Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mythische zonnestraal Julia Zaytseva uit Rusland schittert op Sunsation

Julia, heb je zin in het Concordia’s Rieu Concert op Sunsation?

Ja natuurlijk, ik vind het heel mooi dat ik voor dit concert gevraagd ben om enige nummers te zingen samen met het orkest en het koor. Ik ken een aantal mensen van Concordia die mij wel eens hebben horen zingen waaronder Alexander Zuidhof. Hij heeft mij enige maanden geleden in contact gebracht met Edwin Koning, de coördinator van het fanfareorkest. Zo is het balletje beginnen te rollen. Alexander is een keer bij mij langs geweest en gezamenlijk hebben we uitgezocht welke nummers goed bij mij zouden kunnen passen. Ik ben namelijk een mezzosopraan, wat weer iets anders is dan een sopraan. Ik kan dus heel hoog, maar als het moet ook heel laag zingen. Eigenlijk heb ik een soort van middenstem, haha. Op één nummer kan ik mij heel erg verheugen en dat is Gabriëlla’s Song. Het voelt soms net alsof dit nummer speciaal voor mijn stem is geschreven…

Hoe verlopen de voorbereidingen?

Ik heb jl. zaterdag 1 x mogen oefenen en dat ging heel goed. De sfeer was geweldig. Omdat ik eigenlijk alle dagen wel aan het werk ben, was het voor mij moeilijk om een moment te prikken om gezamenlijk met het orkest en het koor te repeteren. Op vrijdag 11 april, de dag van het Rieu concert, gaan we nogmaals gezamenlijk oefenen. Vaker hoeft eigenlijk ook niet hoor. Daar ik een professioneel zangeres ben, kan ik natuurlijk van te voren zelf ook oefenen. En ik heb alle vertrouwen in het orkest en de koorleden. Gezamenlijk gaan we er iets moois van maken!

Wat voor nummers ga je ten gehore brengen?

Ik weet niet of ik de nummers al mag verklappen maar anders weten de mensen natuurlijk ook niet wat voor moois er allemaal op de planning staat. Het is de bedoeling dat ik, hetzij solo hetzij met het koor, 4 nummers ga doen. Dit zijn Hallelujah van Cohen, Moment for Morricone, Nessun Dorma van Giacomo Puccini en de eerder genoemde Gabriëlla’s Song.

Wordt het een spektakel denk je?

Dat weet ik wel zeker. Van te voren zal ik best wel een beetje zenuwachtig zijn maar het gaat dan om gezonde zenuwen. Ik zal optimaal geconcentreerd moeten zijn, dat is voor mij belangrijk om de gevoelens die in de liederen zitten over te brengen op het publiek. De mensen moeten met volle teugen van de nummers kunnen genieten. Zodra ik begin te zingen vallen alle zenuwen vanzelf van mij af. Gelukkig ben ik het wel gewend om voor een grote mensenmassa op te treden. Vorige week trad ik op voor 900 mensen in Drachten. Toen had ik ook zoiets van ‘wauw, wat veel mensen’ maar dat ging ook heel goed. Ik voel gewoon dat het Concordia’s Rieu Concert een feestconcert gaat worden!

Vroeger ooit van Middelstum en Sunsation gehoord?

Jazeker, vijf jaar geleden heb ik namelijk het vocaal ensemble Curiosa opgericht in Middelstum. Ik ben hier de dirigent van. Curiosa bestaat uit 13 leden waaronder 5 mannen, onderverdeeld in 4 sopranen, 2 tenoren, 3 bassen en 4 alten. We zijn nog hevig op zoek naar een mannelijke tenor dus mochten er nog liefhebbers hiervoor zijn dan graag even contact met mij opnemen haha. Met Curiosa heb ik 3 jaar geleden ook opgetreden op Sunsation. Dit was op een zondagmiddag waarbij meerdere koren uit de omgeving optraden.

Kun je iets meer over je jonge jaren vertellen?

