Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Topkok Robin Stuitje van Bistro “In de Valk”

Robin, vroeger ooit gedacht dat je nu kok zou zijn?

Nee man, ik ben begonnen met een bouwopleiding, haha. Daarna volgde een opleiding tot beveiliger maar dit was het ook niet helemaal. Op 19 jarige leeftijd ben ik de kokopleiding gaan volgen. Ik was vroeger thuis al regelmatig aan het koken en vond dit leuk om te doen. Niet heel uitgebreid hoor, je moet hierbij denken aan lasagne met diverse verse groenten of een vismaaltijd.

Wanneer is het kokvuur gaan branden?

Eigenlijk pas in het 2e jaar van mijn opleiding. In het eerste jaar dacht ik nog wel eens: “waar ben ik nu in vredesnaam weer aan begonnen?” Maar het enthousiasme begon toen ik stage liep in het drukke Groninger eetcafé “Boven Jan”, gevestigd op De Grote Markt daar waar nu Het Forum zit. Alles was daar tip top geregeld, ook alle ingrediënten waren altijd goed en vers. Ik heb het wel minder meegemaakt. Daar kreeg ik pas echt schik in mijn opleiding en het vak.

Heb je hier speciale opleidingen voor gevolgd?

Uiteraard! Ik heb inmiddels de 2-jarige opleiding tot basiskok afgerond en ben nu bijna klaar met het tweejarig vervolg hierop. Het gaat hier om de opleiding zelfstandig kok, niveau 3. Ik heb mijn theorie inmiddels gehaald en heb ook de panelgesprekken met deskundige leermeesters succesvol afgerond. Op 25 juni volgt nog een spannende dag want dan heb ik mijn praktijkexamen.

Ik ga dan aan de slag met een 5-gangen menu en heb inmiddels een lijst met criteria ontvangen waar dit menu aan moet voldoen. Dit menu wordt beoordeeld door diverse leermeesters en chef koks. Ik heb mijn keuze reeds gemaakt en wil best even een tipje van de sluier oplichten hoor. Op het programma staat onder andere een gerookte aalfilet met katenspek en doperwtencrème, een vlees/vis gerecht (in vaktermen turf en surf gerecht genoemd) en als afsluiting een grand dessert: parfait met een warme chocoladetaartje…

Hoe ben je bij toplocatie Bistro “In de Valk” terechtgekomen?

De ook aanwezige eigenaar van de bistro Mark Willem Evenhuis neemt het gesprek even over: “Ik kan me nog heel goed herinneren dat Robin drie jaar geleden aan de bar in Zalencentrum Vita Nova vol passie over het bereiden van een biefstuk zat te praten. Toen had ik al zoiets van, dat is toch wel iemand om in het achterhoofd te houden. Na 2 keer met vlag en wimpel geslaagd te zijn als gastkok voor een culinaire avond die ik jaarlijks organiseer voor een select gezelschap wist ik het zeker. Als Bistro “In de Valk” door zou gaan dan wordt Robin mijn kok…”

Robin vervolgt: “Ik zocht medio 2013 een bedrijf waar ik mijn opleiding af kon ronden. Toen Mark Willem mij benaderde had ik net een dag bij een andere eetgelegenheid doorgebracht waar ik ook terecht kon. En toen ik voor Bistro “In de Valk” gekozen had, bleek dat ik ook terecht had gekund bij Grandcafé “Het Heerehuys” in Groningen waar ik ook een dag had meegedraaid. En dat terwijl ik eerst bang was dat ik nergens terecht zou kunnen……

Wat zijn jullie specialiteiten?

We verversen onze kaart 4 x per jaar, daarbij rekening houdend met de seizoenen. De rundersteak wordt veruit het meest verkocht. Misschien komt dit wel door de speciale rode wijnsaus waar ik 2 dagen mee bezig ben om te bereiden. Een saus gemaakt vanaf de basis, getrokken van allerlei lambotten, ingetrokken in bouillon. Een mosterdsoep mag in de provincie Groningen niet ontbreken en de rundercarpaccio komt ook in diverse variaties op alle kaarten terug.

 

Onlangs aangenaam verrast door Koning Willem Alexander?

Ja, dat was zeker een aangename verrassing. Ik wist het zelf pas een uur van te voren, Mark Willem had dit een dag van te voren gehoord. Aanvankelijk was het nog niet zo druk bij de Bistro maar toen de mensen er via de sociale media lucht van kregen stroomde het hier vol. Ik denk dat hier uiteindelijk wel 100 mensen stonden te kijken toen hij weer vertrok. Mooie reclame voor zowel de bistro als herberg “In de Valk”. Hij is niet de eerste prominent hoor die hier geweest is. Zo hadden we enige maanden geleden Diederik Samsom op bezoek.

