Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jack Suiveer, Guten Abend allerseits

De sympathie voor Duitsers is bij de huidige generatie Nederlanders een stuk groter dan voorheen. Bij mij was het er altijd al. Dat kwam volgens mij mede door de moeder van mijn vader, die ik echter nooit heb gekend. Ze was in Duitsland geboren. Daar komt waarschijnlijk mijn liefde voor Duitsland en de Duitse sportcultuur in het bijzonder, vandaan.

Ook Heribert Faßbender, UIi Potofski, Fritz van Turn und Taxis, Waldemar Hartmann, Werner Zimmer, Fritz Klein, Dieter Adler en Rolf Topperwien speelden een rol in mijn liefde voor Duitsers. Wie zegt u? De ouderen weten wie deze mensen zijn. Zaterdagavond 18.05 uur zat half Nederland te kijken naar de Sportschau op de ARD. Want ondanks dat Nederland en Duitsland buurlanden zijn, is de sportbeleving en het niveau zó anders! Genoemde heren waren presentatoren van de Sportschau en daardoor grootheden in Duitsland. Heribert Faßbender heette je welkom met de legendarische woorden: ‘Guten Abend allerseits’.

Ieder jaar ga ik rond maart met een groep vrienden naar onze Oosterburen. ’s Middags naar een voetbal- en ’s avonds naar een basketbalwedstrijd. De afgelopen jaren zijn we bij diverse voetbalwedstrijden op verschillende niveaus geweest: FC Sankt Pauli (2e Bundesliga), Fortuna Düsseldorf, Borussia Mönchengladbach (toen beide 1e Bundesliga), maar ook bij Preußen Münster en VFL Osnabrück uit de 3e Bundesliga. Iedere keer valt de beleving in en rondom de stadions weer op: supporters van beide ploegen die in clubkleuren doorelkaar lopen, de clubvlaggen, staanplaatsen en de vele eet- en drinkgelegenheden. Braadworst, pommes en bier is op meerde plekken te krijgen. We hebben zelfs kraampjes gezien waar fanartikelen werden verkocht van de uitspelende ploeg. Waar zie je zoiets? Toeschouwers zijn ruim voor de wedstrijd aanwezig en vinden het sociale gebeuren net zo belangrijk als de wedstrijd zelf. 

Van de toeschouwersaantallen in de Duitse 1e, 2e of 3e Bundesliga kunnen we in Nederland alleen maar dromen. Twee weken geleden waren wij samen met 8.250 fans aanwezig bij de 3e Bundesliga wedstrijd VFL Osnabrück tegen Rot Weiß Erfurt. Het voetbal was niet om aan te zien, maar door de beleving voor, tijdens en na de wedstrijd ga je toch met een heerlijk gevoel naar huis. Het respect is groot in Duitsland, dat zie je niet alleen op scholen, maar ook in de sport.

Naar het voetbal gaan is leuk, maar daarna ’s avonds naar een Duitse basketbalwedstrijd is het toetje! Het Duitse basketbal is zo langzamerhand een verslaving van ons geworden. De hallen van Hagen, Vechta en Quakenbrück bezochten we al regelmatig, in die van Oldenburg zijn we kind aan huis. Ieder seizoen bezoeken we diverse thuiswedstrijden van EWE Baskets Oldenburg, de Deutsche Meister van 2009. De Grosse EWE Arena vertelt alles over de sportcultuur in Duitsland. EWE Baskets kreeg in 2005 een nieuwe hal, de EWE Arena met een capaciteit van 3.148 plaatsen. De stad Oldenburg denkt echter mee met de club en zag de behoefte. Vorig jaar april waren wij aanwezig bij de opening van de Große EWE Arena. Capaciteit: 6.000 plaatsen. De club heeft nu een gemiddeld aantal toeschouwers van ruim 5.000 en kan doorgroeien naar een structurele plaats in de Duitse basketbaltop. EWE Baskets is geen uitzondering. Ratiopharm Ulm speelde onlangs voor de 53 wedstrijd op rij in een uitverkochte hal met 6.000 fans, ALBA Berlin heeft gemiddeld ruim 11.000 fans, Bayern München 7.000 en Bremerhaven wijkt twee keer per jaar uit naar Bremen om in de ÖVB-Arena voor 10.000 toeschouwers te spelen. De sfeer is echt fantastisch, met uiteraard de wisselwerking tussen fans en speaker: Bitte – Danke. Door de Duitse sportbeleving generen clubs ook enorm veel inkomsten door catering. Bier, braadworst en pommes worden in grote hoeveelheden verkocht. Dit geldt ook voor fanartikelen. Er is haast geen fan die zonder een sjaaltje, shirt of petje van zijn/haar club een wedstrijd bezoekt. Uiteraard zijn de bekende spijkerjasjes met speldjes en emblemen ook in het Duitse basketbal aanwezig. Ruim voor de wedstrijd zijn er al vele toeschouwers aanwezig om sfeer te proeven. Vlak voor de wedstrijd aankomen bij de hal is er niet bij.

Dit alles is te danken aan de structuur en perfecte organisatie. De Duitse Basketbalbond, de BBL, heeft zich ten doel gesteld om in het jaar 2020 de grootste basketbalcompetitie in Europa te hebben. Daar waar de bond in Nederland (NBB) maar wat doet en de competitie eerder achteruit dan vooruit gaat, daar hebben de Duitsers een duidelijk plan. Onder andere één baas, eisen aan de hal, concrete doelstellingen, tv-contracten, fanbinding, aandacht voor de jeugd zorgen voor stijgende toeschouwersaantallen en meer interesse in de basketbalsport. Ik kan u verzekeren dat de BBL in 2020 ook daadwerkelijk de grootste competitie van Europa heeft!

Ik kan iedereen alleen maar aanraden om een keer naar Oldenburg te gaan om een thuiswedstrijd van EWE Baskets te bezoeken. Tickets kun je eenvoudig kopen via de website. In een prachtige nieuwe hal zit je overal comfortabel, is er heerlijke muziek, genoeg te eten en drinken en zie je topsport. Grote kans dat u mij daar tegenkomt.

Mit freundlichem Gruß

(Jack Suiveer was vroeger de robuuste voorstopper van onder andere CVVB, VV Stedum, VV Noordwolde en het legendarische MC Donalds regioteam. Tegenwoordig groot sportfan en regelmatig te vinden langs diverse velden. Daarnaast is hij mede-eigenaar van AJB Total Finance BV, zie www.ajbtotalfinance.nl)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69