Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bert babbelt met Bert

(Daar mijn beoogd babbelgast op het laatste moment moest afzeggen en ik deze rubriek toch graag wil vullen deze week heb ik besloten om maar met mijzelf in conclaaf te gaan. Een soort van selfie dus maar dan anders. Ik hoop dat dit niet als storend wordt ervaren. Best wel lastige vragen trouwens, die ik andere mensen stel!)

Bert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Natuurlijk Bert! Mijn naam is Bert Koster, 42 jaar oud, woonachtig in Middelstum aan de beruchte Berkenlaan. Na jarenlang in diverse functies bij Vast Bakeries gewerkt te hebben kwam ik in 2011 op de bekende klinkers te staan, of te wel, ik werd ontslagen. Na wat omzwervingen ontstond in februari 2013 Bert Koster – tekstschrijver -.

Kun je iets meer over Bert Koster – tekstschrijver – vertellen?

Begin 2012 maakte ik mijn partner Miranda ’s morgens wakker met de mededeling dat ik wel een boek wilde schrijven. Zij had toen zoiets van “je doet maar, maar laat mij lekker slapen”. Daar bleef het eerst mij. Toen ik een half jaar later weer thuis kwam te zitten en over het zelfstandig beroep van schrijver begon, heeft Miranda hierover een berichtje op Facebook geplaatst. Mijn buurvrouw haakte hier op in door aan te bieden een website voor mij te bouwen waarop ik mijn verhalen kwijt kon. Dit was net het zetje wat ik nodig had.

Het schrijven zit in je bloed?

Dat kun je wel stellen ja hoewel het eigenlijk zo rond mijn 18e pas openbaar werd. Toen schreef ik namelijk mijn eerste bijdrage voor het Middelstumer voetbalclubblad. Alras volgden meerdere bijdragen en daar kreeg ik dan weer leuke reacties op. Het duurde dan ook niet lang of ik wist door te dringen tot de clubbladredactie en toen nam het schrijfwerk een vlucht. Aanvankelijk vooral hobbywerk dus, nu echt mijn werk. Hoewel ik het niet echt als werk zie maar meer als hobbywerk…

Altijd al een eigen bedrijf willen hebben?

Bert, jonge, als jij mij twee jaar geleden had verteld dat ik nu als zelfstandig ondernemer door het leven zou gaan dan zou ik je echt voor gek verklaard hebben. Eigenlijk hecht ik veel meer aan zekerheid en vastigheid maar momenteel ben ik zo ver dat ik van Bert Koster – tekstschrijver – een succes wil maken zodanig, dat ik mij er tot in lengte der dagen mee en van kan redden.

Wat zijn je specialiteiten?

Het schrijven van verhalen en columns voor de website en bedrijven. Heerlijk om een bepaald idee of onderwerp uit te diepen tot een samenhangend geheel van ongeveer 700-1.000 woorden. Vaak vormt het verhaal zich van te voren in mijn hoofd. Wanneer ik eenmaal achter het beeldscherm zit, is het eigenlijk binnen de kortste keren aan het papier (of in dit geval Word) toevertrouwd.

Wat is het hoogte- en wat het dieptepunt van Bert Koster – tekstschrijver -?

Laat ik met het dieptepunt beginnen. Wanneer je als zelfstandige begint komt er aanvankelijk heel veel op je af waar je het druk mee hebt. De website moet gebouwd en gevuld worden, je moet je inschrijven bij de KvK, je moet je verdiepen in de administratie, je bent bezig met acquisitie enz. enz.. Maar toen dat proces achter de rug was, had ik zoiets van: en nu? De mailbox bleef leeg, de telefoon stil. Dat was moeilijk en daar heb ik mij doorheen moeten vechten…

Het hoogtepunt is dat je van je hobby/passie je werk kunt maken. Wanneer je merkt dat mensen het leuk vinden wat je doet, dan geeft dat een goed gevoel. En je ontmoet hele leuke en interessante mensen. Dat ik doorgedrongen ben tot de finale van een Groninger verhalenwedstrijd is ook een hoogtepunt.

