Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Henk van Heuveln, een sfeerverslag vanuit Brazilië!

“Henk, schrijf eens een gastcolumn!”, zo heeft Bert Koster mij al een paar keer gevraagd. Een hele eer natuurlijk, dus lever ik graag een bijdrage aan deze alsmaar groeiende website.

Al een tijd wilde ik eens Oranje volgen op een groot toernooi. Het WK voetbal in Zuid Afrika in 2010 trok me niet zo, maar de Europese Kampioenschappen in Polen leek me wel wat. Helaas wees de loting voor het EK 2012 uit dat we naar Oekraïne moesten, naar Kharkov. Dat leek me niks, maar wat heb ik me vergist. Ondanks 3 nederlagen op rij, was de bevolking daar razend enthousiast over die gekke oranje supporters. Van alle kanten kreeg ik wodka aangeboden. Ze leefden met ons mee na weer een nederlaag. In Oekraïne was het kortom heerlijk vertoeven. En ik heb me er geen moment onveilig gevoeld. De huidige situatie vol onrust gaat me dan ook na aan het hart.

Het Oranje-gevoel was aangewakkerd. Latijns Amerika vind ik geweldig dus wat is er mooier dan het WK in Brazilië te bezoeken? Het is nu de zondagavond tussen Nederland-Spanje en Nederland-Australië. En wat een week is het geweest. Ik had hoge verwachtingen van de Brazilianen. Ik dacht dat ze nog enthousiaster zouden zijn dan de Oekraïners. Opnieuw heb ik me vergist. Misschien wel niet zo gek, ze zijn immers al 5 keer wereldkampioen en hebben het al zo vaak meegemaakt.

Daar waar bij Oekraïne de corruptie misschien wel de oorzaak van alle ellende is (het land is rijk aan grondstoffen en is de graanschuur van het Oosten, waar blijft al dat geld?), daar ergeren de Brazilianen zich aan de dure stadions. En ook hier corruptie. De politiek speelt een grote rol. Voor de president hangt alles af van een geslaagd WK. Faalt Brazilië op het veld, dan heeft de president zelf gefaald. Veel Brazilianen vinden het zelfs niet erg als Brazilië geen wereldkampioen wordt, dan verliest de politiek ook. Ook dit had ik niet verwacht. Net als in Nederland komt het enthousiasme voor het WK pas op gang als er gewonnen wordt.

De historische wedstrijd: Spanje – Nederland 1-5

We zaten in het oranje vak, in de hoek, vlakbij het veld. En ook nog aan de kant waar in de 2e helft al die goals vielen. Hoeveel mazzel kun je hebben? Wat was het een ongelooflijk spektakel. Ik zat tussen fanatieke Oranjefans, wat een sfeer. In de rust sprak ik een Sevilla supporter, ik ben er mee op de foto gegaan. Ik vroeg hem of hij kon leven met een gelijkspel. Dat kon hij, en ik ook. Dus we waren er snel uit. Hoe anders liep het. Het tropische buitje aan het begin van de 2e helft was een goed teken, daar kunnen Nederlanders uitstekend tegen. De ene na de andere goal viel, we waren nog nauwelijks uitgejuicht na een goal, of we konden al weer uit ons dak. De 2e helft beleefden we in een roes. Met onze Groningse trots Arjen Robben in een hoofdrol.

Na afloop feliciteerde de man uit Sevilla mij, heel sportief! En buiten het stadion kreeg ik van allerlei nationaliteiten de felicitaties. Ook de Brazilianen waren enthousiast. Ik moest met iedereen op de foto, dat ging maar door. Een journalist wilde mijn mening weten, en daarna vroeg een dame van Eurosport of ik een interview wilde geven. Natuurlijk! Zo werd het een avond om nooit te vergeten.

Het WK kent veel speelsteden. Ook politiek gezien: elke regio wilde meedoen. En alle landen moeten belachelijk veel reizen. En de supporters dus ook. Maandag verkassen we naar Porto Alegre, 4 uur vliegen. En daarna Sao Paulo. Tot de kwartfinale kunnen we Oranje volgen. Ik verheug me op de ontmoetingen met de Socceroos en de Chilenos. Ik heb er al een paar ontmoet op het vliegveld: de Australiërs geloven er niet in, de Chilenen bulken van het zelfvertrouwen.

Ik heb een appartement gehuurd hier in Salvador. Die staat in een condominium, een wijkje met een grote muur er omheen, met glasscherven erbovenop, prikkeldraad en schrikdraad, bewakingscamera’s en een bewaker. Niet ver van het hotel waar Oranje verbleef, vlakbij het strand. Het kan op straat onveilig zijn. Gisteravond hoorden we een pistoolschot buiten de poort, ik ben niet gaan kijken.

De mensen hier zijn erg aardig, de buren namen ons vandaag mee naar het strand waar Oranje nog even heeft gespeeld. Totdat ze belaagd werden door handtekeningenjagers. Het WK is geweldig begonnen voor Nederland. Maar het onderbuikgevoel over de corruptie blijft. Hopelijk gaat de politiek luisteren naar de bevolking. En ontstaat hier geen grote onrust en blijft een Oekraïne-scenario uit!

(Henk van Heuveln, oud Middelstumer en thans woonachtig in Groningen, werkt bij TKP in Groningen en viert zijn vakantie in Brazilië. Hij werd niet alleen door Eurosport geïnterviewd maar ook door The Telegraph: Interview The Telegraph) 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69