Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Herdenken, aandacht schenken en vieren

Zie daar in een notendop de rode draad die boven kwam drijven toen ik even heel snel door het Middelstum-info archief scrolde over de maand mei. Een rijk arsenaal aan zeer verschillende onderwerpen passeerde in korte tijd de revue. Het lijkt er op alsof Middelstum en haar inwoners constant in beweging zijn, dag en nacht. Alsof er geen rust heerst in dit kleine dorpje op Het Hoogeland. Middelstum bruist als een stad zou je kunnen zeggen, net zoals er in Middelstum altijd wel wat te doen is. Maar dat wist u al wel van eerdere combicolumns.

Het herdenken slaat natuurlijk op de Nationale Dodenherdenking. Het Concordiaplein stroomde langzaam maar zeker vol op 4 mei. Ondanks de drukte volgde toch een indrukwekkende stilte toen de kerkklokken zwegen na 8 klokslagen. Het is net alsof het elk jaar ietsjes drukker wordt, samen herdenken is dan ook nog indrukwekkender. Herdenken doe je in feite ook op de begraafplaats, vaak in je eentje. Op deze laatste rustplaats, doorgaans een oase van rust in woelige tijden, is het ook een drukte van belang in Middelstum. Op een positieve manier gelukkig. Want een veertigtal vrijwilligers heeft zich opgegeven om zich in te spannen voor de herstelwerkzaamheden op het kerkhof. Oude, soms vaak historische graven worden weer opgeknapt.

Tot zover het herdenken, op naar het aandacht schenken. Want kunt u nog zingen, zing dan mee met het Hippolytuskerkkoor! Het bijna 65-jarig koor heeft dringend nieuwe leden nodig. Het zou toch jammer zijn dat dit koor met haar rijke historie straks gedwongen met pensioen moet. En dus dienen alle registers open te worden getrokken om het koor in stand te houden. De prachtige film “Onbewogen land” van Itamar Kool verdient ook de nodige aandacht. Een ode aan Het Hoogeland en haar inwoners n.a.v. de aardbevingen in dit gebied, inclusief prachtige sfeerbeelden! Lyanca Holtman werd met haar dansteam 3e tijdens de Europese Kampioenschappen Hip Hop. Daarmee kwalificeerden zij zich voor het WK Hip Hop in Glasgow. Donaties en sponsoren zijn van harte welkom om dit uniek gebeuren te kunnen realiseren…

Dat de Stichting Sportvoorziening Middelstum een feit is, is heuglijk nieuws. Een mijlpaal in het proces van de realisatie van een nieuwe sportvoorziening. Een voorziening waar de voetbal-, volleybal-, gymnastiek- en judovereniging alsmede de Stichting Zwembad Middelstum de nodige garen bij spinnen. Wanneer we anderhalf jaar verder zijn, zal Middelstum ongetwijfeld nog mooier geworden zijn door de nieuwe sporthal die dan verrezen is. Wel eerst nog ‘even’ de oude verwijderen natuurlijk. En wat dacht u van het feit dat Zijne Koninklijke Hoogheid zo maar even Middelstum inclusief Herberg/Bistro “In de Valk” aandeed. Steeds vaker weten prominenten ons dorp te vinden maar dit was toch wel een hele grote vis. Dat zal ook H.C. “De Witte Dobber” moeten erkennen tussen het forelvissen door….

En wat was het een drukte van belang bij de vertoning van de film “Je hoopt dat ze het later ook voor mij doen” in het Hippolytushoes, het hoes waar ook de Golden Hippies weer een spetterend optreden verzorgden en waar men kon genieten van een gezamenlijk Chinees buffet. De film is ook een eerbetoon aan alle mantelzorgers die zich inzetten voor die mensen die wat minder goed mee kunnen komen in onze maatschappij. Wat aandacht schenken en de nodige aandacht krijgen betreft stopt deze column bij Klouker Abe Kampen, vanaf maandag 2 juni dagelijks (maar voor hoe lang is natuurlijk de hamvraag?) te zien bij TV Noord.

Viel er, naast Bevrijdingsdag 5 mei natuurlijk, nog wat te vieren? Jazeker, want ons zwembad bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar en ziet dus Abraham, of toch Sara? En dat moest natuurlijk gevierd worden met de kinderen, sponsoren en uiteraard de vrijwilligers. Ook de Malletband vierde haar 50-jarig jubileum middels een drumclinic en een jubileumconcert met Iris Kroes, beide avonden werden een daverend succes. Alle jubilarissen, uiteraard van harte gefeliciteerd!

Dat de VV Middelstum net niet degradeerde leidde niet tot een groot feest maar wel tot een zucht van verlichting. De club, die dit jaar haar 80-jarig bestaan viert, kroop door het oog van de naald. Vier kampioenteams (Dames, D1,D2 en F1) lieten zien hoe het wel moet. En zo viel er toch nog het nodige te vieren bij de voetbalclub. De eerder genoemde zucht van verlichting zal ongetwijfeld ook door vele wandelaars van de Avondvierdaagse geslaakt zijn toen op donderdag de finish in zicht kwam. Met als bagage 20 tot 40 km lange wandelkilometers. En zo wandelen we rustig de juni maand in. De maand waarin Middelstum ongetwijfeld langzaam maar zeker een oranje tint krijgt. Op naar de wereldtitel?! Wij wensen in elk geval Louis en zijn mannen veel succes….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69