Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Evert Spriensma Loonwerk trekt alle registers open op uw land!

Evert, wanneer is Evert Spriensma Loonwerk ontstaan?

Eigenlijk is het een logisch gevolg van een proces dat bij mijn geboorte al is begonnen. Ik ben geboren op ‘Klein Zeedijk’ een boerderij gelegen aan de noordkant van Warffum. Op deze boerderij heb ik een groot gedeelte van mijn leven gewoond en gewerkt. Toen mijn vader 67 werd, heeft hij de boerderij verkocht. Zelf was ik inmiddels 28 jaar. En dan kom je toch op een punt in je leven dat je na gaat denken over hoe nu verder? Het werk ligt immers niet voor het oprapen.

Mijn kameraad Jeroen Pettinga had toen een uitstekend idee. Het was in de zomer van 2010. De tijd dat de boeren volop op het land bezig waren. Bij slecht weer zouden de wegen natuurlijk weer heel smerig worden. Hij opperde het idee om de wegen schoon te maken met behulp van de oude mesttank die we nog op de boerderij hadden staan. Zo is het begonnen en dit idee heeft mij geen windeieren gelegd want door de natte zomer en najaar waren de boeren tot oktober druk bezig op het land waardoor ik een vliegende start van mijn onderneming beleefde.

Naast de mesttank heb ik ook een trekker van mijn vader overgenomen en later ook nog een machine waarmee de slootwallen gemaaid kunnen worden. In het voorjaar van 2011 kwam hier een zwadhark bij en later dat jaar nog een trekker. Onlangs heb ik een mestinjecteur gekocht. Zo breid ik Evert Spriensma Loonwerk dus gestaag verder uit.

Altijd al eigen ondernemer willen worden?

Niet bewust en ook niet gepland, het is zo toevallig zo gelopen. Je rolt er als het ware in en nadat ik mij in augustus 2010 bij de Kamer van Koophandel als ondernemer had ingeschreven rolde het werk op mij af. Maart, mei en oktober zijn doorgaans de topmaanden. Dan is het gigantisch druk en maak ik lange werkweken. Tussendoor ben ik druk bezig met machineonderhoud, de administratie enz. enz. Ik doe bijna alle werkzaamheden in het bedrijf zelf.

Wat zijn je specialiteiten?

Dat zijn er een aantal. Kort samengevat komt het op de volgende activiteiten neer: slootwallen maaien, gras op het land bij elkaar harken, erven/wegen vegen met de veegmachine om stof, modder en sneeuw te verwijderen. Deze veegmachine kan ook gebruikt worden om het zand in te vegen na bestrating. Tot slot nog het injecteren van mest op het land natuurlijk. Ik heb het grote voordeel dat ik werk met wat oudere, goed onderhouden machines. Deze zijn wat lichter zodat het land er nauwelijks onder te lijden heeft. Daarnaast drukt het de kosten waardoor ik met een scherp tarief kan werken.

Heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Ik ben zowat op de trekker geboren. Toen ik 5 jaar was, ging ik altijd al met mijn vader mee op de trekker. Op 9-jarige leeftijd mocht ik zelf achter het stuur plaatsnemen. Het was natuurlijk heerlijk rustig achter in de polder, er kon dus niet zoveel verkeerd gaan. Op jonge leeftijd heb ik al mijn specialiteiten dus al geleerd. Soms laat ik mij voorlichten over nieuwe machines en technieken.

Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?

Eigenlijk heb ik bijna mijn hele leven op en rond de boerderij doorgebracht. Ik werkte voornamelijk voor mijn vader maar tussendoor was ik ook wel bij andere boeren in de omgeving te vinden wanneer zij hulp nodig hadden. Ik ben eigenlijk niet zo van het koeien melken. Laat ze de gierkelders maar mooi volschijten, deze mest kan ik mooi weer hergebruiken, haha…

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Ach, de meeste werkzaamheden zijn toch wel standaard. Maar momenteel denk ik toch wel regelmatig na over de aanschaf van een machine welke uniek is in Noord Nederland. Misschien dat ik deze in de nabije toekomst aanschaf, dan zal ik je er over berichten. Voorlopig kan ik er nog niet al te veel over vertellen.

Wat is het hoogte- en wat het dieptepunt vanuit je onderneming?

