Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Sieme Gerrijts, Passie voor muziek

Afgelopen week zond Q-Music de Foute uur top 500 uit. Dat is misschien wel, na de Top 2000, de leukste lijst op de Nederlandse radio. Veel muziek ken ik nog van vroeger. Ik ben altijd bezig geweest met muziek en met deze hitlijst kwamen er veel herinneringen naar boven…

In den beginne

Precies 22 jaar geleden begon het allemaal voor mij. Ik zat in groep 8 van de Wicher Zitsema school en traditiegetrouw deed groep 8 een eindejaarsmusical. Na de musical was er een disco met klasgenoten, leraren en ouders. Ik draaide wat Top 40 hits en toen begon het balletje te rollen… Van m’n eerste spaargeld kocht ik een cassettebandje van Michael Jackson – Bad. De cd was toen nog niet eens op de markt!

Op de middelbare school in Bedum kwam ik met een andere muziekliefhebber in contact. De cd was inmiddels uitgevonden en wij kochten onze eerste cd bij Objectief in Shoppyland: 2 Unlimited. Elke zaterdag ging ik naar de stad en kocht ik de nieuwste singles.

De hits van toen

Natuurlijk bezocht ik toen ook de plaatselijke discotheek, The Rising Sun. Daar zag ik mijn eerste Top 40 acts als Twenty 4 Seven (met presentatrice Nance) en de 2 Brothers on the 4th Floor. Op dertienjarige leeftijd zag ik 2 Unlimited in de Kruisweg te Marum. Werelds was het.

Eurohouse was hot. Men neme een duo, het liefst bestaande uit een rapper en een mooie zangeres. Dan nog een beat eronder en je had een hit. Na 2 Unlimited waren de Vengaboys wel het exportpoduct van Nederland. Ze scoorden hit na hit.

Radioactief

Ondertussen kreeg ik er een passie bij: radio. Elke week nam ik de Top 40 op op een cassettebandje. Monteren en luisteren. Gijs Staverman, Jeroen van Inkel, Ruud de Wild en radiokoning Wessel van Diepen waren de DJ’s van dat moment. Ik vond radio fantastisch en wilde me ook met dit medium gaan bezighouden.

Via een stage kwam ik in 1996 terecht bij OOG Radio, de stadszender van Groningen. Grote zenders als Sky Radio en 538 waren toen alleen nog maar via de kabel te beluisteren. OOG was te ontvangen via ether en kabel. Dus had OOG een groot luisterbereik.

Toen begon eigenlijk pas het echte grote en leuke werk. Eerst verzorgde ik de productie van radioprogramma’s en later ging ik ook zelf presenteren. We bedachten leuke acties en nodigden bekende artiesten uit in de studio. Acts als Romeo en Close II You waren vaste gasten. Uiteindelijk heb ik twaalf jaar lang met heel veel plezier elke zaterdag een radioprogramma gemaakt. Zo af en toe val ik nog in. Radio maken blijft leuk!

Van concert naar concert

Regelmatig ging ik met collega’s naar showcases en concerten in de Randstad. Prachtig. We zagen allemaal artiesten die nu in de foute lijst staan van Q Music. Inmiddels heb ik bijna elke artiest op deze wereld weleens gezien: van Metallica tot Tiesto. En van Jan Smit tot The Rolling Stones. De bedoeling was om in september 2009 naar Londen af te reizen om Michael Jackson te zien. Helaas, de ‘King of pop’ overleed vlak daarvoor.

Zelf op het podium

Het echte artiestenwereldje mocht ik in 2001 zelf een klein beetje beproeven. Bij wijze van grap zetten Arjen Lubach en Janine Abbring in een paar uur een parodie op ‘Stan’ van rapper Eminem in elkaar. Dat nummer gaat over een fan die geobsededeerd is door Eminems alter-ego Slim Shady. Omdat zijn idool z’n post en telefoontjes niet beantwoordt, rijdt de fan samen met zijn zwangere vriendin een rivier in.

In de parodie was Syb van De Kast het lijdend voorwerp. Zijn fan Jelle fietst het Tjeukemeer in, met in zijn rugzak de piepende, zwangere cavia Sybje. Arjen en Janine scoorden met ‘Jelle’ een nummer twee hit in de Top 40. Vanaf het begin was ik betrokken bij de uit de hand gelopen grap. Uiteraard werd de single als eerste gedraaid bij OOG Radio. Een week later reden we met z’n drieën naar Hilversum om daar een contract te tekenen. We gingen van de ene grote platenmaatschappij naar de andere. Iedereen wilde Arjen en Janine hebben. Aan het einde van de dag tekenden ze een contract en toen barstte het los. We hebben toen nog snel een videoclip opgenomen, onder andere op de begraafplaats van Haren.

Aan het begin van dit project kwam ik met een idee. Zouden er discotheken worden aangedaan, dan zou ik meegaan in een caviapak. Zo geschiedde, want er was veel vraag naar optredens. Meerdere discotheken werden aangedaan en ik verscheen tot twee keer toe in caviapak op de bühne…

(Klik op de link om deze grote hit nog eens te beluisteren) Jelle 

Plaatjes draaien

Naast het radiomaken draaide ik toen plaatjes in Discotheek Moonlight. Eind 2005 sloot dit stuk historie helaas haar deuren. Vervolgens draaide ik in discotheek Fame, nu het ‘Robbencafé’, te Bedum. In beide discotheken kwamen met regelmaat artiesten optreden. Dan organiseerde ik een heuse Sieme.nl Party. Met gasten als GTST-actrice Aukje van Ginneken en de Party Animals. Laatstgenoemde staat maar liefst vier keer in de genoemde foute lijst van Q-Music.

Conclusie

Het is wel duidelijk: ik ben bijna mijn hele leven met muziek in de weer geweest. Daarom vind ik het zo leuk al die nummers van toen weer terug te horen. Afgelopen week heb ik met heel vele plezier naar de Top 500 van het Foute Uur geluisterd. En ik was niet de enige. Heel veel mensen genoten van de lijst. Bij elk nummer heb je wel een herinnering. ‘Jelle’ kwam overigens niet in de lijst voor. Niet fout genoeg, denk ik…

De laatste jaren worden er veel foute feesten georganiseerd. Overal is dat een succes. Ik vind het mooi om te zien dat nog steeds zoveel mensen genieten van de muziek uit mijn jeugd, ondanks dat die liedjes het label ‘fout’ meekrijgen. Misschien is het een idee voor Sunsation volgend jaar? Een foute avond? Lijkt me te gek!Tot die tijd struin ik weer wat concerten en festivals af.

 

Naast DJ stond Sieme Gerrijts vroeger bekend om zijn website Sieme.nl. Menig inwoner uit Middelstum en omstreken keek op de zondag even of hij of zij vereeuwigd was op één van de vele foto’s die Sieme genomen had in Discotheek Moonlight…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL 108306987B01