Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Petra Jacobs-Halsema geniet van de gezonde Oostenrijkse lucht

Hoe bevalt het leven jullie in Oostenrijk?

We genieten dagelijks van het prachtige uitzicht (niet iedereen ziet bij het vallen van de avond meerdere reeën in zijn voortuin) en het Tiroolse leven hier.

Wat was de aanleiding om naar Oostenrijk te verhuizen?

Bier, schnaps en après-ski (grapje!). De aanleiding om naar Oostenrijk te verhuizen was de gezondheid van onze jongste dochter Lisanne. In Nederland had ze heel veel last van astma. In Oostenrijk heeft ze er na genoeg geen last van en het gaat erg goed met haar.

Jullie oudste dochter heeft ook een bijzondere ziekte?

Klopt, dochter Daisy heeft na jarenlange onderzoeken in het ziekenhuis te horen gekregen dat ze Hypophosphatasie heeft. Dit is een zeldzame, erfelijke, en tot nu toe ongeneeslijke aandoening wat zich vooral in het skelet manifesteert. Het wordt vaak geassocieerd met andere ziekten zoals rachitis of osteoporose (botontkalking) met daarbij de marfanoide vorm van de Ehlers-Danlos Syndroom. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de bindweefsels ongewoon rekbaar en meegevend zijn. Dit was voor ons een zware dobber. Op 3 juli wordt ze voor de 2e x geopereerd aan haar heup. Zelf is ze positief ingesteld, gelukkig.

Zelf helaas ook in de lappenmand beland?

Helaas wel inderdaad. Ik ben in 2013 in de lappenmand terecht gekomen met een hersenbloeding. Deze kreeg ik tijdens een werkbespreking. Gelukkig was er bij de bespreking ook een huisarts aanwezig. Daardoor is er snel opgetreden en heb ik er gelukkig niets aan over gehouden. In 2014 ben ik met spoed aan een nekhernia geopereerd. Nu gaat het gelukkig weer goed met mij. Per 1 juli mag ik weer aan het werk!

Toch, ondanks alle hindernissen in het leven, positief gestemd?

Jazeker, we blijven positief en we moeten ook wel ondanks alle gezondheidsklachten van ons. We zitten hier nu ruim 6 jaar en het is zwaar geweest maar zoals mijn man Hans zelf zegt “kijk van tijd tot tijd eens achterom en zie wat we al wel bereikt hebben!”. Mijn man heeft voor Daisy een fysio-ruimte gebouwd, waar ze haar dagelijkse oefeningen doet. Gekscherend hebben we deze ruimte tot onze privékliniek benoemd, daar Hans momenteel ook met knieklachten thuiszit. Je wordt wel creatief door al je beperkingen, dat moet ik wel zeggen. Maar we zijn een goed team samen!

Wat maakt Oostenrijk zo mooi en bijzonder?

Wat Oostenrijk mooi en bijzonder maakt …ja waar zal ik beginnen? Er zijn zoveel mooie dingen te benoemen….. Ten eerste de natuur en de bergen, je beleeft hier nog echt de 4 jaargetijden die stuk voor stuk erg mooi zijn. De mensen leven hier dichter bij de natuur en weten natuurproducten en kruiden die hier groeien nog op waarde te schatten.

De winter is wat intensiever omdat die hier langer duurt. Het is best pittig om, wanneer je vroege dienst hebt, voor die tijd alle sneeuw weg te frezen. Maar goed, dat weet je als je hier in Oostenrijk woont en leeft. Verder is de Oostenrijkse cultuur zeer interessant en zijn de Oostenrijkers zelf heel zorgzaam. We wonen in een kaasdorp waar veelal boeren wonen. De onderlinge band van de dorpsgenoten is hecht. Maar we zijn erg goed opgenomen in het dorp. Mede door ons werk, denk ik. Mensen zien je dan niet alleen als “Ürlauber”

Allebei ook een drukke baan?

Ja, ik werk zelf bij de sociaal- en gezondheidssprengel Kössen (thuiszorg) en kom dus bij de mensen aan huis om verpleegtechnische zorg aan ze te geven. Erg dankbaar werk! Hans daarentegen heeft een afwisselender arbeidsverleden. Hij heeft gewerkt in de gastronomie (horeca) en in een supermarkt. Momenteel werkt hij in een fabriek die piepschuim isolatiemateriaal maakt en verricht daarnaast nog dakdekkerwerkzaamheden. Hij zoekt het dus wat hogerop, haha. Verder doet hij diverse privé bouwklussen en hij zit sinds kort ook in de verkoop van staalbouwhallen om de medische kosten te drukken.

Heb je nog leuke (Oostenrijkse) anekdotes?

Ik vind het altijd grappig wanneer mensen tegen Hans zeggen: “Ik ken jou ergens van, waar heb ik jou hier eerder gezien”. Dan begint Hans altijd te lachen en zegt, hoewel hier nog maar kort wonend, “Tja dat kan natuurlijk!” Als Nederlanders zijnde, kunnen we constateren dat er veel woorden zijn die overeenkomen in de Duitse taal. Toch hebben we regelmatig te doen met woordversprekingen. Dat leidt af en toe tot wederzijds rare uitdrukkingen waar we nadien hartelijk om kunnen lachen.

Nog tijd voor hobby’s?

Wanneer we tijd hebben gaan we graag even weg. Hetzij naar de Walchsee die 10 km van ons vandaag ligt of naar een van de vele feesten die hier georganiseerd worden: Käsefest, Kaiserwinklfest, Maibaumfest, Almabtrieb, Silvesterfest (zie youtube om hiervan een indruk te krijgen). Dit om de betrokken- en verbondenheid met de inwoners van het dorp te vergroten. Daar staat het Tirol om bekend: altijd in voor een feestje! Daarnaast mogen we graag wandelen en tuinieren is zo langzamerhand ook een hobby geworden.

Af en toe nog heimwee naar Middelstum?

Niet zo zeer naar Middelstum maar wel naar familie, die je niet zo maar even kan gaan bezoeken. De afstand is daarvoor te ver, maar ik ben wel blij dat mijn moeder regelmatig overkomt. Daarnaast hebben we skype verbinding en zo houden we ook contact met de familie. We verheugen ons altijd als mensen op doorreis ons bezoeken.

Je man Hans heeft ook een bijzondere band met Middelstum?

Ja, dat stamt van de tijd dat zijn ouders het beheer over Vita Nova hadden. Verder zegt hij zelf dat het hem niet veel meer doet en dat hij het beste uit Middelstum meegenomen heeft. Ik voel me dan natuurlijk heel gevleid, haha.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij maar lekker slapen, de kinderen moeten hier vroeg op staan, want de scholen beginnen een uur eerder dan in Nederland!

Waar staat het gezin Jacobs over 10 jaar?

Tien jaar is wel heel ver weg om vooruit te kijken. We hopen dat we hier rust vinden qua gezondheid. En natuurlijk lekker van de natuur genieten want er is hier nog zoveel wat ik niet gezien heb!

Wil je verder nog iets kwijt?

“Chi La Dura Da Vince” is ons levensmotto! Wat betekent dat de aanhouder wint!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69