Het hoogtepunt is het succesverhaal van de bemester die ik begin dit jaar aangeschaft heb. We hadden deze mestinjecteerder begroot op een bepaald aantal kuubs dit jaar. Na hier in het mestseizoen één maand mee gewerkt te hebben bleek dat we al over de begrote hoeveelheid heen zijn. Waarschijnlijk kunnen we hier dit jaar 2,5 keer meer omzet mee halen dan verwacht. En dat zijn natuurlijk prachtige opstekers.

Ik ben niet zo van de dieptepunten benoemen. Zolang iedereen maar eerlijk blijft, vallen de dieptepunten wel mee…

Nog leuke werkanekdotes?

Het leeghalen van septictanks bij particulieren levert altijd bijzondere verhalen op. Vooropgesteld dat het niet mijn favoriete werkzaamheden zijn door de verschrikkelijke stank die er bij vrij komt maar dit hoort er natuurlijk ook bij. Het begint vaak al met de bereikbaarheid, dit is vaak een lastig verhaal. En je komt van alles tegen. Zo bleef er laatst een gebruikte condoom inclusief ‘knoop’ aan de slang hangen.

Maar het meest bizarre verhaal speelde zich toch wel bij mensen af die hun tank leeg lieten zuigen en daarna de inhoud weer teruggestort wilden zien worden. Dit om de dikke korst aan de bovenkant te doorbreken. De beste man stond er op dat ik op het eind nog een beetje druk op de slang zette. Ik heb 3 x tegen hem gezegd dat dit niet verstandig was maar hij bleef er bij dat dit wel kon en dat het goed was. Dus, zo gezegd, zo gedaan. Toen ik bezig was zag ik in de camera opeens twee paar wapperende handen. Ik moest direct stoppen. Er stond inmiddels 20 cm. stront in de badkamer, een gigantische bende dus. Later hebben we er gelukkig ‘smakelijk’ om kunnen lachen.

Kom je nog aan het orgelspelen toe?

Ik ben op dit moment bij geen enkele kerkgenootschap meer vaste organist en dat bevalt goed. Ik heb dit 19 jaar gedaan en ben hiermee op 13-jarige leeftijd begonnen in Baflo. Vaak speelde ik 3, 4 keer op een zondag in een dienst. Mijn record ligt op 5 kerkdiensten, die dag pikte ik er nog een avonddienst bij. Ik ben nu heel selectief geworden met het spelen. Wel ben ik erg trots op mijn 2 Cd’s met orgelconcerten, opgenomen in de beroemde Bovenkerk van Kampen. Het heeft even geduurd voordat ik deze orgel van de grootste kerk in Kampen onder controle had. Het is namelijk geen standaardorgel. Maar uiteindelijk is me dit gelukt wat dus resulteerde in de eerder genoemde Cd’s die ook nu nog te bestellen zijn.

Is Zalencentrum Vita Nova je favoriete uitgaansgelegenheid?

Wij drinken er wel eens een borreltje inderdaad en het is er altijd erg gezellig. Op maandag eten wij standaard in Vita, dan hebben we beiden geen tijd en zin om te koken. Dit is dan een ideaal alternatief.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor als ik er goed over nadenk. Hoewel, als iemand in nood zit, kan die altijd een beroep op mij doen. Je moet een beetje klaarstaan voor elkaar in de wereld is mijn motto. Er is al ellende genoeg.

Waar staat Evert Spriensma Loonwerk over 10 jaar?

Laat mij maar mooi alleen werken en zorgen dat de boel blijft rollen. Ook niet te behoudend zijn wat betreft de investeringen. Graag wil ik groot worden door klein te blijven!

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hou wel van een beetje humor, je moet niet altijd alles te serieus nemen. Dat geldt ook in mijn contacten met de klanten. Anders houd je het ook niet vol in het leven. Maar ik ben wel serieus hoor in het werk, dit moet wel goed, zorgvuldig en netjes gebeuren! Het schijnt dat iemand mij heeft opgegeven voor het nieuwe Radio Noord programma ‘De Stamtoafel’. Binnenkort moet ik op auditie komen om enige moppen te vertellen. Ik ben benieuwd wat hieruit voortvloeit…

(Evert is inderdaad de man van de mooie uitspraken. Wanneer ik bij hem aanbel, moet ik al lachen om de volgende tekst die bij de voordeur hangt: ‘Steelt niet, de overheid duldt geen concurrentie’. Toen ik weg ging, kreeg ik nog een mooie vliegenmepper van hem, zie foto. ‘Met E.S.L. vangt u voordelig en rap, twee vliegen in één….’Het was dus aangenaam vertoeven in Kantens bij Evert thuis…)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69