Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Martijn Wilpstra, voorzitter van Sunsation, heeft er weer zin in!

Zin in de 26e editie van Sunsation?

Inmiddels krijg ik steeds meer zin, het begint al weer behoorlijk te jeuken! Dat zal ongetwijfeld ook met de stijgende temperaturen te maken hebben. Waar we een jaar mee bezig zijn geweest, wat de voorbereidingen voor Sunsation betreft, komt binnenkort weer tot een hoogtepunt. Ook mijn medebestuursleden Tjaart Huizinga, Jacob ten Berge en John van Dijken hebben er enorm veel zin in. We hebben weer een gevarieerd programma weten neer te zetten. In de loop der jaren weet je ongeveer wel wat loopt en wat juist niet.

Elk jaar hebben we wel weer een primeur of een heuglijk feit te vieren. Dit jaar zet The Dance Event de grootste line-up aller tijden neer. Onze complimenten dus voor programmeur Eling Zuidhof, die ons ook volop ondersteunt met allerlei PR-activiteiten. Maar het is altijd gevaarlijk namen te noemen, we doen het allemaal met elkaar en natuurlijk op vrijwillige basis! Het plezier dat het publiek op de avonden zelf beleeft vergoed alles, daar halen wij ook onze lol uit. En uit het feit dat het ons dit jaar weer gelukt is om de prijzen van de tickets laag te houden. Tot slot ook nog een woord van waardering richting de gemeente Loppersum. Ondanks verscherpte regelgeving is de samenwerking ook dit jaar weer heel goed.

Waar verheug je je het meest op?

Niet echt op een bepaalde avond in het bijzonder. Als straks de tent er weer staat dan weet je weer waar je het allemaal voor gedaan hebt. Maar het is altijd wel kicken als je je realiseert dat zich tijdens het Dance Event 2.000 bezoekers op het terrein bevinden. Dat zijn indrukwekkende aantallen.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij dit festijn en wat heb je allemaal gedaan?

Even rekenen hoor, ik ben de vorige week net 29 jaar geworden. Dat zou betekenen dat dit mijn 12 editie als vrijwilliger wordt. Ik ben op mijn 17e bestuurslid geworden van toenmalig jeugdsoos The Rising Sun. Wanneer je vrijwilliger was bij de jeugdsoos, hield dit automatisch ook in dat je vrijwilliger werd tijdens Sunsation. Het is wat dat betreft jammer dat de jeugdsoos niet meer bestaat. Daar kwam altijd onze nieuwe aanwas vandaan.

Ik ben begonnen als loper achter de bar, werd daarna schenker om uiteindelijk 3 jaar geleden als voorzitter te worden benoemd. Min of meer uit nood geboren, maar het bevalt prima omdat je het uiteindelijk toch met elkaar doet. Samen één dus. Op jaarbasis stop ik al met al ongeveer 200 uur in het Sunsation gebeuren. Maar daar krijg ik gelukkig veel energie voor terug.

In 26 jaar zijn er heel veel bezoekers geweest?

We zijn als het bestuur wel eens aan het rekenen geweest en we kwamen uit op ruim 150.000 bezoekers. Het is dus een evenement dat Middelstum op de kaart gezet heeft en af en toe laat beven op een positieve manier. Het festival heeft in de loop der jaren een goede naam opgebouwd en heeft voor andere festivals ook wel een voorbeeldfunctie. Vaak ontvangen we complimenten van zowel de artiesten als de autoriteiten en gelukkig ook van de toeschouwers want uiteindelijk doe je het daar allemaal voor.

Wat is jouw Sunsation hoogte- en dieptepunt?

Het dieptepunt was in 2001 toen Sunsation door de MKZ-crisis niet door ging. Het zou mijn eerste jaar als vrijwilliger worden maar dit liep dus helemaal in de soep. Een drama voor alle betrokkenen, gelukkig zijn we ondanks alles sterk teruggekomen. Aan de edities dat The Golden Earring optrad op Sunsation beleef ik hele mooie herinneringen omdat deze band mij enorm aanspreekt. Het is wat dat betreft jammer dat ze niet meer in feesttenten optreden want ik had ze er vorig jaar graag bij gehad tijdens ons 25-jarig bestaan.

Hoeveel vrijwilligers zijn er dit jaar actief?

Na afloop van een avond zitten we met ruim 80 vrijwilligers nog even gezellig na met een borreltje en een warme snack. Alle Sunsationvrijwilligers, maar ook de EHBO- en brandweermedewerkers, de verkeersregelaars, de leden van judovereniging Bushido (die de toiletten onder hun hoede hebben) en de leden van muziekvereniging Concordia (die de garderobe bezetten) schuiven dan gezellig aan…

Wanneer beginnen de voorbereidingen?