Ik ben 33 jaar geleden geboren in Kazan, een stad in Rusland met 1,3 miljoen inwoners. Muziek bleek in mijn genen te zitten maar ik ben wel de enige van de familie die hier last van heeft, haha. Toen ik 6 jaar was ging ik naar de stedelijke muziekschool, dit was mijn eigen keuze. Deze kindermuziekschool was heel breed georiënteerd dus ik heb daar veel op muziekgebied geleerd, vooral pianospelen. Op 14 jarige leeftijd haalde ik hier mijn diploma. Daarna heb ik 5 jaar gestudeerd op de hogere muziekschool in Kazan, te vergelijken met het conservatorium hier in Nederland. Op 19 jarige leeftijd ging ik naar het Conservatorium Kazan, de hoogste opleiding die je in Rusland kunt volgen op muzikaal gebied. Deze studie heb ik op mijn 24e afgerond.

Zoals gezegd was ik in mijn jonge jaren altijd met muziek bezig. Mijn ouders hebben mij hierin ook heel erg ondersteund, ze hebben zich als het ware voor mij weggecijferd. Ik ben enig kind en eigenlijk ook wel een beetje verwend. Mijn vader was professioneel ijshockey trainer die jonge, talentvolle ijshockeyspelers opleidde. Mijn moeder werkte als econoom bij een groot bedrijf die vliegtuigmotoren maakte. Beiden zijn inmiddels gepensioneerd en leiden een nieuw leven waarin het sporten en tuinieren centraal staan.

En over je man Oleg Morozov?

Ik heb mijn man leren kennen op het Conservatorium in Kazan en ben op 24-jarige leeftijd met hem getrouwd. Hij was toen 28 jaar. Oleg kan heel goed pianospelen, hij heeft vroeger 10 internationale pianoconcoursen gewonnen onder andere in Italië en Zweden. Tijdens één van deze concoursen leerde hij een Nederlandse leraar kennen die les gaf op het Conservatorium in Groningen. Hij vroeg aan Oleg of hij bij hem verder wilde studeren. Oleg heeft hier even over na moeten denken en uiteindelijk toegestemd. Dat was in 2000. Vier jaar later ben ik hem gevolgd naar Nederland. We wonen nu in Groningen. Oleg heeft hier een kindermuziekschool, TOF genaamd wat staat voor Talent of the future, waar hij pianolessen geeft aan kinderen. Verder is hij dirigent van diverse koren waaronder het Hippolytuskerkkoor in Middelstum.

Kun je nog iets meer over je geboorteland Rusland en de stad Kazan vertellen?

Kazan heeft een landklimaat. ’s Zomers is het er lekker warm maar wel een warmte die droog aanvoelt. Wanneer het boven de 30 graden is, voelt de zomer dus minder klam aan dan in Nederland. In de winter kan het wel 30 tot 40 graden vriezen. Kazan is een grote stad met veel activiteiten en onderdeel van de republiek Tatarstan, gelegen in het oosten van Rusland. Moskou ligt op ongeveer 800 kilometer, of te wel op een uurtje vliegen. In Tatarstan wordt veel ruwe olie gewonnen, het is dan ook een rijke republiek.

Rusland is de laatste 10 jaar erg veranderd. In positieve zin hoewel ik het niet met alle veranderingen eens ben. Rusland neigt momenteel een beetje de Amerikaanse richting op te gaan wat betreft zijn ontwikkeling. Maar met de politiek hou ik mij eigenlijk helemaal niet bezig. Ik ben heel dankbaar voor de opleidingen die ik in Kazan heb mogen volgen. Perfect onderwijs, gegeven door uitstekende docenten. Ze hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Iemand die alle dagen met haar talenten bezig mag zijn. Maar je stopt als musicus nooit met leren. Ik volg nog steeds zanglessen, gegeven door de bekende docente Marion van den Akker. Ze geeft uitstekend les en we hebben gelukkig een goede klik.

Bevalt het in Nederland en waar moest je het meest aan wennen?

