopen…

Een aantal Westerwijtwerders (halve Middelstumers noem ik ze altijd) wilde gezamenlijk werken aan een duurzame leefomgeving en heeft het projectplan “Westerwijtwerd-er-bij” opgezet, de eerste stap naar een bloemrijk dorp inclusief vele bijen. Met dit plan heeft het dorp een paar weken terug de tweede prijs van de Duurzame Dorpen Verkiezing 2014 gewonnen! Net geen hoofdprijs dus. Dit genoegen smaakten onze vissers Willem Slagter (winnaar Dio-Marja bokaal) en onze nog steeds meest succesvolle Klouker Erik Huitsing, die de stekwedstrijd rayon Hunsingo winnend afsloot, wel.

En alsof Middelstum nog niet mooi genoeg is zijn we volgend jaar in de zomertijd nog een attractie rijker. Dan moet het nieuwe hoogholtje over het Boterdiep klaar zijn. Hiermee worden de toeristische trekpleisters Borg Ewsum en Molen De Hoop met elkaar verbonden. De keuze wel of niet op vakantie gaan, wordt ons hiermee nog lastiger gemaakt. En dat is toch al een beetje het geval dankzij de desastreuze vliegramp in de Oekraïne. Menig Middelstumer zal nog opgeluchter zijn wanneer na de vakantie de Hippolytuskerktoren weer in de verte opdoemt. De zomer van 2014 leerde ons dat dit helaas geen vanzelfsprekendheid is….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69