Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wonderen bestaan…

Pasen is weer achter de rug, het feest van de opstanding van Jezus uit de doden. Een wonderlijk verhaal, met een bestaansgeschiedenis van ruim 2.000 jaar. Wonderen bestaan nog steeds, zo bleek ook dit weekend maar weer. Want het nietige FC Zwolle rolde vol ornaat het grote Ajax op. En dat nog wel in De Kuip, het stadion van aartsvijand Feyenoord. Naast het nodige vuurwerk leverde de wedstrijd ook een hoog emogehalte op. Dit dankzij het gouden duo vader en zoon Jans. Daarover later meer…

Zelf heb ik niet bewust naar de bekerfinale toegeleefd. Misschien ook wel omdat ik dacht dat het toch wel een appeltjeseitje wedstrijd zou worden. Zelf zat ik die dag met vrouw en kinderen in de Safaripark Beekse Bergen. We vergaapten ons aan een divers en zeer gevarieerd dierenarsenaal. Lopend, met de bus en per boot werd het grote park doorkliefd. Mooi om een keer mee te kunnen maken. Sowieso heerlijk om een lang weekend de boel de boel te laten. Zaterdag na een autorit van 3 uur voelde ik mij net Martin ‘Helse Pijnen’ Rozeboom wiens 50 jarige verjaardag we een avond van te voren gevierd hadden. Of het door de naweeën kwam, de autorit of de bosrijke omgeving weet ik niet. Feit was wel dat, toen ik eenmaal in een stoel buiten zat in een lekker zonnetje en een heerlijk ontspannen boek, ik ook zo vertrokken was…

Allicht op zoek naar inspiratie die niet echt naar bovenkwam. Niet op dat moment. Toen we in de auto terugreden naar Mierlo hoorde ik toevallig de tussenstand van de bekerfinale. Ik dacht dat er een ruis in de radio zat, 4-1 voor Zwolle? Doordat de finale ontsierd werd door vuurwerk was ik in de gelegenheid om de tweede helft te kunnen zien. Ajax kwam er totaal niet aan te pas, na de 5-1 had het net zo goed 7 a 8-1 kunnen worden. Een totale afgang voor de hoofdstedelijken tegen de provinciale boertjes uit Zwolle. Dit tot grote vreugde van 95% van Nederland, die het heerlijk vinden dat de succesvolle, edoch arrogante ‘Neuzen’ eens heerlijk alle hoeken van het veld te zien krijgen. Het contrast tussen de glunderende Ron Jans en de ouderwets chagrijnig kijkende Frank de Boer kon niet groter zijn…

En dat leidde tot uitzinnige vreugdetaferelen in Zwolle tijdens de huldiging. De als altijd nuchtere Jans liet zich heel even gaan tijdens prachtige dansmoves en sprak het volk toe. Op de eerste rij stond zijn vader, sterker nog, daar zat zijn vader in een rolstoel. Tachtiger Jans sr. is ongetwijfeld al zijn hele leven fan geweest van FC Zwolle. De club die nog nooit een echt aansprekende prijs won. En dan wordt zoon Ron trainer en dan wint de club ineens de KNVB beker. Ron vroeg om een applaus voor zijn vader, een fan in hart en nieren die even later hartstochtelijk werd toegejuicht. De trotse vader Jans werd emotioneel en ik weet zeker dat ook in menig huiskamer een traantje werd weggepinkt…… Mooi hoor!

Mooie sportmomenten zijn heerlijk om naar te kijken. Het zou ook geweldig zijn als FC Liverpool 25 jaar na de stadionramp in Hillsborough kampioen van Engeland wordt. In het Hillsborough stadion vonden op 15 april 1989 96 toeschouwers van Liverpool de dood door verdrukking en verstikking door een stormloop van toeschouwers. De grootste ramp in de Engelse voetbalgeschiedenis. ‘You never walk alone’, luidt het prachtige clublied van FC Liverpool die voor een wedstrijd altijd voor kippenvel zorgt. Het zou inderdaad prachtig zijn wanneer het deze club lukt om één van de mooiste en beste voetbalcompetities ter wereld te winnen. FC Liverpool heeft sowieso iets magisch. Ooit werd de Champions League gewonnen na met rust met 3-0 achter te hebben gestaan tegen grootmacht AC Milan. En wie herinnert zich niet het Heizeldrama, nog zo’n stadionramp waarbij Liverpoolfans het leven lieten.

Zo werd het weer een bewogen Paasweekend. Een weekend waarin de een vele kilometers aflegde om tot rust te komen. En waarbij de overburen 5 meter verderop hun paasweekend inluidden op ons trapveldje. Daarmee werd Camping ‘De Berk’ feestelijk geopend. Dat het maar een lange, mooie en hete (sport)zomer mag worden. Want als wonderen bestaan dan heb ik ook nog wel een wensje op sportief voetbalgebied. Het WK in Brazilië nadert immers met rassé schreden. Dat zou toch wat zijn. En als Zwolle Ajax op kan rollen, waarom zou het Nederlands elftal dan geen wereldkampioen voetbal kunnen worden? Daar droomde ik vast van, ergens op een vakantiepark in Brabant…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69