Heb je nog leuke werkgerelateerde anekdotes?

Dan kom ik toch uit op diverse Babbelen met Bert sessies die ik heb mogen houden. Bijzonder bijvoorbeeld dat de burgemeesters Schollema en Rodenboog tijd voor je vrij maken. En hoe excentrieker de mensen, hoe bijzonderder de interviews. Henk de Haan bijvoorbeeld, waar ik 1,5 uur achteraan moest hobbelen, Eke Hazekamp die niet te sturen was en haar eigen vragen en antwoorden gaf, Henk van der Molen niet te vergeten die mij op een zonovergoten julidag ’s morgens om 10.00 uur al een halve liter Expert bier aanbood en wat te denken van het bijzondere mollen- en kerstverhaal van de gebroeders Uffen…

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Dan kom ik toch uit bij de levensboeken. Stuk voor stuk bijzondere uitdagingen. Ik vind het altijd spannend wanneer de uitgever de boeken bezorgd. Dan ben ik zelf ook een beetje bezorgd. Zijn ze wel mooi geworden? En wat zullen de vertellers en opdrachtgevers er van vinden? Het is mooi dat mensen je zodanig vertrouwen dat ze hun levensverhalen aan je toe willen vertrouwen…

Altijd al in Middelstum gewoond?

Nee, geboren naast het legendarische huiskamercafé van Tinus en Eke in Westerwijtwerd waar ik mijn eerste 7 levensjaren heb doorgebracht. Getogen in Middelstum, ‘groot’ geworden in de G.A. straat tegenover ‘The Rising Sun’ en ‘Moonlight’, eindelijk volwassen (?) geworden in de altijd gezellige Berkenlaan (op camping “De Berk”) in Middelstum.

Kun je iets over je gezin vertellen?

Natuurlijk. Ik woon samen met Miranda, die werkzaam is bij M&S mode in Groningen, en haar dochters Derian en Jazlijn. Derian wordt volgende maand 13 en gaat met veel plezier naar het HHC in Uithuizen. Jazlijn wordt binnenkort al weer 8 en zit op De Wilster.

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik breng graag de nodige tijd op het voetbalveld door. Waarbij ik eerlijk toe moet geven dat de derde helft me vaak beter afgaat dan de prestaties binnen de kalklijnen. Heerlijk om voor en na de wedstrijd lekker te ‘kwalmen’ met deze en gene. Verder mag ik graag lezen en bezig zijn met de sociale media. En oh, ja dat zou ik bijna vergeten te vermelden. Ik mag ook graag schrijven. Mensen hebben mij wel eens aangeraden om daar iets mee te gaan doen…

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Dat is misschien wel de lastigste vraag. Maar wanneer ik na het ontwaken merk dat ik naar een concert van U2 mag of een voetbaltripje mag maken richting Engeland of Spanje dan ben ik direct klaarwakker waarschijnlijk.

Waar staat Bert Koster tekstschrijver over 10 jaar?

Ik hoop dat ik dan nog steeds actief ben met schrijven en in het bijzonder met de site. Het zou heel mooi zijn wanneer ik deze dusdanig uit kan breiden dat ik hiermee mijn brood kan verdienen……

Wil je verder nog iets kwijt?

Gezond blijven is een groot goed. Ik hoop dat ik nog lang mag genieten van mijn dierbaren. En dat zijn er gelukkig heel veel. Een dak boven mijn hoofd, dagelijks wat te eten en te drinken en bezig zijn met schrijven, wat wil een mens eigenlijk nog meer? Ik zal wel in herhalingen vallen maar uiteraard wil ik alle lezers van de site bedanken voor hun aandacht en de vaak leuke reacties. En natuurlijk de adverteerders die het mogelijk maken dat ik het nog wel een tijdje uitschrijf…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69