Misschien een rare vraag, maar droom je stiekem wel eens van een ster?

Het zal je misschien verbazen maar daar ben ik helemaal niet mee bezig en ik heb ook geen ambities in die richting. Mijn stijl van koken is niet geschikt voor een Michelinster. Daarbij moet je aan hele strenge selectiecriteria voldoen, het is eigenlijk meer kunst dan koken. Het bevalt mij prima zo, daarbij vind ik dat we goede stappen gemaakt hebben met onze menukaart. Wel heb ik eens een middag mee mogen draaien met sterkok Steven Klein Nijenhuis van “In de molen” uit Onderdendam. Heel leerzaam, maar op deze manier koken is niets voor mij.

Heb je nog leuke werkgerelateerde anekdotes?.

Vanaf de eerste dag dat ik hier bezig ben, beluisteren we zeer regelmatig een CD-tje van Ilse de Lange. Zij is een soort van beschermvrouwe van ons geworden dus. Toen ze voor een optreden in Leeuwarden was, zijn Mark Willem en ik hier heen geweest. We hadden een grote doos Merci bij ons met daarop een dinerbon geplakt. Vlak voor het optreden begon, schoof ik deze doos het podium op, net onder een opvallende schijnwerper. Toen één van de crewmedewerkers de doos van het podium wilde halen, stak Ilse hier een stokje voor. “Waar ga jij met mijn lekkere chocolaatjes heen?”. Ook vroeg ze van wie dit cadeautje was? Helaas durfden we geen van beiden onze vinger op te steken……. Uiteraard hopen we dat ze nog een keer bij ons in Bistro “In de Valk” langskomt te dineren…

Kun je een beetje met je baas Mark Willem Evenhuis opschieten?

Gelukkig wel want we spenderen veel tijd met elkaar. Er wordt vaak gespard over het werk maar ook het privéleven wordt niet geschuwd. We zitten wel op één lijn en hebben vele raakvlakken, smaak is er gelukkig één van want daarover valt natuurlijk niet te twisten, haha…

Altijd al in Middelstum gewoond?

Jazeker, ik ben hier 23 jaar geleden geboren en er ook getogen. Wel ben ik samen met mijn vriendin Aileen op zoek naar een appartement in Groningen. Aileen, 20 jaar, woont in Groningen en werkt in de speciale bierenkroeg “Klikspaan”, vandaar. Uiteindelijk wil ik wel weer naar Middelstum terug.

Het voetballen schiet er nu bij in?

Klopt, maar ik ben nog wel lid van de VV Middelstum en zal dat ook wel blijven want dat ben ik al van jongs af aan. Maar het trainen alleen geeft geen voldoening, als het er al van komt. Ik mis het wel, vooral de gezelligheid, maar het went wel. Ik speelde altijd als keeper in het tweede elftal.

Nog tijd over voor andere hobby’s?

Vroeger was ik vaak aan het gamen maar dat schiet er tegenwoordig bij in. Wel mag ik graag pokeren en kaarten met de jongens en gezellig op stap gaan. Niet meer tot het gaatje natuurlijk, want zondags moet er gewoon weer gewerkt worden. Uiteraard is koken ook een grote hobby van mij geworden.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een broodje kebab, al mag ik dat als kok zijnde waarschijnlijk niet zeggen, haha…. Maar dit vind ik nu heerlijk, vooral als er extra knoflook op zit!

Waar staat Robin Stuitje over 10 jaar?

Ik droom wel eens van de functie van kok in een groot restaurant in Griekenland of Spanje. ’s Morgens heerlijk een duik in zee nemen en dan ’s middags aan het werk gaan. Ik sluit niet uit dat het ooit zover komt. Vroeger wilde ik kok worden op een marineschip. Lekker reizen en wat van de wereld zien.

Wil je verder nog iets kwijt?

Dit is de eerste keer dat ik geïnterviewd ben. Het is me meegevallen, ik vind het best leuk om te doen. Uiteraard gebruik ik deze vraag om de mensen uit te nodigen voor een bezoek aan Bistro “In de Valk”. We zijn heel tevreden met het aantal gasten dat we inmiddels hebben mogen ontvangen. De laatste 2 maanden is er zelfs sprake geweest van een verdubbeling, en vooral de laatste 2 weken loopt het storm. We zijn dan ook heel content over de eerste driekwart jaar. Momenteel kunnen we 48 mensen bergen, dit wordt binnenkort uitgebreid naar 54. Wanneer het weer het toelaat is het ook heerlijk om op het terras te eten. Hier kunnen bijna 30 gasten gebruik van maken. U bent als gast meer dan welkom in ons prachtig pand!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69