Gelukkig wen ik snel aan nieuwe dingen en omstandigheden maar het eerste half jaar in Nederland was best wel moeilijk. Ik had soms enorme heimwee naar mijn familie en vriendinnen. Eigenlijk heb ik, net als Oleg, alles op moeten geven. Na mijn studie gaf ik pianolessen in Kazan en ik was daar ook presentatrice in de Stadsschouwburg. In Nederland kende ik aanvankelijk niemand, de taal was ook vrij lastig om onder de knie te krijgen. Gelukkig had ik de eerste 2 maanden veel steun van een vriend van Oleg die tolk is en zowel Russisch als Nederlands spreekt. Maar hij verhuisde naar Rotterdam. Gelukkig praatte Oleg altijd in het Nederlands tegen mij waardoor ik de taal snel machtig was.

Maar het was best omschakelen dus. Ik moest ook leren om voor ons 2-tjes te zorgen, soep koken bijvoorbeeld en het huishouden doen, haha. Soms wilde ik wel kruipend terug. Maar via skype had ik gelukkig regelmatig contact met het thuisfront en zelfs nu skype ik nog dagelijks met mijn 2 beste vriendinnen in Rusland. We gaan 2 x per jaar terug naar Kazan. Met de kerstvakantie en meestal 3 weken tijdens de zomervakantie. Heerlijk bijkletsen met dierbaren.

Waar ik het meest aan heb moeten wennen was het ene koekje bij de koffie. In Rusland worden de koekjes altijd uitgeschaald en heb je meer keus. En de regen natuurlijk. Ik ben in september 2004 in Nederland gaan wonen en heb nog nooit zoveel regen gezien als tijdens dat najaar. Ook het feit dat mensen ’s winters met open ramen slapen zonder de verwarming aan te doen vind ik maar wat vreemd. Ik hou ook niet van de winter, vind het zo zielig. Wel ging ik vroeger schaatsen en langlaufen. Skiën durfde ik niet zo goed, ik was bang om te vallen want dan kon ik niet meer pianospelen.

Wat doe je in je dagelijkse leven?

Ik ben dirigent van 5 koren, waaronder een dameskoor in Assen, een jongerenkoor en Curiosa hier in Middelstum. Per 1 september begin ik ook als dirigent bij een Drents mannenkoor die Russische liederen gaat zingen. Met het dirigeren heb ik het dus druk. Want naast het oefenen moet er ook regelmatig opgetreden worden. In maart had ik bijvoorbeeld 9 concerten. Hier ben ik eigenlijk 7 dagen in de week mee bezig. Maar gelukkig is muziek mijn leven. Ik zie het dan ook niet als werken.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik zorg ervoor dat ik 2 a 3 keer per week sport. Hardlopen en fitnessen. Af en toe doe ik ook aan yoga en ik mag graag boeken lezen. Maar muziek is absoluut mijn grootste hobby en dus ook mijn werk.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Pffffff, niet voor wijn of zoete dingen, haha….. Maar de geur van vers gezette koffie bereid uit vers gemalen bonen, heerlijk! Of een mooi muziekstuk. Ik vind het nummer ‘Broken vow’ bijvoorbeeld zo mooi dat je mij daarvoor wel wakker mag maken. Een heerlijk nummer met een prachtige tekst die ik ook met het jongerenkoor speel tijdens optredens. Ook een lekker nummer om mee in slaap te vallen trouwens.

Waarom zouden de mensen massaal naar Concordia’s Rieu Concert moeten komen?

Omdat het een prachtig feest gaat worden met het Concordia-orkest en het koor. Een avond vol met mooie nummers waar de mensen intens van kunnen genieten. Ik heb Andre Rieu vaak gezien op tv, hij maakt heel toegankelijke muziek waar veel mensen van kunnen genieten. Deze sfeer verwacht ik terug tijdens Concordia’s Rieu Concert. Een prachtige entourage dus, het wordt echt één groot feest!

Wil je verder nog iets kwijt?

Volgens mij is alles wel besproken, de mensen moeten gewoon massaal komen op 11 april tijdens Sunsation in Middelstum. Deze kans krijg je maar één keer! De thuisblijvers weten niet wat ze missen……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69