Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Willem Groeneveld, Voetbal als excuus om bier te drinken

“Hé FCGForumteam. Jullie zijn door naar de kwartfinales,” tettert Niek de Roo, van de organisatie van Aszen Tournament, over het terras. Bevreesd kijkt het Forumteam naar de hoeveelheid bier op tafel, “Hoe kan dat nou Niek?” “We zijn hier om bier te drinken, niet om te voetballen. We gaan voor de zuipbokaal, voetballen zit die prijs alleen maar in de weg,” zegt het team eensgezind. Niek begint te lachen. “Hahaha, weet ik, ik maak een geintje. Lekker bier drinken jongens!”

Aszen Tournament

Aszen Tournament is ondanks dat dit pas de tweede editie is, een traditie. Al jarenlang komen supporters van FC Groningen in de zomer samen om te voetballen. Tot twee jaar geleden regelt ‘GTWS’ het toernooi, maar die gasten zijn ermee gestopt. Een groep supporters uit Assen pakt de handschoen op sinds vorig jaar is daar Aszen Tournament. Een puik georganiseerd feest met bier, muziek, barbecue, gezelligheid en een potje voetbal als excuus om een dag bij de vrouw weg te mogen.

Zoals elk jaar word ik op het laatste moment gevraagd voor het Forumteam. Ze hebben structureel een tekort aan talent en komen vroeg of laat bij de mindere voetbalgoden uit. Met goede moed spring ik de bres, maar al snel slaat de twijfel toe. Het wordt warm zaterdag, heet. Ik heb al jaren niet meer gevoetbald, mijn conditie brengt mij nog net naar de supermarkt, maar dan houdt het wel op. Voetbalschoenen heb ik niet meer en er zijn amper wissels. Dat betekent ook nog volop minuten maken.

“We moeten meer bier drinken, anders gaat het verkeerd”

In Assen blijkt dat er acht Forumspelers zijn. Een geschenk van God. Drie wissels en genoeg uitpufmomenten voor iedereen. Dat is nodig. De eerste wedstrijd is na drie minuten afgelopen. De bal ligt al in het netje voor het FCG Forumteam de lederen knikker heeft aangeraakt. Het team lig op apegapen. Na drie minuten spelen, vist de keeper de bal vier keer uit het doel. Dan is het tijd om mij als Engelse bonkige spits in te brengen, in de hoop nog wat te forceren. Het mag niet baten. De organisatie is zoek en in plaats van in de spits loeren op een kansje, spurt ik als verdediger achter de ene na de andere aanval van de tegenstander aan.

Verdediger Pruim heeft na de wedstrijd het antwoord: “We moeten meer bier drinken jongens. Anders gaat het verkeerd.” Zo gezegd, zo gedaan. Alle teamleden verzamelen zich rond de tafel, de pot wordt gevuld en teammanager Maral wordt op pad gestuurd.

Overwinning zorgt voor kopzorgen

‘De bruine boterhammen met kaas,’ zoals Pruim het gerstenat noemt, hebben effect. De tweede wedstrijd gaat goed. Het Forumteam, dat nog nooit een wedstrijd op dit toernooi heeft gewonnen, vlamt en speelt goed. Er wordt twee keer gescoord en de winst wordt over de streep getrokken. De euforie van de overwinning slaat na het laatste fluitsignaal om in bezorgdheid. “Het zal toch niet dat we doorgaan nu?”

Vier teams zitten in één poule. Eén overwinning kan in het slechtste geval genoeg zijn om door te bekeren. Dat is toch echt niet de bedoeling en dus wordt de laatste wedstrijd uit handen gegeven. Dan kunnen we doen waar we echt goed in zijn: bier drinken. Zonder de hinderlijke onderbreking van een wedstrijdje. De uitschakeling wordt gevierd als een overwinning. De kantinedames worden aan het werk gezet om de hongerige magen te stillen met frituurtjak en Maral komt met ladingen bier aangelopen. Want naast de beker voor het voetbal, staat er nog prijs, met veel meer prestige, op het spel: De Zuipcup.

Zuipcup naar Beerschot, beker naar Assen Oost

Na een paar minuten bieren, wordt duidelijk dat ook de Zuipcup aan ons voorbij gaat. Er zijn sikkom dertig Belgen van Beerschot. Supporters van FC Groningen en Beerschot onderhouden al jaren een warme band. Ook vandaag, maar de Belgen zuipen als mallen. En ze zijn met veel, ze hebben één team afgevaardigd en de rest is ter ondersteuning, maar ze drinken allemaal in naam van Beerschot. Daar kunnen wij met acht man niet tegenop. Zeker niet als al voor de finale van het toernooi de eerste colaatjes worden besteld.

De eindstrijd gaat tussen Assen Oost en Jong Assen, met Assen Oost als uiteindelijke winnaar. Dat roept bij het Forumteam enige vragen over de gang van zaken op. Een toernooi in Assen, scheidsrechters uit Assen en twee teams uit Assen in de finale? “Matchfixing,” wordt her en der op de terrassen gesuggereerd. In de finale blijkt echter dat de terechte teams daar staan. Er zit meer voetbal in Assen dan in de rest van het toernooi. En het is ook mooi dat de prijs in Assen blijft. De vereniging Asser Boys, op wiens velden wordt gespeeld is erg gastvrij.

Aszen Tournament bedankt voor toffe dag

De Asser organisatie is strak geregeld en er zijn veel vrijwilligers op de been. Het allermooiste is dat alle winst naar het G-voetbal van Asser Boys gaat. Het complex moet verbouwd worden om meer ruimte te maken voor de G-elftallen. En daar wordt met plezier op gedronken, gegeten en voor gevoetbald en muziek gemaakt. De heren dj’s van G-Town Madness komen een setje draaien en MC Riddler en Souljazz rappen een aantal tracks, waaronder ‘Groningen’ van hun nieuwe cd.

Tot twaalf uur mag het feest doorgaan van de gemeente, maar dat houdt het Forumteam niet vol. Om 21:15 uur komt de taxi voorrijden die ons naar het station rijdt, waar de grootste deceptie van de dag volgt. Er is geen Burgerking en Smullers is al dicht. Een enorme domper op een verder erg toffe dag. Voor meer foto’s en filmpje van optreden Riddler en Souljazz, check Facebookpagina van Aszen Tournament.

(Willem Groeneveld is gamejournalist voor NDC Mediagroep, Eindredacteur Game & Co en eindredacteur van Sikkom alwaar deze blog ook te vinden is. Sikkom is een laagdrempelig stadsblog voor Groningen en valt onder NDC Mediagroep. Check www.sikkom.nl voor meer informatie.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69