We zijn nu al weer bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar. In juni/juli hebben we voor onszelf als bestuur zijnde de programmering wel rond. In augustus, september wordt dan begonnen met het boeken van de artiesten. Het grootste deel van de uitvoerende werkzaamheden zit hem natuurlijk in de laatste 6 weken. Posters rondbrengen, flyeren, borden plaatsen in de omringende dorpen en langs verschillende uitvalswegen enz. enz.. Daarnaast helpen er altijd 10 tot 15 personen mee om de tent op te bouwen en in te richten. Wanneer de tent er staat zijn er dag en nacht minimaal 2 personen aanwezig om toezicht te houden.

Je hebt vast nog wel leuke Sunsation anekdotes?

Ach, er gebeurt natuurlijk heel veel in en rond de tent, inclusief het Middelstumer bos, wat het daglicht niet kan verdragen. Maar deze verhalen behoren natuurlijk tot de geheimen van Sunsation, horen, zien en zwijgen dus. Nieuwe vrijwilligers die blijven slapen moeten altijd oppassen dat hun luchtbed niet met koolzuur wordt opgepompt want dat maakt het slapen ’s nachts tot een koud putje.

Tijdens de editie van 2005 was er lichtelijk paniek bij de organisatie. In plaats van de 6 bestelde festivalbussen die de bezoekers na afloop weer naar huis zouden brengen kwamen er maar 5. Dat betekende intensief belverkeer met Arriva. De chauffeur in kwestie bleek bij zijn vriendin te zijn en niet voornemens om naar Middelstum te komen. Op stel en sprong werd er toen nog een dubbelbus geregeld die ’s nachts in Lewenborg rondreed. Deze chauffeur liet al zijn passagiers bij de haltes staan om plankgas naar Middelstum te scheuren om ons uit de brand te helpen. Bij aankomst bleek het te gaan om onze eigen Middelstumer chauffeur Roelf van der Laan. Na iedereen veilig thuis te hebben gebracht dronk hij nog gezellig even een borreltje mee. Eigenlijk moest hij nog enige uren maken in Groningen maar hij had ook zoiets van ‘Ze kunnen wat mij betreft even de boom in’.

Zelf kon ik vroeger enorm genieten van DJ Ger van den Brink die in de loop der jaren een huisvriend van Middelstum en Sunsation werd. Hij bleef na het draaien ’s nachts altijd nog even hangen en dronk gezellig een borreltje mee met de vrijwilligers om vervolgens te overnachten in het Hotel Gemeentehuis. Helaas is Ger niet meer onder ons, hij wordt node gemist.

Wat doe je in je dagelijkse leven?

Ik werk sinds 5 jaar bij Reining Transport als expediteur. Ik koop vrachten in en verkoop het overschot aan vrachten door. Op deze manier probeer ik de dagelijkse onbalans van ons eigen wagenpark op te lossen. Verder studeer ik in deeltijd bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool in Groningen en woon samen met Laura. Zij werkt nu al weer 4 jaar als tandartsassistente bij de orthodontie-afdeling van het UMCG.

Wat maakt voetballen in VV Middelstum 4 nu zo bijzonder?

VV Middelstum 4 is meer dan alleen een team. We lachen en huilen samen en elk teamlid geeft hier zijn eigen invulling aan. De warming up in de kleedkamer is wat dat betreft al heel bijzonder, dat moet je gewoon een keer meemaken. Daar ik ook druk bezig ben in en om ons huis (3 jaar geleden gekocht) voetbal ik niet alle weken. Het trainen schiet er door de studie ook regelmatig bij in.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Ik mag graag samen met Laura wandelen met onze 2 honden Duco en Demi. Of gezellig een weekendje weg met ons tweeën, Terschelling is sinds kort een favoriete bestemming. Laura is daarnaast nog gek van paarden, ze heeft zelf ook een paard. Daarnaast hebben we ook nog 2 katten en 2 konijnen, een heuse veestapel dus zo langzamerhand.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Door alle drukte ben ik blij dat ik nog enige uren per nacht kan slapen. Ik heb dan ook liever dat je me met rust laat. Maar een lekker bordje eten gaat er altijd wel in. Stevige Hollandse kost en een balletje gehakt genieten daarbij de voorkeur.

Waar staat Sunsation over 10 jaar?

Voor ons is het heel belangrijk dat we nieuwe aanwas krijgen. De zogenaamde harde kern dunt steeds verder uit. Het zou heel jammer zijn wanneer we door een gebrek aan vrijwilligers zouden moeten stoppen. Ondanks alle drukte, ga ik gewoon door en ik hoop velen met mij. Lekker 6 weken pieken per jaar voor Sunsation, dat moet toch kunnen?!

Wil je verder nog iets kwijt?

Langs deze weg wil ik alle sponsoren van Sunsation heel hartelijk bedanken. Hetzij voor hun financiële ondersteuning, hetzij voor de middelen/goederen die beschikbaar gesteld worden. Ook zij trekken ons er elk jaar weer doorheen! Daarnaast wil ik alvast alle vrijwilligers bedanken voor hun tomeloze inzet binnenkort. We hopen natuurlijk op een daverend succes waar we nog lange tijd met veel plezier op terug kunnen kijken!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69